Basic Soldiering

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Του Ευστάθιου Παλαιολόγου

Η σημασία του να εκπαιδεύεσαι όπως θα πολεμήσεις, και ο κίνδυνος να πολεμήσεις όπως εκπαιδεύτηκες...

Στην Εθνική Φρουρά, και στον Ελληνικό Στρατό σε μικρότερο βαθμό ίσως, η εκπαίδευση πάσχει σε ένα κύριο τομέα, αυτόν της ρεαλιστικότητας. Οι «ανησυχίες» για τυχόν ατυχήματα ή ταλαιπωρία καταντούν να γίνουν ο κύριος ΑΝΣΚ της εκπαίδευσης εις βάρος πάντοτε της αληθοφάνειας και της ουσίας.

Ίσως να μην έχει και τόση σημασία αν τα δόγματα, οι τακτικές και τα μέσα στα οποία εκπαιδεύεσαι είναι ξεπερασμένα ή παρωχημένα, όση σημασία έχει σε αυτά που εκπαιδεύεσαι να το κάνεις ρεαλιστικά. Το σίγουρο είναι ότι ο ρεαλισμός θα ωθούσε στην βελτίωση των δογμάτων και τακτικών και σε αλλαγές στα μέσα και υλικά. Διότι αλλιώς επιτίθεσαι όταν ο αντίπαλος σου έχει τυφέκια κινητού ουραίου και αλλιώς όταν έχει ένα πολυβόλο σε κάθε ομάδα...

Η έλλειψη ρεαλισμού στην εκπαίδευση οδηγεί σε «επικές» νίκες στις επιδείξεις και σε τραγικές ήττες στον πραγματικό πόλεμο. Έχουμε ξαναγράψει για την σημασία της χρονικής διάρκειας στην εκπαίδευση. Αν η άσκηση διαρκεί δύο ημέρες πολλά προβλήματα θα παραμείνουν αφανή. Από τα πιο απλά, όπως σε πόσα ζευγάρια κάλτσες θα έχει πρόσβαση ο στρατιώτης, μέχρι σε πιο περίπλοκα όπως πια δεξαμενή καυσίμου χρησιμοποιείς στο «Λεωνίδας» σου.

Το ίδιο σημαντικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας βάρος. Και ειδικά στο επίπεδο του φόρτου μάχης. Αν οι στρατιώτες είναι συνηθισμένοι στις άδεις εξαρτήσεις στον πόλεμο θα ηττηθούν από το βάρος των ίδιων των υλικών τους πριν καν βρεθούν αντιμέτωποι με τον εχθρό.

Άλλος παράγοντας είναι η απεικόνιση του εχθρού και της δράσης και αντίδρασης του. Αλλιώς καταλαμβάνεις ένα έρημο ύψωμα και αλλιώς συμπεριφέρεσαι όταν ο διαιτητής σου πει ότι είσαι «νεκρός» επειδή κινείσαι νωχελικά. Αλλιώς παραλλάσεις το όχημα σου όταν δεν θα σε ψάξει κανένας και αλλιώς όταν σε ψάχνουν επίγεια και εναέρια μέσα.

Έχουμε επίσης τον παράγοντα πρακτικότητα. Ειδικά στις παραμελημένες διαδικασίες ΔΜ. Αναχορηγία νερού και πυρομαχικών, διακομιδές, χειρισμός αιχμαλώτων, συντήρηση και επισκευές. Άλλο να το λές και άλλο να το κάνεις.

Όλα τα παραπάνω στηρίζονται σε μία στέρεη βάση. Στην ατομική τακτική. Αυτό που οι ξένοι- τους οποίους τόσο συχνά σνομπάρουμε- αποκαλούν basic soldiering. Πως ο καθένας χειρίζεται το όπλο του, πως κινείται στο πεδίο της μάχης, πως ετοιμάζει τον φόρτο του, πως διαβιώνει στο ύπαιθρο, πως παράσχει Α’ Βοήθειες, πως προσανατολίζεται, πως καταδεικνύει στόχους, πως εκτιμά αποστάσεις, πως επικοινωνεί, πως, πως, πως... Και ίσως να είναι εδώ που καταλήγουν όλα. Στην ανυπαρξία ρεαλιστικής εκπαίδευσης στην ατομική τακτική.

Συνοψίζοντας, εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις για να μην πολεμήσεις όπως εκπαιδεύτηκες!

21 σχόλια:

Ανώνυμος 12 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:24:00 μ.μ. EET  

Ο στρατιώτης της φωτογραφίας έχει προσθέσει έναν τσιμεντόλιθο στο φόρτο του,προφανώς για να αυξήσει το βάρος και τον βαθμό ρεαλιστικότητας, με τελικό αποτέλεσμα, όταν χρειαστεί να πολεμήσει, να έχει ήδη συνηθίσει το βάρος του φόρτου μάχης,αν όχι μεγαλύτερο.

Πότε έγινε κάτι αντίστοιχο στην εκπαίδευση στον ΕΣ;

ΕΥΜΕΝΗΣ 12 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:16:00 μ.μ. EET  

Η στενότατη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και η υιοθέτηση των σύγχρονων δυτικών μεθόδων μάχης είναι η μοναδική λύση.

Ανώνυμος 12 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:49:00 μ.μ. EET  

Ορισμένες μονάδες του ΕΣ όπως οι καταδρομείς και οι πεζοναύτες, κουβαλούν διάφορα αντικείμενα, για να προσομοιωθεί βάρος οπλισμού και υλικών.

Ανώνυμος 12 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:19:00 μ.μ. EET  

Δόξα τω Θεώ, το πρόβλημα δεν είναι η εκπαίδευση στις Ειδικές Δυνάμεις, αλλά στον υπόλοιπο στρατό.

Ίσως θα έπρεπε να το είχα διευκρινίσει, όταν έγραφα "Πότε έγινε κάτι αντίστοιχο στην εκπαίδευση στον ΕΣ;"

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:01:00 π.μ. EET  

Το πρόβλημα δεν είναι ο στρατός αλλά η πολιτική ηγεσία και η κοινωνία.
Όταν ο τρόπος σκέψης έχει αλλάξει από πως θα υπηρετήσω σε πως θα αποφύγω να κάνω θητεία, όταν ο αξιωματικός προσπαθεί να μάθει σε στρατιώτες ατομική τακτική και τα ανώτερα κλιμάκια του κάνουν παρατήρηση γιατί ταλαιπωρεί τα κακόμοιρα τι περιμένεις;

Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. 13 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:55:00 π.μ. EET  

Το εξαίρετο άρθρο του συνεργάτου σας δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την πραγματικότητα στον Ε.Σ.,πόσο μάλλον στην μετεκπαίδευση της εφεδρείας. Αυτές ακριβώς οι ελλείψεις στην εκπαίδευση του στρατευσίμου και τη μετεκπαίδευσή του ως εφέδρου, ωθούν κάποιους Εθελοντές Εφέδρους Πολίτες Οπλίτες, ενταγμένους σε ανεγνωρισμένα εφεδροπολεμιστικά σωματεία, να εκπαιδεύονται αυτοβούλως όπως θα πολεμήσουν, εξασφαλίζοντας από το υστέρημά τους υλικά, τα οποία προσίδουν ρεαλισμό, δεν θα τους προδώσουν στη μάχη και δεν έχουν, φυσικά, καμία σχέση με τα χορηγούμενα από τον Ε.Σ. Δυστυχώς, ενώ στην πατρίδα μας σπαταλώνται εκατομμύρια για εξοπλισμούς και προμήθειες, αγνοείται ο καθοριστικός παράγων έμψυχος μαχητής! Γι' αυτό οι Εθελοντές Έφεδροι προσπαθούν να διεξάγουν όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικά Σχολεία Μαχητή, δίδοντας έμφαση στην ατομική τακτική και στις τακτικές ομάδος. www.penefyo.blogspot.com

Ανώνυμος 13 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:01:00 μ.μ. EET  

Η φράση ,
εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις για να μην πολεμήσεις όπως εκπαιδεύτηκες!
τα λέει όλα!

Όταν υπηρετούσα την θητεία μου, τότε το 1963-64, ουδέποτε φαντάστηκα ότι θα βρισκόμουν στην ανάγκη να πολεμήσω.

Όλοι έλεγαν με διαβεβαίωναν πως "Δεν θα αφήσουν οι Μεγάλοι (sic!) να γίνει πόλεμος" .....!

Και να που το 1974, θα πολεμούσα, αλλά ως φαίνεται ο Θεός με λυπήθηκε, αλλά δεν λυπήθηκε την Πατρίδα και τον δύσμοιρο Ελληνισμό!

Χάθηκε η Κύπρος και ένα σωρό γενναία παλληκάρια, πήγαν μόνα τους να πολεμήσουν για την Πατρίδα και σκοτώθηκαν, φορώντας τζήν και μπλουζάκι με όπλο ένα παλιό Ένφηλντ.

Άραγε, αυτήν την φράση την έχουν υπ' όψη τους όσοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν την Πατρίδα;

Διότι εάν "εκπαιδευτής όπως θα πολεμήσεις" τότε μπορείς να και επιβιώσεις και το καθήκον σου προς τον εαυτό σου να κάνεις!

Αλλοίμονό σου αν ποτέ αναγκαστείς "να πολεμήσεις όπως εκπαιδεύτηκες"!

Ευμένης ο Καρδιανός

helas george 14 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:12:00 μ.μ. EET  

akomh pisteyoyme oti prepei na ekpaideytei o es?kyries/oi to meros toyt stratoy brisketai shmera ypo thn kauodhghsh eidikodynamitvn sthn pleionothta otan ta katvtera stelexh aytvn entrifisoyn sthn hgesia (giati jerete thn jenomania poy mas dernei)na jerete oti den exoyme anagkh kanena jeno montelo stratoy giait panta kai eidika sthn strativtikh texnh na zhtame thn praktikh tvn allvn afoy aytv epityngxanete me thn symmetoxh sta sxoleia toy ejvterikoy h diakladikothta einai to problhma h diakladikothta kai oi plhrofories

Ανώνυμος 24 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:47:00 π.μ. EET  

ΕΙΜΕ ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΕΦΕΔΡΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 26 ΜΗΝΕΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΕΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΧΑΛ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΡΩΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΙΤΕΥΤΗ.ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΣΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΩΝ ΤΩΡΙΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΗ.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ. ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΛΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΞ/ΚΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΛΑΘΟΣ.ΤΟ ΚΕΕΔ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΑ ΣΤΗ ΟΡΚΟΜΩΣΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ.ΜΗΠΩΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΓΙΝΟΥΝ ΕΠΟΠ.
ΔΕΝ ΚΡΥΒΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ .

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:53:00 μ.μ. EET  

@12 Δεκεμβρίου 2010 4:24:00 μ.μ.

Όταν περνούσα σχολείο ειδικών δυνάμεων ο σχόλαρχος μας συμπλήρωνε με πέτρες το φόρτο προκειμένου όλοι να είμαστε στα 20 κιλά μπέργκιν.

Στον υπόλοιπο στρατό δε χρειάζεται κάτι τέτοιο γιατί ο φόρτος χρειάζεται να είναι το πολύ ημέρας.
Δεν χρειάζεται ούτε καν φαΐ να κουβαλάς μαζί σου.
Σε ένα τυπικό Ημερήσιο Ρεύμα Εφοδιασμού, ο στρατιώτης εφοδιάζεται 3 φορές την ημέρα.

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:22:00 μ.μ. EET  

Αν πιστεύουμε (και βασιζόμαστε) στο ότι το τυπικό ημερήσιο ρέυμα εφοδιασμού 3 φορές την ημέρα θα διατηρηθεί και σε περίπτωση πολέμου, τότε σωθήκαμε.

flanker7 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:36:00 μ.μ. EET  

@12 Δεκεμβρίου 2010 4:24:00 μ.μ

Φυσικά αντιλαμβάνεσαι ότι τα 20κιλά για μια αποστολή Ειδικών Δυνάμεων είναι ψίχουλα. Ας κάνουμε ένα υπολογισμό του δικού μου φόρτου από κάποιο σχολείο.
-Εξάρτυση 7,5 κιλά
-Σακίδιο 26 κιλά
-Ασύρματος Περιπόλου 13 κιλά
-Παρελκόμενα Ασυρμάτου 5 κιλά
-Όπλο 3,5 κιλά

ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ!

Να υπολογίσουμε και χονδρικά ένα φόρτο ενός απλού πεζού.
-Τυφέκιο 5 κιλά
-200 φυσίγγια 5 κιλά
-γεμιστήρες, ξιφολόγχη 2 κιλά
-νερό 1 κιλό
-χειροβομβίδες 1 κιλό
-αντιαρματικό 2,5 κιλά
-100 φυσίγγια πολυβόλου 3 κιλά

Να τα 20 κιλά και είναι πολύ "χαλαρός" φόρτος. Ούτε τροφή ημέρας, ούτε επιπλέον νερό, ο΄θτε τίποτα.

Ο φόρτος του μαχητή είναι βαρύς. ΄Χρειάζεται εκπαίδευση για να τον κουμαντάρεις...

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2011 στις 2:09:00 μ.μ. EET  

erxomai egw kai rwtaw kala ta lene oloi alla pws na ekpaideuseis enan efedro pou apo tous 9 mines thiteia xanei 1 mina se adeies 1 mina se basiki kai ekpaideusi eidikotitas kai pou tin misi apo tin periodo pou ton exeis stin monada einai skopanthropos...den milame fisika gia periptoseis pou ton trabiksoun grafea - einai bisma kai tsimpa timitikes-anarwtikes 'h einai se kamia omada kai o fantaropateras dioikitis tou dinei adeies na paei to paidi stin omada...oso gia to allo kommati tou monimou prosopikou pws na mporesoun na ekpaideutoun aperispastoi otan den kseroun ti tous ksimerwnei,otan h idia h upiresia tous dimiourgei problimata stin oikogeneia,otan xanoun apeires ergatowres se anafores paparies sugkentrwseis kai den simazeuetai...pws na sugkentrothoun stin ekpaideusi otan exoun 2 kai 3 posta,otan sta misa tou mina exei eksantlithei to penixro tous eisodima,otan den exoun sugxrona ulika alla pepalaiomena, kataponimena kai katestramena apo tin sunexi xrisi;pws akoma na ekpaideutoun otan pane gia boles kai den exoun puromaxika na riksoun giati kostizoun;;;as lusoun prwta auta ta problimata kai meta as zitisoun realistiki skliri ekpaideusi...

Ανώνυμος 6 Μαΐου 2011 στις 6:16:00 μ.μ. EEST  

Μου πήρε περίπου ένα λεπτό για να βρώ τη μονάδα των στρατιωτών της φωτογραφίας (αναφέρεται στην λεζάντα της φωτό). Πρόκειται φυσικά για δυο στρατιώτες ή βαθμοφόρους τάξης/τύπου Σειρούτ Χοβά (εφέδρους) της 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού Γκολάνι της 36ης Μεραρχίας Πεζικού του Ισραήλ.

O Στρατιώτης 1 κρατάει στην αγκαλιά του ένα FN MAG ΚΑΙ ενα M4-A1 Carbine.

Ο Στρατιώτης 2 φέρει επίσης Μ4-Α1 και Ασύρματο.

Η Ταξ/χία Γκολάνι τώρα φέρει το CTAR-21 Tavor Commando, οπότε πρόκειται για σχετικά παλαιά φωτό ή ασκηση εφέδρων με αποθηκευμένα όπλα.

Η συγκεκριμένη Ταξ/χία θεωρείται επίλεκτη, και είναι πρώτη στις προτιμήσεις των Ισραηλινών στρατιωτών για επιλογή Ταξ/χίας με δεύτερη την Ταξ/χια Ναχάλ.

Είναι η ταξ/χία που είναι επιφορτισμένη με το να αντιμετωπίσει τον Συριακό στρατό εξ ού και το όνομα (απο τα υψίπεδα του Γκολάν).

Η φήμη που έχει είναι φήμη ταξ/χίας καουμπόυδων με ιστορικό πειθαρχικών παραπτωμάτων απο τους στρατιωτες της.

Ανώνυμος 25 Αυγούστου 2011 στις 12:39:00 μ.μ. EEST  

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΟΠΛΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΑΠΡΟΣΕΞΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΙΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ.ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΥΡΟΣ,ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ....ΜΕ ΤΟ ''ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ 10 ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ..ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΙΔΟΝ...''?ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ''ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ ΣΤΟ ΟΠΛΟ.ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ?Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΥΡΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΕΙΤΕ ΞΟΔΕΥΕΙ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΜΑΖΙ,Η ΔΕΝ ΡΙΧΝΕΙ ΟΥΤΕ ΣΦΑΙΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΕ.ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΗ 300Μ ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,Η ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ.ΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕΙ ΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ ΤΟΥ,ΑΥΤΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ...ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΦΕΛΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΑΚΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΠΡΟΣΕΞΕΙΑ.ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PAINTBALL.

Ανώνυμος 25 Αυγούστου 2011 στις 3:39:00 μ.μ. EEST  

Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία διαβάζοντας τα σχόλια: γιατί τόσο συχνά ο ενθουσιασμός για τις ειδικές δυνάμεις συνδυάζεται με τέτοια ανορθογραφία; Μήπως επειδή οι μορφωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι στην άμυνα μιας χώρας υπάρχουν πολύ ουσιαστικότερα πράγματα από φόρτους, ΠΕΝ, πράσινους σκούφους και τα σχετικά;

ΑΧΕΡΩΝ 25 Αυγούστου 2011 στις 10:40:00 μ.μ. EEST  

Ανωνυμε 25/8/11
Η ανορθογραφια που στηλιτευεις,αποτελει απο καιρο προνομιο ΚΑΙ των μορφωμενων,τελος παντων πτυχιουχων σε αυτη την χωρα.
Τωρα,για τα υπολοιπα που αναφερεις,οσα δεν φτανει η αλεπου...

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:56:00 μ.μ. EEST  

Είμαι Έφεδρος Αξιωματικός σειράς 2003 Β' ΕΣΣΟ στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι. Από εκεί πέρασε και ο πατέρας μου το 1973. Δυστυχώς το μόνο που θυμάμαι από την εκπαίδευση είναι το σκούπισμα (επί 24 ώρου βάσεως). Το 1/5 της σειράς μου ήταν τουλάχιστον Ι3, αλλά ποτέ δεν κόπηκαν από κανέναν. Πολύ φοβάμαι ότι 8 χρόνια μετά μάλλον τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:57:00 μ.μ. EET  

πάντως σε καιρό πολέμου τα τρόφιμα θα είναι ΝΑΤΟικού τύπου μερίδες μάχης και όχι μαγειρεμένη τροφή από κινητά μαγειρεία σε τρέιλερ. Τα κινητά μαγειρεία σε τρέιλερ είναι καθαρά για ασκήσεις σε καιρό ειρήνης. Πριν μερικά χρόνια μας είχαν καλέσει (επίστρατοι) για μια πενθήμερη άσκηση, την πρώτη μέρα μέχρι να διευκρινιστεί το πόσοι είμαστε μας έδωσαν μερίδες μάχης οι οποίες ήταν ένα σφραγισμένο χάρτινο κουτί και το οποίο περιείχε τα εξής.
10 γαλέτες σφραγισμένες σε νάιλον.
2 κονσέρβες φαγητού (όσπρια και φασολάκια σε μένα έτυχαν).
1 κονσέρβα χοιρινό ζαμπόν.
Ατομικές συσκευασίες με μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, αλάτι, βιτάμ, καφέ, τσάι
ταμπλέτες συνθετικού καυσίμου με το αλουμινένιο στήριγμα τους, για την θέρμανση των κονσερβών ή νερό για το τσάι/καφέ.
4 ταμπλέτες (χαλαζόνης?) για απολύμανση του νερού στο ατομικό παγούρι σε περίπτωση εφοδιασμού νερού αμφίβολης ποιότητας.
1 χάπι βιταμινών (για αποφυγή αβιταμίνωσης σε περίπτωση μακροχρόνιας διατροφής με κονσέρβες.
όλα τα τρόφιμα ήταν ελληνικά και με μεγάλη περίοδο λήξης.
το πακέτο ήταν υπερπλήρης ποσοτικά και στην ανάγκη μπορούσες να επιβιώσεις 2 μέρες με αυτά.
Σε όλη την θητεία μου 18 μήνες δεν είχα δει μερίδες μάχης και μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος από το πακέτο.
Πέτρος.

Ανώνυμος 9 Ιουνίου 2012 στις 1:26:00 μ.μ. EEST  

Πέτρο, αυτό που αναφέρεις λέγεται "8β" και περιέχει την αναγκάια τροφή για 1 μέρα.

Ανώνυμος 10 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:12:00 π.μ. EET  

Μια διόρθωση , λέγεται 4β αυτό που λέει ο πέτρος.

Κώστας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP