Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Με σήμα την σαίτα.. Προφητική αφίσα
 της δεκαετίας του '80.
Με αφορμή την χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι οποίοι διεκδικούν μισθούς τριών μηνών, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε για ακόμα μια φορά στην όζουσα υπόθεση της αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα μας.

Η πορεία της ανωτέρω εταιρείας είναι αντιπροσωπευτική της γενικότερης κατάστασης στον χώρο και αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής..αφασίας στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτικοί προιστάμενοι του ΥΠΕΘΑ και οι εντολείς τους. Δυστυχώς η επιλογή ακατάλληλων προσώπων για τόσο κρίσιμα πόστα, αποτελεί πλεόν πολιτική παράδοση στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οι εκάστοτε πολιτικοί προιστάμενοι του ΥΠΕΘΑ είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, και την κατασπατάλιση δισεκατομυρίων ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων: Κρατικές ενισχύσεις για κάλυψη των συνεχών ζημιών, μισθοί για προσωπικό που δεν εργάζεται, επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείται, και (γιατί όχι) διαφυγόντα κέρδη από πιθανές πωλήσεις.

Ας δούμε το παράδειγμα της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) ΑΒΕΕ, η οποία προήλθε από συγχώρευση ΕΒΟ/ΠΥΡΚΑΛ το 2004, και διαθέτει πέντε εργοστασιακά συγκροτήματα με προσωπικό περίπου 1000 ατόμων. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας περιγράφεται ως τραγική καθώς το λειτουργικό κόστος των περίπου 40εκ ευρώ ετησίως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις μηδενικές πωλήσεις,  η εταιρεία έχει απλήρωτο το προσωπικό, έχει σταματήσει να καταβάλει ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές, και κατά συνέπεια δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αλλεπάληλες κρούσεις για οικονομική ενίσχυση στο Υπουργείο Οικονομικών δεν βρήκαν φυσικά ανταπόκριση, και ορθώς, καθώς υπο τις παρούσες συνθήκες ουσιαστικά πρόκεται για ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Η παραγωγή στα εργοστάσια  Λαυρίου και Ελευσίνας είναι μηδενική, στο εργοστάσιο Υμηττού παράγονται φυσίγγια των 5,56 χλστ. και απάρτια του βλήματος IRIS-T, στο Αίγιο παράγονται οι τελευταίοι όλμοι και τα τελευταία Minimi του ΕΣ, ενώ στο εργοστάσιο της Μάνδρας, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εργασίες αναβαθμισης του "Βέλος" της Π.Α. Eίναι δε, εξοργιστικό το γεγονός πως μία εκ των μεγαλυτέρων αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (στην οποία έχουμε επενδύσει γιγαντιαία ποσά) δεν έχει να επιδείξει σχεδόν τίποτα στον τομέα της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Και προβάλει ως καινοτόμο προιόν έναν έστορα πυροβόλου για ε/π ΑΒ-212ΑSW, τον οποίο μπορεί να κατασκευάσει οποιοδήποτε τοπικό μηχανουργείο..

Η παντελώς ανίκανη πολιτική ηγεσία, η οποία αδυνατεί να χαράξει πολιτική στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, παρακολουθεί το πρόβλημα εξ'αποστάσεως, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της εκποίησης ( ή "αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή" ελέω πολιτικής ορθότητας) μέσω ΤΑΙΠΕΔ, με τις σχετικές διαδικασίες να προχωράνε εντός του επόμενου τετραμήνου.

Η σχεδίαση σοβαρής πολιτικής για την προσέλκυση ξένων παραγγελιών ακούγεται περίπου σαν ανέκδοτο, καθώς η στήριξη του ΥΠΕΘΑ στην τελευταία έκθεση IDEX 2013 περιορίστηκε στην φευγαλέα παρουσία του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου. Η δε τουρκική αντιπροσωπία, έφυγε από τα ΗΑΕ με παραγγελίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Γιατί;

Μήπως γιατί θέσεις όπως αυτή του Διευθύνοντα συμβούλου στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες δεν αντιμετωπίζονται ως πάρκινγκ κομματικών ημετέρων; Πχ πρακτικές όπως η τοποθέτηση οδοντιάτρων,ψυχολόγων,φαρμακοποιών, πρώην στελεχών της λαχαναγοράς (ναι!) στο τιμόνι μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών δεν ευδοκιμούν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Εκεί λχ, η ΤΑΙ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την 
τοποθέτηση έμπειρου τεχνοκράτη στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου και οι ζημιογόνες αμυντικές εταιρίες είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια καταγράφοντας εξαγωγές ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με διακηρυγμένο στόχο τα 2 δις $ το 2016.

Μήπως να τα βλέπουν αυτά όσοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη;

Επιστρέφοντας στα καθ'ημάς, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στους διοικούντες των χρεωκοπημένων ΕΑΣ, οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις μία ημέρα μετά την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα νέα χρηματοδότηση, εισηγήθηκαν νέα διοικητική δομή για την εταιρία, βάσει της οποίας δημιουργούνται 3 νέες θέσεις γενικών διευθυντών! Έτσι, στις 24 Σεπτεμβρίου με απόφαση του Δ.Σ. οριστικοποιήθηκε η αναδιοργάνωση με την αύξηση των θέσεων ευθύνης σε 170, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος, την ίδια ώρα που οι μισθοί μειώνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Να σημειωθεί την ίδια στιγμή που λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω, η ανικανότητα κάποιων εθνοπατέρων μπλοκάρει την αποπληρωμή ιρακινού χρέους 126 εκ δολαρίων (!) προς τα ΕΑΣ, από παλαιότερες πωλήσεις όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην μεσανατολική χώρα. ( Και μετά απορούμε γιατί η αμυντική βιομηχανία αργοπεθαίνει)

Όπως γράφαμε και προχθές (Eν Τάχει), ενδεικτική της Ελληνικής αφροσύνης είναι η απαγόρευση διάθεσης πυρομαχικών 9mm της ΕΑΣ για την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα πχ οι πιστοποιημένοι σκοπευτές της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, να εξωθούνται στην προμήθεια πυρομαχικών ξένων εταιριών (καθότι απαγορεύεται και η αναγόμωση). Aν παρ'ελπίδα κάποιος...ανώμαλος Έλληνας αθλητής σκοποβολής θέλει να χρησιμοποιήσει ελληνικά πυρομαχικά για την προπόνηση του, πρέπει να τα...επανεισάγει από το εξωτερικό!!! Σήμερα, τα αγωνίσματα σκοποβολής καλλιεργούνται σε 48 νομούς της χώρας μας από 242 αθλητικά Σωματεία - μέλη της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με 9.000 περίπου εν ενεργεία σκοπευτές και σκοπεύτριες. Οι οποίοι κάθε σαββατοκύριακο αντί να ενισχύουν την εγχώρια βιομηχανία, κάνουν  πλουσιότερες εταιρίες του εξωτερικού και τους τοπικούς αντιπροσώπους τους.. .

Μήπως θα πρέπει να μας απαντήσει κάποιος, αν θα καταλογιστούν ευθύνες για την κατασπατάλιση δημοσίου χρήματος και για την συστηματική απαξίωση της περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων,  επ'ωφελεία εταιριών του εξωτερικού;


Σχετικά άρθρα:
Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία: Πίθος των Δαναΐδων ή Πανάκεια?
Η άγνωστη Ελληνική αμυντική βιομηχανία

16 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 1:05:00 π.μ. EET  

Θα σας καταθέσω 2 προσωπικές μαρτυρίες, προς επίρρωση των ορθώς αναγραφομένων στο άρθρο:
α. Το 1988, στην πρώτη μου γνωριμία με την έκθεση DEFENDORY, στο περίπτερο της τότε ΠΥΡΚΑΛ, περιεργαζόμουν την παραγόμενη και διαφημιζόμενη τότε σειρά πυρομαχικών της εταιρείας. Στην ερώτηση που απηύθυνα στον υπάλληλο της εταιρείας, γιατί παράγονται μόνον πυρομαχικά πιστολίων 0.45΄΄ και όχι πυρομαχικά των 0.38΄΄, 9 mm, τα οποία χρησιμοποιούνταν από την ΕΛΑΣ, ΛΣ και πολύ περισσότερο από τους σκοπευτές, ο κύριος αυτός μου απήντησε ότι "η Ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για το μέγεθός μας". Φυσικά δεν μπορούσε να μου εξηγήσει γιατί τότε η ΕΛΑΣ προμηθευόταν τα ανωτέρω φυσίγγια από την PARTIZAN, η οποία εάν δεν κάνω λάθος παρήγαγε τα υλικά της στα Σκόπια.
β. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 λειτουργούσε το Σκοπευτήριο του Βύρωνος. Κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, διοργανώνονταν αγώνες μεγάλου διαμετρήματος με απίστευτες συμμετοχές. Τις Τετάρτες βάζαμε "βύσμα" για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε και άνετα "έβγαιναν" 3 σειρές. Επί 30 σκοπευτές η κάθε σειρά, ο αριθμός άγγιζε τους 90. Το δε Σαββατοκύριακο, από τις 09:00 έως τις 18:00, μπορείτε να κατανοήσετε τον αριθμό των συμμετεχόντων. Υπολογίστε λοιπόν: 300 μ.ο. συμμετέχοντες Χ 100 φυσίγγια ( 70 ο αγώνας και τα υπόλοιπα 30 του δεύτερου κυτίου τα ρίχναμε πριν κλείσει το σκοπευτήριο) Χ 50 δρχ. κατά μ.ο. έκαστο φυσίγγιο = 30.000 φυσίγγια, χωρίς ουδέποτε η τότε ΠΥΡΚΑΛ (καθώς θεωρούσε ότι η αγορά ήταν μικρή) δεν έστησε ένα περίπτερο, πάγκο ή παγκάκι για να πουλήσει μαζί με τους εμπόρους πυρομαχικά για τους σκοπευτές. Τα λεγόμενά μου, τα νοσταλγεί σίγουρα ο κ. Πέτρος Καλκαντζάκος, ο κ. Υπερήφανος, ο κ. Τσιλεδάκης και πολλοί συναθλητές της εποχής εκείνης.
Όσοι δε, ενδιαφέρεστε για την ιστορία, θα ψάξω στη βιβλιοθήκη λίαν προσεχώς, για να βρω το βιβλίο του ΓΕΣ/ΔΙΣ περί της προετοιμασίας του Ελληνικού Στρατού προ του πολέμου 1940-41, όπου η τότε ΠΥΡΚΑΛ (του Μποδοσάκη), παρήγαγε για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Βασιλική Χωροφυλακή, Αστυνομία Πόλεων και Αγροφυλακή δεκατρία (13) διαφορετικά διαμετρήματα πιστολίων και περιστρόφων (όχι τυφεκίων - οπλοπολυβόλων - πολυβόλων κ.λ.π). Ελπίζω εάν τα ΕΑΣ γίνουν ιδιωτικά, να πετάξουν όλα εκείνα τα σαπισμένα μυαλά των καλοβολεμένων και καλοπληρωμένων υπαλλήλων της εποχής που τους συνάντησα κι επιτέλους να δείξουν το πρέπον ενδιαφέρον για τον τομέα τους.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 9:52:00 π.μ. EET  

"....Ελπίζω εάν τα ΕΑΣ γίνουν ιδιωτικά,...."

αγαπητέ, θα κάνουν τα ΙΔΙΑ και ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (ίδε τι γίνεται τόσα χρόνια με τα ναυπηγεία!)
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΡΤΗΓΙΚΗ χρειάζεται και ΟΧΙ τον ΚΑΘΕ τυχάρπαστο "επιχειρηματία" που θα μας "λύσει" τα προβλήματα!
Δυστυχώς, οι υπάλληλοι "κυβερνώντες" των ξένων συμφερόντων κάνουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τη δουλειά των αφεντικών τους!
Αυτη είναι η πικρή αλήθεια και ας την αποδεχτούμε!

Γιάννης

Υ.Γ. Χθές βράδυ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μίλησε για το ξεπούλημα του χρυσού της Θράκης.
Μας άφησε άφωνους λέγοντας ότι η εταιρεία που θέλει την εκμετάλλευση, θα χρηματοδοτηθεί και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ!!!! δηλ. από χρήματα της ΕΕ που δίνονται στη χώρα για την ανάπτυξη και για έργα υποδομής!
ΑΥΤΟ είναι το κράτος μας και η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία!!!
Ό,τι φάμε και ό,τι αρπάξουμε από τον κρατικό κορβανά!!!

Unknown 7 Μαρτίου 2013 στις 11:36:00 π.μ. EET  

Γινετε μια χωρα που διαθετει ενα απ τα μεγαλύτερα ποσοστα επι το ΑΕΠ της στην αμυνα να μην διαθετει αμυντικη βιομηχανια?Αν ειναι η Ελλαδα γινετε...
Τα κρατικα εργοστασια ανεκαθεν αποτελούσαν οργανα εξυπηρέτησης της κομματικής πελατιας και μονό...
Η χωρα εδω και χρονια δαπανα ποσα σε συστηματα τα οποια θα μπορουσε να παραγει μονη της τα οποια πολλες φορες δεν ανταποκρινονται και στις απαιτησεις των ΕΔ...
-Αγοραζαμε sperwer οταν με το αναλογο ποσο και την πειρα τοσο της ΠΑ οσο και των ΕΑΒ και SIGMA θα μπορουσαμε να αναπτυξουμε εναν νεο πηγασο...
-ψαχνουμε πυρομαχηκα αρματων την στιγμη που η τεχνογνωσια υπαρχει για να τα κατασκευάσουμε μονοι μας!
-αγοραζουμε glock και usp την στιγμη που οι ελληνικες βιομηχανιες μπορουν να παραγουν δικα τους πιστόλια
-Αγοράζουμε fremm την ωρα που υπαρχον ελληνικες σχεδιασεις και ναυπηγία που μαραζώνουν
-Μιλαμε για αγορα τομα τη στιγμη που μπορουμε μονοι μας να κατασκεβασουμε η να να μετατρεψομε τα τομπ σε τομα
-Η ΔΥΚ και τα ΕΤΕΘ εχουν παγια απαίτηση για ΣΑΠ και σκαφοι συνοδιας εδω και χρονια τη στιγμη που ελληνικές εταιρίες στον χώρο εξάγουν ανάλογα συστήματα...
-μιλαμε για νεα shorads τη στιγμη που μπορουμε μονοι μας ν αναβαθμίσουμε καποια απ τα ηδη υπάρχοντα (hawk)...και πολλα ακομα παραλογα!
Η οποια ιδιωτικοποίηση δε θα λυσει το προβλημα καθως η φυση του κλαδου χρειαζετε το κρατος...Αυτο που πιστεύω εγω ειναι πως πρεπει μερος των μετοχων (49% πχ) να το λαβουν οι ε.δ .με ελενχο απο το οικονομικο σωμα των οποιων ιδιωτων επενδυτών που θα λαβουν το mangment...ισως ετσι να βλέπαμε και καμια λυση ''εκ των εσω'' στα εξοπλιστικά αλλα και εναν εναλλακτικό τροπο χρηματοδότησης των ε.δ καθως θα υπαρχουν εσοδα απο τυχον πωλήσεις στο εξωτερικό

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 1:35:00 μ.μ. EET  

Κάποτε έβγαλε η ΠΤΗΣΗ ειδικό τεύχος για την Ν.Αφρικάνικη αμυντική βιομηχανία. Δεν θυμάμαι χρονιά. 95; μπορεί και νωρίτερα. ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ και διαφωτιστικό και για μας άκρος προσβλητικό.

θυμάμαι όμως οτι είχα βάλει τα κλάματα απο τα νεύρα μου.

μηδενιστής

@enkripto
αν πάρεις μια άδεια απο την Π δώσε ένα ρεζουμε απο το τεύχος εδώ. θα βγάλει μάτια.

enkripto 7 Μαρτίου 2013 στις 3:07:00 μ.μ. EET  

Το θυμάμαι, ηταν όντως πολύ διαφωτιστικό

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 3:29:00 μ.μ. EET  

Τυχαίνει ο πατέρας μου να δούλευε στην "Stayr ΕΛΛΑΣ" μετονομασθείσα σε ΕΛΒΟ αργότερα, ως υψηλά ιστάμενο στέλεχος του σχεδιαστικού τμήματος. Οι ιστορίες που μου έχει πει ήταν άκρως διαφωτιστικές για το τι συνέβαινε: Όλοι μα ΟΛΟΙ όσοι είχαν να κάνουν με τις αποφάσεις ασολούνταν αποκλειστικά και μόνο με μίζες και ρεμούλα. Το ΟΛΟΙ που λέω δεν είναι θέμα στατιστικής ή... λογοτεχνικής επιλογής, είναι κυριολοεκτικό και θέμα λειτουργίας, δηλαδή όποιος δεν είχε διάσθεση να συμμετέχει στο φαγοπότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβλεπε την πόρτα της εξόδου (όπως ο πατέρας μου), για ευνόητους λόγους.

Πέραν από αυτό μου είπε και ιστορίες κατασκοπίας, π.χ. για το πως τα σχέδια του "Λεωνίδας" κατέληξαν από καλοθελητές εντός της εταιρίας στα χέρια του πρώην ανατολικού μπλοκ -και πως μετά οι "εργαζόμενοι"-κατάσκοποι εξαφανίστηκαν στο (τότε) "παραπέτασμα" μόλις τους πήραν χαμπάρι.

Βλέποντας αυτά, ένα είναι το συμπέρασμα: ότι και να θέλει να κάνει το "κράτος" αν δεν θέλουν και οι άνθρωποι δεν γίνεται τίποτα.

Pro από Συμβασιλεύουσα 7 Μαρτίου 2013 στις 6:02:00 μ.μ. EET  

Αν απολυθουν ολοι (μα ολοι). Παραμεινουν οι εγκαταστασεις και ο εξοπλισμος . Προσληφθουν νεοι διευθυντες απο τον ιδιωτικο τομεα , με συγκεκριμενους στοχους (και αναλογους μισθους-μπονους) και μετα επαναπροσληφθουν οσοι χρειαζονται , τοτε μπορει να δουμε ασπρη μερα . Δυστυχως το προιον που παραγουμε ειναι πολυ ακριβο για να ειναι ανταγωνιστικο και αυτο δεν ειναι θεμα μιζας , αλλα θεμα λειτουργιας ολων των ΔΕΚΟ . Το δικο μου προσωπικο παραδειγμα εχει να κανει με την ΕΛΒΟ και τις υπερωριες που εγραφαν οι παλιοι χωρις λογο , καθως και στον "συνετισμο" οσων νεων "χαλουσαν την πιατσα" . Και το αποτελεσμα: παραγεις χαμερ στην τιμη των Λεωνιδας και τζιπακια μερσεντες πιο ακριβα απο το κοστος της πολιτικης εκδοσης του αντιστοιχου μοντελου στην Γερμανικη αγορα .

Υγ. Υπαρχει καποιο Ελληνικο προιον σε σφαιρες τυφεκιων-πιστολιων σημερα το οποιο να βρισκεται σε καποια ξενη ελευθερη αγορα ; Μιλαμε για ΕΑΣ . Μπορει αυτη η εταιρεια να χτυπησει καποιον διαγωνισμο ή χρειαζετσι τον πατερουλη - Κρατος να την στηριξει; Μιλαω ρεαλιστικα και οχι θεωρητικα - ονειροπολοντας .

ΑΧΕΡΩΝ 7 Μαρτίου 2013 στις 6:06:00 μ.μ. EET  

Tα 13 διαμετρήματα όπλων χειρός που γέμιζε η ΠΥΡΚΑΛ και ἀναφέρει ο ἀνώνυμος φίλος 7/3 1:05 π.μ,προκύπτουν τελικά...19,σύμφωνα με το κλασσικό βιβλίο ''Τα όπλα των Ελλήνων'',του συμπολίτη μου Χρήστου.Ζ.Σαζανίδη.
Ο κατάλογος ἔχει ως ἐξῆς:
α)πιστολίων
1)6,35 mm
2)7,65 mm
3)9 mm Para
4)9 mm Βayard (ἀναφέρεται ὠς μαύρης πυρίτιδος,προφανῶς ἐσφαλμένα).
β)περιστρόφων
5)0.38΄΄ Smith & Wesson βραχύ
6)0.32΄΄ Smith & Wesson special
7)8 mm Lebel
8)7,62 mm Nagant
9)0.38´´ special
10)0.440´´M.Π*
11)0.32´´ Smith & Wesson βραχύ
12)0.320΄΄
13)0.442΄΄(Ο συγγραφέας παθέτει ἐρωτηματικό-πιθανῶς ἐννοείται το WEMBLEY-SCOTT 0.455,το οποίο ὄμως εἶναι ὀνομαστικό-το ἀντικειμενικό εἶναι 0.441 και ὄχι 0.442)Μ.Π
14)0.380΄΄μακρόν Μ.Π
15)0.450΄΄M.Π
16)11 mm Ε.Σ(προφανῶς Modelle d´ordonance 1873/74,κοινῶς περίστροφα Γκρᾶ)Μ.Π
17)0.500΄΄ Μ.Π
18)0.380΄΄ βραχύ Μ.Π
19)0.44΄΄ Μ.Π
*Μαύρης Πυρίτιδος

Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 στις 7:11:00 μ.μ. EET  

Σχετικά με την Ε.Α.Β υπήρχαν στελέχη της που αμοίβονταν με μεγάλους μισθούς χωρίς να πατάνε ποτέ στην εταιρεία. Αυτό το έμαθα τυχαία από κάποια κυρία που δουλεύει από το 1981 στην εταιρεία όταν της είπα πως κακώς υπάρχουν υπεράριθμοι υπάλληλοι. Απάντησε πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι υπεράριθμοι, πως η εταιρεία δεν μπαίνει τόσο μέσα εξ αιτίας αυτών, αλλά το πρόβλημα είναι με τα στελέχη που ,,είναι στο ψυγείο,, (άφαντοι) και αμοίβονται με μεγάλους μισθούς. Επίσης καταλόγισε ευθύνες στους συνδικαλιστές, ένα χαρακτηριστικό που μου έκανε εντύπωση είναι που είπε πως ο πρόεδρος των εργαζομένων έκλεψε αποδεδειγμένα το ταμείο τους και μετά στις εκλογές οι υπάλληλοι τον ξαναφήφισαν για πρόεδρο.
Πληροφοριακά και σε ΔΕΚΟ και υπουργεία υπήρχαν κάποιοι που δεν πάταγαν ποτέ για δουλειά αλλά όμως έπερναν καλούς μισθούς.
Αν και είμαι από παιδί Ν.Δ έχει απόλυτο δίκιο ο Πάγκαλος που είπε μαζί τα φάγαμε. Έχει πέσει απίστευτη μάσα από πολύ κόσμο και κοσμάκη....
Αυτό με τα στελέχη της ΕΑΒ που ήταν στο ψυγείο και συνέχιζαν να πληρώνονται μεγάλους μισθούς το έμαθα πριν 3 χρόνια. Δεν ξέρω τι γίνεται τώρα. Ας το ψάξει κάποιος αρμόδιος αν συνεχίζεται ακόμη αυτή η κατάσταση.

Κανονικά το κράτος δεν πρέπει να έχει επιχειρήσεις. Όπου μπλέχτηκε το ελληνικό κράτος κατέληξαν όλα μπάχαλο και χρεοκοπημένα. Οι αμυντικές βιομηχανίες πρέπει να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, πρέπει να τις αναλάβουν σοβαροί επιχειρηματίες. Μόνο έτσι θα δουν προκοπή.

Για την τουρκία θα φτάσει κάποια μέρα να φτιάξει μαχητικό α/φος και φρεγάτα και εμείς εδώ θα καμαρώνουμε ακόμη πως φτιάξαμε κάποτε το Πήγασος ενώ σε πλοία σιγά μην βγάλουμε ποτέ δική μας πυραυλάκατο 240 τόνων.

Ανώνυμος 8 Μαρτίου 2013 στις 10:27:00 π.μ. EET  

Αγαπητοί enkripto και μηδενιστή.Ήταν τότε και ήταν ένα από τα δύο έκτακτα τεύχη που είχε βγάλει αφιερωμένα στην άμυνα.Γενικά από τα καλύτερα(αν όχι τα καλύτερα)τεύχη στον χώρο.

Ανώνυμος 8 Μαρτίου 2013 στις 12:04:00 μ.μ. EET  

θύμισε μου το άλλο ρε φίλε!

μηδενιστής

Ανώνυμος 8 Μαρτίου 2013 στις 1:08:00 μ.μ. EET  

Ειναι καθαρα θεμα νοοτροπιας. Μεχρι σημερα κυριαρχει αυτη της «αρπαχτης» και «δεν βαριεσαι». Για αυτο και η χωρα εχει φτασει σε αυτα τα χαλια. Εαν δεν αλλαξει η νοοτροπια και μαζι με αυτη και οι ανθρωποι μην περιμενετε ασπρη μερα!!!

Nikolaos 8 Μαρτίου 2013 στις 10:09:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 7 Μαρτίου 2013 - 3:29:00 μ.μ. EET

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία STEYR HELLAS SA και το 1987 μετά την μεταβίβαση Αυστριακών μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛ.Β.Ο.).

Σε επίσκεψη της εταιρείας μου (σαν υποκατασκευαστής αμυντικού υλικού από την Αθήνα) στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ στην ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στην Σίνδο, συνοδεύοντας τ’ αφεντικό μου, θυμάμαι το αλαλούμ ασχετοσύνης που επικρατούσε σε μια σύσκεψη με 5-6 εντελώς άχρηστα μεγαλοστελέχια της ΕΛΒΟ (Πασοκοδιορισμένα από τον κομματικό μηχανισμό της Βόρειας Ελλάδας, όχι δλδ ότι και τα προηγούμενα τοιούτα της ΝουΔου ήταν καλύτερα τσ τσ τσ) με «συντονιστήν» έναν καψερόν Αυστριακό (Μηχανικό) Διευθυντή ονόματι Χόφμαν (μιλούσε άπταιστα τα ελληνικά, μάλιστα επειδή είχε παντρευτεί Ελληνο-Πόντια, τον φώναζαν «ψευδεπωνύμως & περιγελαστικώς» ... κύριο Χοφμανίδη), που συνεχώς τους έλεγε: «Κύριοι σας παρακαλώ, για το καλό των διαπραγματεύσεων, φροντίστε να μην γυρίζετε γύρω-γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης από το πρόβλημα αλλά να μπαίνετε μέσα στο πρόβλημα».

Τελικά τα λαμόγια – παρά τις προσπάθειες του Χοφμανίδη και χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους την πλήρη τεχνική επάρκεια της εταιρείας μου – αρνήθηκαν να μας αναθέσουν το τότε σπουδαίο για μια μικρή ελληνική εταιρεία κατασκευαστικό έργο, προβάλλοντας διάφορες αστήριχτες αηδίες σαν δικαιολογία (αφού βλέπετε ... δεν τους τα σκάσαμε μπαγιόκο), με αποτέλεσμα να γυρίσουμε άπραγοι πίσω στην Αθήνα.

Ανώνυμος 10 Μαρτίου 2013 στις 4:05:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Μηδενιστή τα τεύχη ήταν:

Εκτακτο τευχος 1: Δεκεμβριοσ 1993

Θεματα:
- 304 & 308 ΠΕΒ
- Νεα ελικοπτερα για Ελλαδα και Τουρκια
- ΤΟΜΠ Μ-113
- Συγχρονος Ναρκοπολεμος
- Ναυπηγησεις πλοιων σε Ελλαδα και Τουρκια
- Ο μυστικος πολεμος των Φωκλαντς
- Επιβιωσιμοτητα μικρων σκαφων
- Οι εξελιξεις στον ηλεκτρονικο πολεμο στον αερα
- Ελληνικες δυναμεις ειδικων επιχειρησεων ΔΥΚ - ΕΤΑ

Εκτακτο τευχος 2: Φθινοπωρο 1995

θεματα:
- ΑΙΓΑΙΟ - Η μαχη του αρχιπελαγους
- Αφιερωμα Νοτιος Αφρικη, ενοπλες δυναμεις και πολεμικη βιομηχανια
- Το ρωσικο πολεμικο ναυτικο σημερα
- Προεδρικη φρουρα
- Συγχρονες κορβετες
- Ελαφρο αρμα ΧΜ8
- Στολες παραλαγης
- Ναρκοπολεμος στην ξηρα
- Η εξελιξη των αρματων μαχης
- κ.α.

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2013 στις 6:30:00 μ.μ. EET  

http://www.defence-point.gr/news/?p=71140

Εαν οσα αναφερονται στο κειμενο αληθευουν, τοτε ουτε με το «κυαλι» δεν προκειται να πατησει ξενος επενδυτης για την Αμυντικη βιομηχανια γενικα!!!! Καθως φαινεται δεν εχουν καταλαβει τα απλα και βασικα και συνεχιζουν με τις «κουτοπονηριες», αναλογες του προσφατος παρελθοντος που εχουν οδηγησει αυτη την χωρα στα ταρταρα.

Ανώνυμος 23 Μαΐου 2013 στις 5:47:00 μ.μ. EEST  

Γράψατε πολλά και ενδιαφέροντα..... Πολλά είναι πολύ ελκυστικά ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ ΕΧΘΡΙΚΌ ΒΛΕΜΜΑ Αρκεί όμως να δείξουμε ότι ξέρουμε πολλά. Με δυο τρείς λέξεις "εχει δοθεί εντολή εξόντωσής μας". Αυτο δικαιολογεί όλα όσα γράφεται από τον ατράτευτο υπουργό μέχρι όπου μπορείται να φαντασθείτε......
Αστερίων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP