Το σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά») και οι Ελληνικές αδυναμίες

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Γράφει ο Αρματιστής

Το άρθρο με τίτλο [Η ελληνική αντίδραση στο σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά»)], αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα διαφωτιστική και κατατοπιστική ανάλυση σχετικά με τις Τουρκικές δυνατότητες τον επιθετικό σχεδιασμό των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις διαχρονικές δικές μας αδυναμίες. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι προτεινόμενες «πολιτικές λύσεις», κατά την άποψη μου όμως ανεπαρκείς για να επιλύσουν το πρόβλημα των Ελληνικών στρατιωτικών δυσχερειών στον Έβρο.

Στην υπόψη ανάλυση θα ήθελα να προσθέσω και κάποιες δικές μου παρατηρήσεις και προτάσεις, όπως παρακάτω:

1. Η γενικότερη σύλληψη της επιχείρησης «Βαριά», η ιδέα ενεργείας της, καθώς και η σχεδίαση του ελιγμού της υπόψη επιχείρησης, αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι σχεδιαστές διαθέτουν φαντασία, ρεαλισμό και τόλμη. Η υπόψη διαπίστωση αποτελεί το λογικό αποτέλεσμα μιας σχολής στρατιωτικής και τακτικής σκέψης, που στηρίζεται σε μια μακρά ιστορική παράδοση επεκτατικών και αμυντικών πολέμων. Στη σχεδίαση της επιχείρησης «Βαριά» μπορούμε ακόμη και σήμερα να διαβάσουμε τον ελιγμό της μάχης συντριβής της Ελληνικής Στρατιάς Μικράς Ασίας παρά τω Αφιόν Καραχισάρ την 13η Αυγούστου 1922. Δηλαδή ταχύτατη συγκέντρωση υπέρτερης ισχύος 12 Μεραρχιών Πεζικού απέναντι στις δύο Ελληνικές Μεραρχίες (Ιη και IVη) στη νότια πλευρά της εξέχουσας του Αφιόν, ισχυρή κρούση για διάρρηξη της Ελληνικής τοποθεσίας στο σημείο συνδέσμου των δύο Ελληνικών Μεραρχιών, με ταυτόχρονη υπερκέραση της τοποθεσίας από δυτικά από τρεις Μεραρχίες Ιππικού, στη συνέχεια διαχωρισμό των Ελληνικών δυνάμεων και διαδοχική καταστροφή αυτών.


Αν περιστρέψετε την εικόνα κατά 90 μοίρες αριστερά, θα εμφανιστεί η εικόνα του σχεδίου «Βαριά»

2. Υπόψη ότι στην αποφασιστική μάχη στο κρίσιμο σημείο, από τις 13 Μεραρχίες της Ελληνικής Στρατιάς, ενεπλάκησαν μόνο τρεις (3). Οι υπόλοιπες εννέα (9), απλώς παρακολουθούσαν την εξέλιξη της τραγωδίας αδυνατώντας να επέμβουν στη μάχη. Επίσης κατά τη μάχη συντριβής παρά το Αφιόν, η υπεροχή του Τουρκικού πυροβολικού σε αριθμό, ποιότητα υλικού και βεληνεκές, ήταν πολύ απλά, «ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ». Κατά τον ίδιο τρόπο στην επιχείρηση «Βαριά», μπορούμε να διαβάσουμε τον Τουρκικό ελιγμό κατά την εισβολή στην Κύπρο την 20/7/1974, ή και τον ελιγμό του αντιπάλου κατά την νύκτα των Ιμίων (σε μικρογραφία βεβαίως, αλλά με αποτελέσματα απείρως σημαντικότερα).

3. Η οποιαδήποτε επιχείρηση της Τουρκίας στον Έβρο, ανεξάρτητα προς ποια περιοχή και κατεύθυνση θα εκδηλωθεί, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα συνοδεύεται με ενέργειες ισχυρών δυνάμεων καταδρομών και αλεξιπτωτιστών μεταφερομένων με Ε/Π στο πίσω όριο της Ελληνικής τοποθεσίας και ειδικότερα για την κατάληψη και τον έλεγχο των διαβάσεων της οροσειράς που διαχωρίζει την κοιλάδα του Έβρου από την πεδιάδα της Κομοτηνής.

4. Εκείνο επίσης που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η επιλογή από τους Τούρκους σχεδιαστές του κατάλληλου σημείου στο οποίο κάθε φορά επιδιώκουν την επίτευξη αποφασιστικού αποτελέσματος. Η επιλογή αυτή η οποία πάντα τους «βγαίνει», φανερώνει μια πολύ καλή και σε βάθος γνώση του εδάφους, ανάλυση της καταστάσεως και όλων των παραγόντων που την επηρεάζουν, καθώς και των ευπαθών σημείων και αδυναμιών της Ελληνικής αμυντικής διάταξης. Τον Αύγουστο του 1922 επέλεξαν το σημείο συνδέσμου των Ιης και IVης Ελληνικών Μεραρχιών, με τα τεράστια αφύλακτα κενά, τις αδυναμίες επάνδρωσης και κατοχής των εκατέρωθεν Κέντρων Αντιστάσεως, καθώς επίσης και τις αδυναμίες ενίσχυσης της προσβαλλόμενης περιοχής από τις στρατηγικές εφεδρείες της Στρατιάς. Η προσδοκώμενη επιτυχία στο σημείο της κρούσης θα είχε σαν αποτέλεσμα το διαχωρισμό των Ελληνικών δυνάμεων και την ώθηση όλων όσων θα βρίσκονταν ανατολικά του σημείου της διάρρηξης προς βορρά και βορειοδυτικά, όπως και τελικά έγινε. Για να επιτύχουν σε σύντομο χρόνο και με απόλυτη βεβαιότητα την διάρρηξη, διέθεσαν για την επίθεση στο σημείο συνδέσμου των δύο Ελληνικών Μεραρχιών, τέσσερις (4) δικές τους Μεραρχίες και το μέγιστο του διατιθέμενου πυροβολικού τους. Δηλαδή (12) Τουρκικά Συντάγματα Πεζικού εναντίον δύο (2) Ελληνικών. Κατ’ αντιστοιχία στο σχέδιο «Βαριά» επιλέγεται για την επίτευξη της διάρρηξης και τον διαχωρισμό των Ελληνικών δυνάμεων το Ποτιστικό ρέμα, το οποίο είναι όντως ένα πολύ ευαίσθητο τμήμα της Ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας και όλοι το γνωρίζουν, όπως όλοι γνώριζαν ότι η νότια πλευρά της εξέχουσας του Αφιόν ήταν η αχίλλειος πτέρνα του Α΄ ΣΣ και της Στρατιάς, αλλά κανένας δεν έπραττε κάτι. Το Ποτιστικό ρέμα αποτελούσε κάποτε το όριο των ΧΙΙης και ΧVΙης Eλληνικών Μεραρχιών και δεν γνωρίζω αν συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί όριο γειτονικών σχηματισμών. Οπωσδήποτε όμως δεν παύει να στοιχίζει ένα άξονα επιθέσεως από ανατολικά προς δυτικά, που οδηγεί ταχέως σε αποφασιστικό αποτέλεσμα. Επίσης στο σχέδιο «Βαριά», για την επιδιωκόμενη διάρρηξη στη περιοχή της Μάνδρας, διατίθενται τέσσερις (4) Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες, με τις οποίες επιτυγχάνεται η απαραίτητη συγκέντρωση συντριπτικής ισχύος έναντι των εκεί Ελληνικών δυνάμεων.

5. Οι αδυναμίες που αναφέρονται παραπάνω αναφορικά με τις Ελληνικές στρατιωτικές επιλογές αποτελούν ίσως, το πλέον χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της κατάστασης στην οποία περιέρχεται μια δύναμη, που παραμένει παθητικά αγκιστρωμένη σε μια τοποθεσία επί μακρύ χρονικό διάστημα, «περιμένοντας τους βαρβάρους». Η χρόνια ακινησία παγώνει τη σκέψη της και τις επιλογές της. Η οικειοθελής αφαίρεση από τις δυνατότητές μιας δύναμης του «Επιθετικού Πνεύματος», και η πρόσδεσή της σε ένα στείρο και αναποτελεσματικό αμυντικό δόγμα, έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή μετατροπή της σε «τοπομαχική δύναμη». Οι προκλήσεις που τίθενται στις ηγεσίες για την αποτροπή μιας τέτοιας κατάστασης ή την ανατροπή της εφόσον έχει παγιωθεί, είναι τεράστιες. Η καλλιέργεια του επιθετικού πνεύματος μέσα από μια απαιτητική και άκρως ρεαλιστική εκπαίδευση, οι Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατεύματος ή Άνευ (ΤΑΜΣ και ΤΑΑΣ), στις οποίες θα δίνεται έμφαση στις επιθετικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, καθώς και η εκπαίδευση των Σχηματισμών και Μονάδων σε μακρές τακτικές κινήσεις, αποτελούν μια πολύ καλή μέθοδο. Έτσι για την ιστορία, όταν ήμουν νεαρός διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, (έτος 1978) είχα λάβει μέρος με την Ίλη μου σε μια μεγάλης διάρκειας και πολύ απαιτητική ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας, που προέβλεπε την επίθεση ενός Τακτικού Συγκροτήματος Μ/Κ Τάγματος Πεζικού από την περιοχή του τριγώνου προς νότο, προς την τοποθεσία του Ποτιστικού ρέματος.

6. Το εδαφικό ανάγλυφο του Ν. Έβρου, καθώς και η απουσία ικανών εισδυόντων και εγκαρσίων δρομολογίων, δεν επιτρέπει την ταχεία και έγκαιρη μετάγγιση δυνάμεων μεταξύ βορείου κεντρικού και νοτίου Έβρου. Η κρίσιμη αυτή αδυναμία επιβάλει όπως οι δυνάμεις οι αναγκαίες για την άμυνα των παραπάνω περιοχών, (ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ), να βρίσκονται από τώρα στις προβλεπόμενες θέσεις τους. Αυτό είχε γίνει απόλυτα αντιληπτό από το 1974 και οι τότε ηγεσίες έψαχναν λύσεις προκειμένου να παρεμβληθεί ένας ακόμη σχηματισμός μεταξύ των ΧΙΙης και ΧVIης Μεραρχιών Πεζικού. Δυστυχώς όμως οι Νατοϊκές υποχρεώσεις, τα τοπικά συμφέροντα που πάντα αποδεικνύονται πανίσχυρα και ο από βορά κίνδυνος που τελικά δεν επαληθεύτηκε, κρατούσαν τις δυνάμεις επτά (7) Μεραρχιών πεζικού, δύο Μ/Κ και δύο (2) ΤΘ Ταξιαρχιών, δυτικά του Νέστου, στη περιοχή της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Η κρίση του Μαρτίου του 1987 και τα εξ αυτής πικρά συμπεράσματα, τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα. Αμέσως μετά την υπόψη κρίση, το 50ο Σύνταγμα Πεζικού που είχε προωθηθεί στον κεντρικό Έβρο, παρέμεινε στη θέση του και ένας εξαίρετος αξιωματικός του πεζικού, αλλά πάνω απ΄ όλα «ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ», ανέλαβε να το «μετατρέψει» σε ενισχυμένη Μ/Κ Ταξιαρχία. Στη περιοχή του Λαγού μεταφέρθηκε και το 37ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο μετέπεσε στην 37 Μ/Κ Ταξιαρχία. Το στρατόπεδο του Λαγού κατασκευάστηκε για την ΧΧΙη ΤΘ Ταξιαρχία. Τελικά η μεν 37 Μ/Κ Ταξιαρχία διαλύθηκε, η δε ΧΧΙη ΤΘ Ταξιαρχία ουδέποτε εγκαταστάθηκε στον Λαγό. Σήμερα και πολύ ορθά, ο καθένας μας δικαιούται να αναρωτιέται αν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο βόρειο και κεντρικό Έβρο είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν μια Τουρκική επιθετική ενέργεια, ανάλογη με αυτή του «σχεδίου» «Βαριά» και αν η ΧΧΙη ΤΘ Ταξιαρχία θα μπορέσει να προωθηθεί έγκαιρα και με ασφάλεια στη περιοχή του βορείου Έβρου.

7. Οπωσδήποτε αποτελεί αδήριτη ανάγκη, η οδός Νέα Σάντα - Μ. Δέρειο - Ορεστιάδα να εκσυγχρονιστεί και να αποκτήσει μεγάλη ικανότητα. Ανάλογες όμως ενέργειες είναι απαραίτητο να γίνουν και σε πολλά άλλα εισδύοντα και εγκάρσια δρομολόγια του κεντρικού και του νότιου Έβρου. Θυμάμαι τις οδυνηρές εμπειρίες που αποκόμισα κατά την κρίση του 1987, όταν μέσα από ένα σκυρόστρωτο δρόμο μονής κατεύθυνσης και με πολλά δύσκολα σημεία και παρακαμπτηρίους, προσπαθούσαν να προωθηθούν προς τις θέσεις τους, νύκτα, 2 Μ/Κ τάγματα, 3 Επιλαρχίες, 4 Μοίρες Πυροβολικού και ένας σημαντικός αριθμός μονάδων Διαβιβάσεων Μηχανικού και ΔΜ. Εννοείται ότι τα πάντα είχαν φρακάρει και τίποτε δεν προχωρούσε!

8. Από την άλλη πλευρά η Τουρκική 1η Στρατιά, απολαμβάνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Το πεδινό έδαφος της Ανατολικής Θράκης, καθώς και τα πολλά εισδύοντα και εγκάρσια δρομολόγια, της επιτρέπουν να μετακινήσει ταχύτατα μεγάλο όγκο δυνάμεων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, προκειμένου να συγκεντρώσει, στο χώρο που θα επιλέξει, την «κρίσιμη μάζα» για την επίτευξη του αποφασιστικού αποτελέσματος.

9. Οι στρατηγικές εφεδρείες της 1ης Ελληνικής Στρατιάς, αποτελούμενες από δύο Μ/Κ και μία ΤΘ Ταξιαρχίες, συνεχίζουν να παραμένουν εγκατεστημένες στη κοιλάδα του Αξιού, στις ίδιες θέσεις με αυτές του «από βορρά κινδύνου», 400 και πλέον χλμ μακριά από το πιθανό θέατρο επιχειρήσεων, «φυλάγοντας τα σύνορα με τα Σκόπια»! Και πάλι θα κάνω ανάλογες συγκρίσεις με την μάχη περί το Αφιόν το 1922, όταν η μεν Μεραρχία Ιππικού, η μόνη δηλαδή ταχυκίνητη εφεδρεία της Στρατιάς βρισκόταν 100 χλμ δυτικά του πεδίου της μάχης και δεν μετακινήθηκε από τη θέση της, οι δε Μεραρχίες του Β’ Σώματος Στρατού συνέχιζαν να παραμένουν ακίνητες 50 χλμ βόρεια του πεδίου της μάχης.

10. Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η «Επάρκεια» των διατιθέμενων δυνάμεων. Πιστεύω ότι η Ελληνική ηγεσία οδηγήθηκε σε μειώσεις ή ακόμη και σε διάλυση Μ/Κ και ΤΘ σχηματισμών και μονάδων όχι λόγω επανεκτίμησης της κατάστασης και ασφαλούς διαπίστωσης ότι οι τότε διατιθέμενες δυνάμεις ήταν υπέρ-επαρκείς, αλλά εξ αιτίας της λειψανδρίας και της διάχυτης φοβίας προς τις πλήρως επιστρατευόμενες Μ/Κ και ΤΘ μονάδες. Έτσι φθάσαμε στο σημείο, το βόρειο τμήμα του Έβρου που αντιμετωπίζει και εγγενείς αδυναμίες ενίσχυσης, να στηρίζεται σε δύο Μ/Κ Ταξιαρχίες. Αν θυμάμαι καλά και το 1979 η κατάσταση ήταν περίπου ίδια με τη σημερινή από άποψη δυνάμεων, ίσως και πολύ καλύτερη, διότι τότε διαθέταμε μονάδες με πολύ καλή επάνδρωση. Δύο πλήρη Μ/Κ Τάγματα, τέσσερα απλά τάγματα, τρεις Επιλαρχίες με 140 άρματα και πέντε Μοίρες Πυροβολικού. Ακούω συχνά τη φράση ότι ο Έβρος δεν χωράει παραπάνω δυνάμεις!!! Στο σχέδιο «Βαριά» όμως, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν στον άξονα του Ποτιστικού ρέματος που δεν διαθέτει και μεγάλη χωρητικότητα, τέσσερις Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες με 18 Μονάδες ελιγμού και οκτώ (8) οργανικές Α/Κ Μοίρες Πυροβολικού με 182 Α/Κ πυροβόλα!!! Βασικά θεωρώ τις εκτιμήσεις του τύπου «δεν χωράει περισσότερα» αόριστες και «πονηρές». Για να μην επεκτείνω περισσότερο το υπόψη θέμα, θα αναφερθώ σε ένα άλλο στρατό, τον Ισραηλινό και για το πώς αντιλαμβάνεται τα ζητήματα «Επάρκειας των Δυνάμεων». Εξετάζοντας ειδικότερα τη Βόρεια Διοίκηση του Ισραήλ (αντίστοιχη Σώματος Στρατού), που έχει τομέα ευθύνης το μέτωπο του Λιβάνου και τα υψώματα του Γκολάν, με ένα μήκος μετώπου αντίστοιχο με αυτό του Έβρου, θα δούμε ότι διαθέτει τις ακόλουθες δυνάμεις:

1 ΤΘ Μεραρχία ενεργή, 1 Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού ενεργή και τρεις (3) ΤΘ Μεραρχίες reserve (επιστρατευόμενες δηλαδή), οι οποίες, περίπου, περιλαμβάνουν:

9 Μ/Κ Ταξιαρχίες Πεζικού (οι 7 reserve) 9 ΤΘ Ταξιαρχίες (οι 7 reserve), 1 Ταξιαρχία Πεζικού (reserve). Δηλαδή:

27 Μ/Κ ΤΠ (τα 21 reserve), 27 Επιλαρχίες Αρμάτων (οι 21 reserve), 4 Τάγματα Πεζικού (τα 3 reserve).
Οι παραπάνω πράγματι εντυπωσιακές δυνάμεις, μπορούν να ενισχυθούν άμεσα από αντίστοιχες της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία διαθέτει, 1 ενεργή ΤΘ Μεραρχία και 2 reserve, μία 1 Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών (με 1 ενεργή και 2 reserve ταξιαρχίες) και δύο εδαφικές Μεραρχίες.

11. Προσθέστε ακόμη στα όσα αναφέρονται παραπάνω και τα ακόλουθα:

α. Η βασική αρχή του πολέμου «Εκλογή του σκοπού και εμμονή σ' αυτόν», που περιγράφεται ως η επιδίωξη της καταστροφής των εχθρικών δυνάμεων και η επιβολή της θελήσεώς σου επί του αντιπάλου, διαπερνά κάθετα την Τουρκική στρατιωτική στρατηγική και σχεδίαση, όπως αποδεικνύει ο σχεδιασμός της επιχείρησης «Βαριά».

β. Η άλλη αρχή του πολέμου, «Επιθετικό Πνεύμα», που καθορίζει ότι μόνο με τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων είναι δυνατό να επιτευχθεί ο σκοπός του πολέμου, δηλαδή η καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων, χαρακτηρίζει όλες τις επιλογές των Τουρκικών Ε.Δ., όπως θαυμάσια αποτυπώνεται στο άρθρο. Η οργάνωση της 1ης Τουρκικής Στρατιάς με σημαντικό αριθμό Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχιών, με πολλές και επαρκείς μονάδες ελιγμού, με πανίσχυρο πυροβολικό, με συντάγματα Μηχανικού που διαθέτουν δυνατότητες διάσπασης Ν/Π και ζεύξης όλων των ειδών των κωλυμάτων, με τη διάταξη των Ταξιαρχιών σε βάθος προκειμένου να προωθηθούν στο χώρο που θα επιλέξουν για την αποφασιστική κρούση, με πυραυλικά συστήματα, με UAVs και με μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης των παραπάνω δυνάμεων με Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες από την Ανατολία, καθώς και με δυνάμεις Καταδρομών, φανερώνει ένα πανίσχυρο στρατηγικό σχηματισμό με μεγάλες επιθετικές δυνατότητες και αποστολή την καταστροφή των Δυνάμεων του Δ΄ Σώματος Στρατού.

γ. Επειδή η δική μας πλευρά έχει οχυρωθεί πίσω από ένα αμυντικό δόγμα «διεξαγωγής παθητικής Άμυνας περιοχής επί της γραμμής των συνόρων, χωρίς ιδέα υποχώρησης», το οποίο στη πραγματικότητα ισοδυναμεί με ένα δόγμα εθελούσιου ευνουχισμού, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πρωτοβουλία των ενεργειών να έχει παραχωρηθεί ολοκληρωτικά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου η Τουρκική ηγεσία διατηρεί τη δυνατότητα να επιτύχει σε βάρος μας, τουλάχιστο στρατηγικό αιφνιδιασμό.

δ. Άμεσο αποτέλεσμα όλων όσων προαναφέρθηκαν αποτελεί η δυνατότητα των Τουρκικών δυνάμεων να εφαρμόσουν σχετικά εύκολα μια άλλη πολύ σημαντική αρχή του πολέμου, ίσως μάλιστα τη σημαντικότερη, αυτή της «Συγκέντρωσης», που ορίζεται ως η συγκέντρωση του μεγίστου επιτρεπομένου από την κατάσταση αριθμού μέσων και δυνάμεων στον αποφασιστικό τόπο και στο κατάλληλο χρόνο .. ώστε να μπορέσουμε με αριθμητικά κατώτερες δυνάμεις να επιτύχουμε αποφασιστική υπεροχή έναντι του αντιπάλου. Η αξία αυτής της αρχής επαυξάνεται ακόμη περισσότερο από τη χρησιμοποίηση ανωτέρων οπλικών συστημάτων και μέσων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Τα ερωτηματικά που υφίστανται αναφορικά με τη μεταφορά της ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας στον βόρειο Έβρο, επιβάλουν είτε την μεταφορά της από τώρα στην υπόψη περιοχή, είτε τη συγκρότηση μιας ακόμα Μ/Κ Ταξιαρχίας στο βόρειο Έβρο.

Η μορφή του αμυντικού αγώνα στον Έβρο θα πρέπει να αλλάξει. Οι Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Έβρου θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην εμπλακούν αμέσως στον αμυντικό αγώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή επιχειρήσεων που θα έχουν αποφασιστικά αποτελέσματα, είτε μέσω της καταστροφής σημαντικών εχθρικών δυνάμεων που θα δημιουργήσουν προγεφυρώματα δυτικά του Έβρου, είτε για τη μεταφορά των επιχειρήσεων στην Αν. Θράκη. Αυτό επιβάλει την συγκρότηση κάποιων Συνταγμάτων Πεζικού τα οποία θα αναλάβουν την διεξαγωγή άμυνας περιοχής στις ήδη υπάρχουσες οχυρωμένες αμυντικές τοποθεσίες. Η οργάνωση και η αποστολή των υπόψη Συνταγμάτων θα πρέπει να είναι τελείως διαφορετική από αυτή των παλαιών «τοπομαχικών». Θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένη κινητικότητα και να κατέχουν από τώρα με περιορισμένες δυνάμεις τακτικά εδάφη ιδιαίτερης σημασίας, να τηρούν δε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους σε ετοιμότητα για αμυντική εγκατάσταση στις τοποθεσίες όπου θα εκδηλωθεί η κύρια εχθρική προσπάθεια, προκειμένου να απορροφήσουν την αρχική κρούση, να διατηρήσουν σταθερά το έδαφος και τις θέσεις τους και στη περίπτωση που παρακαμφθούν να υποβοηθήσουν τις αντεπιθέσεις των Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχιών.

Η ισχύουσα τριαδική σύνθεση των Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχιών θα πρέπει να θεωρηθεί ανεπαρκής σε μαχητική ισχύ και πρέπει να ενισχυθεί άμεσα είτε με τέταρτη μονάδα ελιγμού, είτε με αύξηση του αριθμού των Υπομονάδων. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τις Α/Κ Μοίρες πυροβολικού. Η σχέση Α/Κ πυροβόλων στη Θράκη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε 168 προς 700 (+) είναι κάτι πολύ χειρότερο από δυσμενής αν ληφθεί υπόψη και η ποιότητα του υλικού.

Για τη διατήρηση ανοικτών των διαβάσεων της οροσειράς Σάπκα - Κελεμπέκ – Μπουκατέ – Τσοπάν, δηλαδή των διαβάσεων της Ατάρνης, της Κίρκης - Συκοράχης, της Κυριακής, του Μεγάλου και Μικρού Δερείου και άλλων δευτερευουσών, επιβάλλεται η ανάληψη της ευθύνης του υπόψη ορεινού όγκου από τώρα, από δύναμη τουλάχιστο Ταξιαρχίας Πεζικού (+), ενισχυμένης με Μοίρα ή Μοίρες Καταδρομών.

Τουλάχιστο η ΤΘ Ταξιαρχία και η μία Μ/Κ που βρίσκονται στη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, «φυλάγοντας τα σύνορα με τα Σκόπια», θα πρέπει να προωθηθούν ανατολικότερα (Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή). Και οπωσδήποτε ήταν μεγάλο λάθος η διάλυση της ΧΧΙΙας ΤΘ Ταξιαρχίας και επιβάλλεται να επανεξεταστεί η επανασυγκρότηση της.

Η πρόθεση για την προμήθεια ΤΟΜΑ έναντι 2 δις ΕΥΡΩ θα πρέπει να μπει στο ντουλάπι πάραυτα. Είναι αδιανόητο να θέλεις να αγοράσεις ΤΟΜΑ όταν το μόνο σύγχρονο πυροβολικό σου είναι τα 24 Pz2000. Με δύο δις ΕΥΡΩ θα καταστεί δυνατό, όλες οι Α/Κ ΜΜΠ να διαθέτουν από 24 Α/Κ πυροβόλα Pz2000 και θα περισσέψουν χρήματα για την προμήθεια κάποιου πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς καθώς και μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ.

Θα είναι πολύ χρήσιμο όλοι οι αξιωματικοί, μα πάνω απ' όλα οι πολιτικοί, να ξαναδιαβάσουν τις Ελληνοτουρκικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα την τελευταία μάχη της Μικρασιατικής εκστρατείας, δηλαδή τη μάχη στην εξέχουσα του Αφιόν την 13η Αυγούστου 1922. Ίσως εκεί να αναγνωρίσουν πολλές ομοιότητες στις παραλείψεις στις αδυναμίες και στις διαχρονικές μας ανεπάρκειες, με τα όσα παρατηρούνται σήμερα στον Έβρο.


Επιθεώρησις Αρxιστρατήγου Χατζηανέστη εν Μικρά Ασία...


ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Γνωρίζω ότι οι παραπάνω προτάσεις γράφονται από δική μου προσωπική επιθυμία και ανάγκη και καμιά απολύτως σημασία δεν πρόκειται να δείξει κάποιος υπεύθυνος για ότι γράφω. Άλλωστε οι υπόψη προτάσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν κάτω από ένα αντιστρατιωτικό πνεύμα που καλλιεργείται συστηματικά και πολύ «πονηρά» τα τελευταία χρόνια, από κατευθυνόμενους παπαγάλους διαφόρων χρωμάτων, ή κάτω από καθεστώς απαξίωσης της θητείας και τραγικής λειψανδρίας, θητείας εννέα μηνών, αφθονίας αναβολών Ι3 Ι4 και Ι5, ανυπότακτων, φυγόστρατων, βολεμένων, «ρουσφετιών», άνισης μεταχείρισης των κληρωτών και διαχωρισμού τους σε «καλόπαιδα και κωλόπαιδα», χαλαρής εκπαίδευσης, και πολλών άλλων φρούτων.

Βεβαίως όλες οι στρατιωτικές ηγεσίες γνωρίζουν τα προβλήματα, ξέρουν ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις και αγωνίζονται μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια, για να διατηρήσουν ψηλά το επίπεδο της ετοιμότητας των μονάδων. Οι λύσεις όμως απαιτούν πολιτική απόφαση, σταθερή βούληση και πολιτικό θάρρος. Την ώρα της κρίσης όμως, το ανάθεμα θα πέσει πάνω στις στρατιωτικές ηγεσίες και οι πολιτικοί θα απεκδυθούν των ευθυνών τους, ως συνήθως.

Όταν ο Χατζανέστης ανέλαβε αρχιστράτηγος και επισκέφτηκε την εξέχουσα του Αφιόν, ρώτησε τους επιτόπου στρατηγούς. «Πως κοιμάστε ήσυχοι;». Δυστυχώς όμως και αυτός στη συνέχεια κοιμήθηκε ήσυχος και τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε. Επίσης συνεχίζοντας την αναφορά μου σε κείνη την εποχή, όταν κάποιος μικρός αξιωματικός είπε στο σωματάρχη του Α΄ Σώματος Στρατού υποστράτηγο Τρικούπη, ότι από το ορεινό και αφύλακτο πέρασμα του Τσάι Χισάρ, οι Τούρκοι μπορούν να περάσουν κάποιες δυνάμεις και να βρεθούν στα νώτα της Ελληνικής παράταξης, ο στρατηγός κεραυνοβόλησε το «θρασύ» με το βαθυστόχαστο … «ο κυκλών κυκλούται»! Βεβαίως ο θρασύς μικρός είχε δίκιο, διότι οι Τούρκοι στις 13/8/1922, πέρασαν από το «αδιάβατο» και αφύλακτο πέρασμα, το V Σώμα Ιππικού με τρεις Μεραρχίες Ιππικού... Στις 20/8/1922 ο Τρικούπης ήταν αιχμάλωτος του Κεμάλ. Η κυβέρνηση για να τον «ανταμείψει», στις 21/8/1922, τον έχρισε αρχιστράτηγο!!

122 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:36:00 π.μ. EEST  

Εξαιρετικό! Συγχαρητήρια Αρματιστή! Καιρός είναι να ξεστραβωθούμε πια...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:01:00 π.μ. EEST  

Μία απορία μένει μετά από το εξαιρετικό αυτό άρθρο... Όταν τα επιτελεία και τα στρατηγεία κάνουν ΤΑΑΣ, δεν τις βασίζουν στις πραγματικές τουρκικές δυνάμεις; Πως τους βγαίνουν οι ασκήσεις; Φροντίζουν ώστε οι ερυθροί να έχουν το πιο ανόητο δυνατό σχέδιο; Κοροϊδεύονται και μεταξύ τους;

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:10:00 π.μ. EEST  

Προς Αρματιστή:

Πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σας, εφόσον είστε και γνώστης της περιοχής. Συμφωνώ δε απόλυτα με την άποψή σας, ότι προετοιμασία για αποκλειστικά δήθεν "αμυντικό" πόλεμο, όπου ως άμυνα νοείται η στατική απόκρουση των επιθέσεων του αντιπάλου, είναι αυτοκαταστροφική (και φυσικά, χρησιμοποιείται εκ του πονηρού από τις πολιτικές ηγεσίες, για να δικαιολογεί περικοπές και χαλάρωση της θητείας κλπ.). Σε όλη την παγκόσμια ιστορία, οι αποτελεσματικές άμυνες περιλάμβαναν πάντα ΚΑΙ αντεπιθέσεις, αλλά και ευρείς ελιγμούς που απαιτούσαν επιθετική ενέργεια, ακόμα και απόβαση.
Δεν βλέπετε όμως και εσείς, ότι το πρόβλημα της δήθεν "αμυντικής" προετοιμασίας μας είναι καθολικό, εφαρμοζόμενο λ.χ. και στην περιοχή του Αιγαίου; Τί θα ήταν πιο λογικό και εκεί; Να διαθέτουμε μεγάλο αριθμό αποβατικού εξοπλισμού και αερομεταφερόμενων ή αμφίβιων δυνάμεων, ή να τοποθετούμε από μία χούφτα καταδικασμένους σε κάθε βράχο, όπως κάνουμε σήμερα, μόνο και μόνο για να μπορούμε να δείξουμε στους "προστάτες" μας ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο; Ακόμα και στα υποτιθέμενα καλά εξοπλισμένα μεγάλα νησιά του Αν. Αιγαίου, πόσες εφεδρείες και πόσο γρήγορα θα μπορούσαμε να στείλουμε, σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν μία "συγκέντρωση δυνάμεων" του εχθρού;
Ουσιαστικά, όλη μας η προσπάθεια έχει σχεδιαστεί μόνο ώστε να αντέξει τόσο, όσο χρειαστεί για να επέμβουν οι γνωστοί "προστάτες" μας και να μας "σώσουν", όπως πράττουν επί δεκαετίες...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:26:00 π.μ. EEST  

Όσα γράφει ο "Αρματιστής" προφανώς πηγάζουν από μακρά εμπειρία και γνώση της περιοχής, είναι δε άκρως ανησυχητικά για όποιον πονάει ετούτον τον τόπο.

Ένα μόνο, κάπως ενθαρρυντικό, σημείο, νομίζω δεν λαμβάνει υπ' όψιν η ανάλυσή του: την αεροπορική διάσταση, στην οποία έχουμε (επί του παρόντος) υπεροχή. Ένα τουρκικό προγεφύρωμα στην περιοχή, με μία καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη νυκτερινή επιχείρηση από Απάτσι και F-16/Lantirn, μπορεί να γίνει νεκροταφείο από το πρώτο βράδυ. Δημιουργώντας, έτσι, τις προϋποθέσεις για μια επιθετική ενέργεια προς κατάληψη τοποθεσιών πιο εύκολα προστατευομένων στην Ανατολική Θράκη...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:29:00 π.μ. EEST  

εξαιρετικό το άρθρο, μπράβο στον αρθρογράφο

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:36:00 π.μ. EEST  

συμφωνώ με τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, διαφωνώ με τα πυροβόλα, προτιμώ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΑΠΑΤΣΙ...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:49:00 π.μ. EEST  

Τώρα που ο ΓΑΠ και η παρεούλα του, προσπαθούν να ευνουχίσουν και την Αεροπορία, η όποια υπεροχή υπάρχει έναντι των Τούρκων θα εξατμιστεί. Τα πανάκριβα ασεπε, "κύριος οίδε" τι γίνονται. Αεροσκάφη Ν/Σ δεν υπάρχουν. Ανταλλακτικά, κινητήρες και συστήματα μαχητικών, στις καλένδες. Με αστράτευτους και Ι5 υπουργούς Εθνικής Άμυνας, ο ρόλος των Αξιωματικών περιορίζεται σε αυτόν του κομπάρσου. Σημαντική πληγή θα αποτελέσουν σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση και η μεγάλη πλεοψηφία των λαθρομεταναστών οι οποίοι διάκεινται εχθρικά προς την Ελλάδα. Το 1974 οι τότε εδώ ευρισκόμενοι και εργαζόμενοι Πακιστανοί, διενεργούσαν έρανο για να αποστείλουν (ελληνικά) χρήματα στην Τουρκία για βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον των Ελλήνων. Κια ο νοών νοήτω.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:53:00 π.μ. EEST  

Πολύ καλό το άρθρο...Και γεννάει πολλές σκέψεις...πράγματι μια καλοσχεδιασμένη νυχτερινή επιδρομή θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα....θα μπορούν να επιχειρήσουν όμως εναέρια μέσα, την στιγμή που θα χρειαστούν;Ας μην ξεχνάμε τις δυνατότητες Η/Π τις Τουρκίας.Την διαθεσιμότητα αεροσκαφών.Την αεροπορική υπεροχή που δεν ξέρουμε αν θα έχουμε εξασφαλίσει έστω και τοπικά.Και είναι πάλι ο αστάθμητος παράγοντας καιρός.Οπότε όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν τους επιτελείς.Όσο για τις μονάδες ειδικών δυνάμεων φίλε αρματιστή, υπάρχουν φωνές από προηγούμενες δεκαετίες για τουλάχιστον 2 νέες μονάδες στην περιοχή.Όχι μεταστάθμευση.Νέες μοίρες.Θα μπορούσαν με την συνεργασία Apache ή της ΠΑ να επιφέρουν άμεσα πλήγματα σε όποιο προγεφύρωμα.Ανεπτυγμένοι όχι όταν πέσει η πρώτη πιστολιά αλλά μέρες πριν.Μην ξεχνάτε φίλοι μου....Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση....

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:01:00 μ.μ. EEST  

Μακάρι τα APACHE και τα F16 , να ήταν αρκετά ώστε να καθορίσουν αποτελσματικά την έκβαση του πολέμου προς όφελός μας . Οι αριθμοί όμως είναι πολύ μικροί . Ίσως αν διαθέταμε καμιά εκατοσταριά LONGBOW με αναγνωριστικά ελικόπτερα και καμιά τετρακοσαριά F16 block52+ ώστε να επιτύχουμε και πλήρη αεροπορική υπεροχή , τότε να μπορούσαμε να μιλάμε για καταστροφή του αντιπάλου .

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:09:00 μ.μ. EEST  

Ένας αδαής θα συμπλήρωνε πως η περιοχή της Θράκης εγκαταλήφθηκε μιας και το αεροδρόμιο την Μίκρας πλέον δεν φιλοξενεί μαχητικά.Μπράβο για την ανάλυση τουλάχιστον δείχνεί πως κάποιοι επιμένουν να σκέφτονται σαν αξιωματικοί.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:23:00 μ.μ. EEST  

Ολα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής (αν και πλεον έχουμε πολλά interactive battlefield simulators). Οτι είναι να γίνει (και όποτε γίνει) θα γίνει στην Κύπρο.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:01:00 μ.μ. EEST  

...επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην φωτό που συνοδεύει το άρθρο με το Αντγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο και το επιτελείο του , να συντονίζουν τις επχ/σεις στην Μικρά Ασία (1918-1920)!Από κει και μετά μας έφαγε η μαλακία...

Όσο αφορά το άρθρο ο συντάκτης δείχνει γνώστης της περιοχής και των κινήσεων .
Τίποτε άλλο από συγχαρητήρια!

akrotiriogatos-samos

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:39:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Ανώνυμε 2010 1:01:00 μ.μ. GMT+03:00
,
Όπως πολύ σωστά παρατήρησες, η αρχική εικόνα είναι με τον Παρασκευόπουλο και τον Πάγκαλο.

Καθώς ο άρθρο φθάνει προς το τέλος του, έχει προστεθεί - προς υπόμνησιν - η πολύ πιο σχετική φωτογραφία του Χατζηανέστη...

Tommygun 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:12:00 μ.μ. EEST  

Ο τροπος γραφης του συγγραφεα μου θυμιζει πολυ τον τροπο γραφης ενος ανωτερου μου. Μεστος, επαγγελματικος αλλα και κατανοητος και σαφης για τον ασχετο (οπως πλεον εχουν καταντησει οι δοκιμοι), που εχει τουλαχιστον την ορεξη να μαθει.

Ωστοσο νομιζω οτι ειναι πολυ πιο αποκαρδιωτικη η εικονα που εμφανιζουν πολλες μοναδες, απο την αναλυση δυναμεων. Δεν ειναι μονο πλεον η ελλιπης ποσοτητα, ειναι και η ανυπαρκτη ποιοτητα.

Εχουμε φτασει στο σημειο να παρακαλαμε να μην γινει πολεμος, διοτι ετσι πως εχει διαμορφωθει η κατασταση ουτε μια εβδομαδα δεν θα περασει πριν αρχισει η τουρκικη παρελαση προς την Αθηνα.

enkripto 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:19:00 μ.μ. EEST  

H ηττοπάθεια δεν βοηθάει σε τίποτα παίδες, λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Αρκει να τις εφαρμόσουν οι αρμόδιοι

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:21:00 μ.μ. EEST  

πολυ ακριβης αναλυση και κοντα στην αληθεια

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:35:00 μ.μ. EEST  

Σωστά.

Λύσεις υπήρχαν και μέχρι τις 12 Αυγούστου του 1922.

"Τη Λόλα απ' τη φωτιά ποιός θα τη βγάλει" είναι το ερώτημα...

Κι απάντηση δε βρίσκει.

Κι όποιος έχει αντίθετη άποψη, ας υποδείξει έναν (1) πολιτικό που θεωρεί ικανό να επιφέρει κάποια αλλαγή στο στρατιωτικό σκηνικό, συνολικά.

enkripto 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:37:00 μ.μ. EEST  

ας μην εκτρέψουμε την συζήτηση στην πολιτική, θα βρεθεί κατάλληλη ευκαιρία να γίνει και αυτό σε άλλη περίσταση.

Αρματιστής 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:58:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 11:36:00 π.μ. GMT+03:00

Σχετικά με το ακόλουθο σχόλιο:

«συμφωνώ με τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ, διαφωνώ με τα πυροβόλα, προτιμώ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΑΤΣΙ»

1. Σχετικά με τα ΤΟΜΑ και τη μεγάλη σημασία που τους δίνεται.

Κάποιοι φαντάζονται τα ΤΟΜΑ σαν άρμα και θεωρούν την απόκτησή τους πανάκεια. Ίσως παίρνουν σαν παράδειγμα τον Αμερικάνικο στρατό και τους δύο πολέμους του Κόλπου όπου τα συγκροτήματα αρμάτων και ΤΟΜΑ των ΗΠΑ, ενεργούσαν κάτω από την προστασία μιας πανίσχυρης ομπρέλας στρατηγικής και τακτικής αεροπορίας, επιθετικών Ε/Π και μεγάλης μάζας πυρών υποστήριξης πυροβολικού και MLRS, που καθάριζε τα πάντα εμπρός από τις επιτιθέμενες Μ/Κ και ΤΘ δυνάμεις. Κάτω από αυτού του είδους την προστασία, τα ΤΟΜΑ μπορούσαν να κινούνται με επαρκή ασφάλεια και να αντιμετωπίζουν ελάχιστους κινδύνους από αντιαρματικά πυρά.

Δεν γνωρίζω κάποιο άλλο σημαντικό και μεγάλης έκτασης και διάρκειας πόλεμο στον οποίο να έχουν χρησιμοποιηθεί ΤΟΜΑ, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις πολυδιαφησμένες δυνατότητές τους.

Ο Ισραηλινός στρατός που ενεπλάκη σε σημαντικούς πολέμους με πολύ μεγάλη συμμετοχή ΤΘ και Μ/Κ σχηματισμών (μόνο η μάχη του Κουρσκ είχε μεγαλύτερη συμμετοχή), δεν έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα ΤΟΜΑ και από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει. Οι Ισραηλινοί είναι οπαδοί της σχολής που αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στη προστασία της ζωής των μαχητών τους και λιγότερο στην ισχύ πυρός και την ευκινησία ενός θωρακισμένου μέσου μεταφοράς μιας ομάδας πεζικού. Αφού πρόσθεσαν πρόσθετη θωράκιση στα Μ113Α1 (ακόμα και γαιόσακους κατά τις διάφορες συγκρούσεις τους), δεν ικανοποιήθηκαν από τα αποτελέσματα και κατέληξαν να τροποποιούν παλαιά άρματα Centurion Τ-54 και T-55, σε βαριά θωρακισμένα ΤΟΜΠ (Nakpadon, Nagmachon και Ashzarit). Σημειώστε ότι το τελευταίο απόκτημα του Ισραηλινού Στρατού είναι ένα ισχυρά θωρακισμένο ΤΟΜΠ, το NAMER με βάρος 60 τόνων που βασίζεται στο σκάφος του άρματος Merkava Mark IV, φέρει σύνθετη θωράκιση, για οπλισμό ένα πολυβόλο 0,50’’ και ένα 7,62 χιλ., ηλεκτρονικά μέσα ενεργητικής προστασίας και προωθείται από ένα κινητήρα 1200 HP. Είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στη μηχανοκίνηση του πεζικού, οπωσδήποτε περισσότερο αξιόπιστο, χρησιμοποιεί πυρομαχικά που κατασκευάζει η ΠΥΡΚΑΛ και μάλλον στοιχίζει πολύ φθηνότερα από οποιοδήποτε ΤΟΜΑ.

Εγώ είμαι οπαδός της Ισραηλινής σχολής και πιστεύω ότι τα χρήματα για την προμήθεια καινούργιων ΤΟΜΑ, αποτελούν πεταμένα λεφτά. Τα θωρακισμένα μέσα του Μ/Κ πεζικού προορίζονται κυρίως για τη μεταφορά των πεζών με ασφάλεια εντός του πεδίου της μάχης. Πιστεύω στην απόλυτη προστασία του προσωπικού, πρώτα και πέρα από κάθε άλλη προμήθεια. Η προστασία όμως των πεζών δεν επιτυγχάνεται με ΤΟΜΑ, αλλά με βαριά θωρακισμένα ΤΟΜΠ. Πιστεύω ότι αποτελεί έγκλημα να συνεχίζεται να χρησιμοποιούνται τα αθωράκιστα ΤΟΜΠ Μ113Α1 και ΛΕΩΝΙΔΑΣ, για την μεταφορά των ομάδων μάχης του Μ/Κ πεζικού. Θεωρώ «εγκληματική την αδιαφορία» της πολιτείας, που δεν εγκαθιστά πρόσθετη τουλάχιστο θωράκιση στα ΤΟΜΠ Μ113Α1, μέχρι να αποφασίσει τι θα πράξει. Πιστεύω ότι διαπράχθηκε έγκλημα και ανοσιούργημα, με την κοπή εκατοντάδων αρμάτων και την προσφορά τους σαν φθηνή πρώτη ύλη στην υψικάμινο, χωρίς ποτέ να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης κάποιων εξ αυτών σε βαριά θωρακισμένα ΤΟΜΠ.

Αν τώρα εκεί κατά το ΓΕΣ, επιθυμούν διακαώς να αγοράσουν ΤΟΜΑ για να μη παρουσιάζουν τα Μ113Α1 στις παρελάσεις, ας προμηθευτούν κάποιο μεταχειρισμένο. Πρώτα για να μάθουν, ύστερα για να δούμε αν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε οικονομικά και τρίτο για να μάθουμε επιτέλους αν αξίζουν…

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Αρματιστής 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 3:00:00 μ.μ. EEST  

2. Σχετικά με τα ΑΠΑΤΣΙ

Μακάρι η Ελλάδα να μπορούσε να συμπληρώσει ένα αριθμό 20 Ε/Π κατά Τάγμα, αλλά μάλλον φαντάζει αδύνατο. Σε καμιά περίπτωση όμως τα επιθετικά Ε/Π δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα όλο το 24ωρο. Υπάρχουν άπειροι περιορισμοί στη χρησιμοποίησή τους, όπως διαθεσιμότητα, συντήρηση, καιρός, βλάβες, αριθμός χειριστών, πυρομαχικά κλπ.

3. Σχετικά με το Πυροβολικό

Οι Τούρκοι είναι ίσως οι πρώτοι στην Ευρώπη που χρησιμοποίησαν σε μεγάλη έκταση το πυροβολικό. Στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποίησαν πολλά πυροβόλα και μάλιστα ορισμένα αρκετά μεγάλα. Για την πτώση της Θεοφύλακτης Πόλης ίσως το Τουρκικό πυροβολικό να έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο, λόγω των πολλών και μεγάλων ρηγμάτων που προκάλεσε στα γερασμένα Θεοδοσιανά τείχη.

Αν κάποιος διαβάσει με προσοχή το άρθρο [Η ελληνική αντίδραση στο σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά»)], θα διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι δεν έπαψαν ποτέ να εκτιμούν την μεγάλη αξία των πυρών υποστηρίξεως του πυροβολικού μάχης. Η αναλογία του πυροβολικού στη Θράκη διαμορφώνεται σε μία σχέση:
Δ΄ Σώμα Στρατού 180 : 1η Τουρκική Στρατιά 700 (+) εκ των οποίων FIRTINA 340
Δηλαδή 1:4 στο σύνολο και στα 52 διαμετρημάτων 1:14

Επειδή η ιστορία πάντα διδάσκει και «φρονηματίζει» όσους την μελετούν, όσοι μπορούν ας διαβάσουν το ακόλουθο κείμενο.

Ιστορία ΔΙΣ, «Επιχειρήσεις προς Άγκυρα», πρώτος τόμος, σελ 21
(Εντός εισαγωγικών το πρωτότυπο κείμενο)

«Το Ελληνικό Πυροβολικό υπερείχε του Τουρκικού εις αριθμόν πυροβόλων, διαθέτον 296 έναντι 167 Τουρκικών. Υστέρει όμως εις ποιότητα υλικού και διαμέτρημα. Το υλικό του Ελληνικού πυροβολικού ήτο γενικώς πεπαλαιωμένο και πλην ολίγων βαρέων βραδυβόλων ήτο εν γένει ελαφρόν. Το υλικόν του Τουρκικού πυροβολικού ήτο νεωτάτου συστήματος Σκόντα, περιλαμβάνον περί τα εβδομήκοντα πυροβόλα μέσου και μεγάλου διαμετρήματος».

Το Ελληνικό μεραρχιακό πυροβολικό διέθετε Γαλλικά ορειβατικά των 65 χιλ και ορειβατικά 75 χιλ Σνάϊντερ Δαγκλή με ταχυβολία και ακρίβεια στη βολή. Παρουσίαζαν όμως μικρή κάλυψη λόγω τροχιάς, μικρή ισχύ και μέγιστο βεληνεκές 4.000 μ. Ορειβατικά 75 χιλ είχαν μόνο δύο μεραρχίες από τις 11 και λόγω μεγάλης χρησιμοποίησης είχαν βεληνεκές 4.500 μ.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Αρματιστής 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 3:01:00 μ.μ. EEST  

Το πεδινό πυροβολικό των Σ.Σ. διέθετε πυροβόλα Σνάϊντερ 75 χιλ που είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλους τους πολέμους και παρουσίαζαν πλέον μεγάλη διασπορά και βεληνεκές το πολύ 5.500 μ.

Τα βαρέα πυροβόλα ήσαν Γαλλικά Ντεμπάνζ 120 χιλ και Αγγλικά οβιδοβόλα 6 δακτύλων, όλα παλαιά, δύσχρηστά που για να ταχθούν, με εξασκημένο προσωπικό, χρειάζονταν 10 ώρες μέχρι και 2 ημέρες.

Τα πυροβόλα των 120 χιλ ήσαν μακρά με βεληνεκές 10000 μ και έβαλαν ένα βλήμα στο λεπτό.

Το Τουρκικό πυροβολικό διέθετε πυροβόλα Σκόντα κατασκευής 1916 και διαμετρήματος 75, 105 και 150 χιλ. Τα πυροβόλα των 75 χιλ ήταν μικρής ισχύος και είχαν βεληνεκές 7000 μ. Τα πυροβόλα των 105 χιλ ήσαν μέσης ισχύος και είχαν βεληνεκές 7.750 μ. Τα πυροβόλα 150 χιλ ήσαν μεγάλης ισχύος και είχαν βεληνεκές 8.200 μ.

«Εκ των ανωτέρω στοιχείων γίνεται αμέσως αντιληπτή η υπεροχή του Τουρκικού πυροβολικού έναντι του Ελληνικού τόσον από απόψεως συγχρονισμένου υλικού, όσον και από απόψεως βλητικών ιδιοτήτων. Τα μακρά βεληνεκή των Τουρκικών πυροβόλων επέτρεπον την τάξιν προς πυροβόλησιν εις θέσεις εκτός βολής του Ελληνικού πυροβολικού, εξασφαλίζουσας την πλήρη ασφάλειαν αυτών. Το Ελληνικό πυροβολικόν πλην του βαρέος, λόγω του μικρού βεληνεκούς του, δεν ηδύνατο να εκτελέση αποστολάς αντιπυροβολικού. Αλλά και το βαρύ πυροβολικόν ακόμη, δεν ηδύνατο να χρησιμοποιήθη ως αντιπυροβολικόν, αφ’ ενός λόγω του μικρού αριθμού των πυροβόλων και αφ’ ετέρου, όπερ και το σπουδαιότερον, διότι με τας πρώτας βολάς κανονισμού βολής, αι λίαν ευέλικτοι Τουρκικαί πυροβολαρχίαι ηδύναντο ν’ αλλάξουν θέσιν………»

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν κατά την εικοσαήμερο επική γιγαντομαχία στα νοτιοδυτικά κράσπεδα της Άγκυρας, ο Ελληνικός στρατός και ειδικότερα τα ηρωικά Ευζωνικά και πεζικά Συντάγματα, να επικρατήσουν απόλυτα των Τούρκων στις μάχες του Ταμπούρ Ογλού της Σαπάντζας, του Κάλε Γκρότο, του Πολατλί, του Τσαλ Νταγ και Αρντίζ Νταγ του Καρακουγιού και άλλων και να εκπορθήσουν όλες τις οχυρές θέσεις του αντιπάλου, πλην όμως χωρίς ουσιαστική υποστήριξη πυροβολικού και με σαφή υπεροχή του αντίπαλου πυρ/κού, με συνέπεια αιματηρές θυσίες και τραγικές απώλειες 23.000 ανδρών περίπου, δηλαδή το 1/3 της μάχιμης δύναμης των συνταγμάτων. Το Τουρκικό πυροβολικό από οργανωμένες θέσεις είχε επισημάνει με απόλυτη ακρίβεια όλα τα ενδιαφέροντα σημεία εμπρός από τις αμυντικές τοποθεσίες με αποτέλεσμα να προκαλεί τρομακτικές απώλειες στα επιτιθέμενα Ελληνικά Συντάγματα χωρίς να ενοχλείται από το δικό μας πυροβολικό. Οι Τουρκικές θέσεις καταλαμβάνονταν ουσιαστικά με τη λόγχη. Θα μείνουν επίσης στην ιστορία οι διαταγές της Στρατιάς, των Σ.Σ. και των Μεραρχιών ότι: «Την αυριανή ημέρα το Β΄ Σ.Σ. δεν θα λάβει εφοδιασμό πυρομαχικών». ή «Η αυριανή επίθεση θα εκτελεστεί δια της λόγχης και χωρίς υποστήριξη πυροβολικού»!!

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

To καταθλιπτικό, δεν είναι τόσο η παρούσα κατάσταση, αλλά η απουσία προοπτικής βελτίωσης. Σαν να έχουν εγκαταλείψει την άμυνα της χώρας στα χαμόγελα του Δρούτσα, και πιο πρόσφατα στην πιο αποτυχημένη υπουργό, την Ξενογιαννακοπούλου. Έλεος πια.

flanker7 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:41:00 μ.μ. EEST  

Συγχαρητήρια για το άρθρο φίλε Αρματιστή. Η πείρα μου λέει ότι οι Αξκοί που σκέφτονται όπως εσύ είναι λίγοι και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που ενεργούν πάνω στις σκέψεις τους. Συνήθως οι ελαφρές ή λιγότερο ελαφρές διαμαρτυρίες τους συνθλίβονται πάνω στην βαθιά ριζώμένη δημοσιουαλληλίστικη νοοτροπία του "δεν βαριέσαι αδελφέ"

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:05:00 μ.μ. EEST  

Συγχαρητήρια για το άρθρο σου,το οποίο πιστεύω έκανε ορισμένους να θυμηθούν την αποστολή του Αξκού!
Στην εποχή της απαξίωσης, έχουν επαναπαυθεί όλοι και η Άμυνα της Πατρίδος είναι "δυσβάσταχτο" οικονομικό φορτίο.
Η χειμαζόμενη οικονομικά κοινωνία μας είναι σίγουρη οτι δεν θα γίνει ποτέ πόλεμος,την έχουνε πείσει τα ΜΜΕ!!!
Είμαι βέβαιος οτι κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί και θα περιμένουμε τους φίλους μας να μας σώσουν!

Μόνιμος Αρματιστής σε εφεδρεία!

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:15:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Αρματιστή,η Μικρασιατική εκστρατεία έγινε πριν από 90 χρόνια σε ένα περιβάλλον χωρίς αεροπορικά μέσα...Η περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορίας στρατού (Απάτσι) θα συμβάλει στην απομείωση των Τουρκικών πυροβόλων και θα μηδενίσει τον κίνδυνο απ αυτά.
Οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών με αντιπάλους που διαθέτουν ελαφρή φορητό οπλισμό...και γι αυτό δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην θωράκιση των ΤΟΜΑ...το θέατρο του Έβρου δεν έχει καμιά σχέση με την Παλαιστίνη και ο Τουρκικός στρατός δεν είναι ελαφρά οπλισμένος...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:39:00 μ.μ. EEST  

Τα διδάγματα των Ισραηλινών δεν αντλήθηκαν από την Παλαιστίνη, αλλά από τους συμβατικούς πολέμους που έδωσαν με τους Άραβες. Και οι πόλεμοι αυτοί (οι μόνοι μηχανοκίνητοι πόλεμοι μεταξύ σχετικά ισοδύναμων αντιπάλων μετά το Β΄ΠΠ) είναι ό,τι πιο κοντινό στις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε στον Έβρο.
Επομένως πολύ σωστά μιλάει ο Αρματιστής για βαριά θωρακισμένα ΤΟΜΠ.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:57:00 μ.μ. EEST  

Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα έχει σκοπό να πολεμήσει ξανά. Ποιος θα το κάνει, με τι έμψυχο υλικό και 3,5 εκατομμ. (λαθρο)μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, που κανείς δεν ξέρει τι ρόλο παίζουν και θα παίξουν; Αυτή η τελευταία παράμετρος ελήφθη υπ' όψιν;

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:59:00 μ.μ. EEST  

Tα Απάτσι προσδίδουν κάποια πλεονεκτήματα, θα είναι όμως τραγικό άν επαναπαυθούμε στην ύπαρξη τους και δε λάβουμε άλλα μέτρα. Και οι Τούρκοι τα Κόμπρα τους τί λέτε θα τα κάνουν, θα τα αφήσουν στο Κουρδιστάν;

Τα Α-7 πάντως φτάνουν γρηγορότερα στον Έβρο από τα Απάτσι.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:59:00 μ.μ. EEST  

εννοείς τους πολέμους μεταξή Αράβων και Ισραήλ πριν από 40 χρόνια;
Θεωρώ πως το σημερινό θέατρο του Έβρου δεν έχει σχέση με τέτοιου είδους συγκρούσεις.

kimon 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:11:00 μ.μ. EEST  

Aγαπητέ αρματιστή, το δυστύχημα είναι ότι η άμυνα αυτής της έρμης πατρίδας βασίζεται μόνο στο φιλότιμο και την φιλοπατρία μερικών -ελάχιστων στελεχών με γνώσεις και πάθος να τις εφαρμόσουν.ΔΥΣΤΥΧΩΣ τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία υπήρξαν διαχρονικά οι ανασταλτικές τροχοπέδες κάθε προόδου-εξέλιξης και φρέσκιας ιδέας, τα πάντα περιστρέφονται περίξ μιας ευθυνοφοβίας δημοσίων υπαλλήλων με οστεοαπολιθωμένες και νοσηρές απόψεις περί πειθαρχίας και πράσινα άλογα.
Μας λείπει η πηγή με το φρέσκο και γάργαρο νερό της έμπνευσης του εμείς και όχι του εγώ !!!το οποίο προσωπικά δεν ευτύχησα να συναντήσω.
Θα ευχόμουν τα μή χειρότερα στο μέλλον με αυτήν την αθλια νοοτροπία των πολιτικοστρατιωτικών ηγεσιών.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:16:00 μ.μ. EEST  

Αν ο ΕΣ είχε δόγματα εγχειρίδια και αντίληψη νεότερες από το 1974, θα ήταν καλά. Δυστυχώς έχει ακόμα της ...Κορέας!

Οπότε και οι Αραβο-Ισραηλινοί πόλεμοι είναι μια βελτίωση...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:38:00 μ.μ. EEST  

Πριν τη συντριβή της Ελληνικής Στρατιάς στην Μικρά Ασία προηγήθηκαν τα εξής;
1.Διχασμός
2.Ατικατάσταση των εμπειροπόλεμων αξιαματικων από απόστρατους
3.Ελλειψη οράματος ,επιθετικού πνεύματος τόλμης και σαφών στρατηγικών στόχων
4.Ελλειψη εφοδίων,πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων
5.Λιποταξίες και χαμηλή επάνδρωση των μαχιμων μονάδων
6.Ελλειψη στρατηγικών συμμαχιών
7.Ελλειψη οικονομικών πόρων
8.Μη ικανοπιητικός εφοδιασμός των μαχημων σχηματισμών
9.Η διοίκηση των επειχιρήσεων γινότανε από απόσταση 500 χλμ
10.Δεν υπήρχε εμνευσμένος ηγέτης
11.Δεν εγινε χρήση όλων των διατιθέμενων μέσων όπως του πολεμικού ναυτικού
12.Δεν δημιουργήθηκαν συμμαχίες με άλλες καταπιεζόμενες φυλετικές ομάδες
13. Δεν πολέμισε ο μικρασιατικός ελληνισμός
14. Δεν υπήρξε μια δεύτερη οργανωμενη αμυντική γραμμή
15.Επί ένα χρόνο οι μονάδες ξεμειναν στατικές χωρις στόχο μακριά από τα σημεία αναφοδιασμού υπό διάλυση
16.Ο εχθρός είχε απόλυτη υπεροσχή στο τομέα των πληροφοριών
17.ο εχθρός είχε απόλυτη ευχέρεια επιλογή του χρόνου, του τρόπου καιτου τόπου της επίθεσης

Τα περισσότερα από τα αίτια της καταστροφής (την οποία δεν μελετάμε) ισχύουν και σημερα και οι τούρκοι το γνωρίζουν
ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Αρματιστής 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:49:00 μ.μ. EEST  

Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σε κάποια σχόλια.

Γιατί κάνω αναφορά στη Μικρασιατική εκστρατεία και ειδικά στη μάχη περί το Αφιόν Καραχισάρ την 13η Αυγούστου 1922. Οπωσδήποτε η μάχη έγινε πριν 90 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα διδάγματά της δεν ισχύουν. Όλοι οι πόλεμοι και οι μάχες πρέπει να γίνονται με βάση κάποιες αρχές και κανόνες. Για όσους γράφουν σε αυτό το ιστολόγιο και είναι στελέχη του στρατού, τις υπόψη αρχές και κανόνες μπορούν να τις μελετήσουν στο εγχειρίδιο ΕΕ 100-1 Επιχειρήσεις. Οι αρχές είναι αναλλοίωτες διαχρονικές αλήθειες, που αν κάποιος τις ακολουθήσει πιστά θα κερδίσει τις μάχες και τον πόλεμο. Δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας οι επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού δεν διεξήχθησαν με βάση τις αρχές του πολέμου. Ειδικά όμως κατά το διάστημα της ακινησίας από τον Σεπτέμβριο του 1921 μετά τη μάχη του Σαγγαρίου μέχρι την έναρξη της μάχης παρά το Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη διάρκεια της μάχης και μέχρι την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τον Ελληνικό στρατό τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 1922, η Τουρκική ηγεσία εφάρμοσε με τρόπο απόλυτο συνεπή μεθοδικό και αποφασιστικό, όλες τις βασικές αρχές του πολέμου, δηλαδή την Εκλογή του Σκοπού και την Εμμονή σ' αυτόν, το Επιθετικό Πνεύμα, την Απλότητα, την Ενότητα της Διοικήσεως, τη Συγκέντρωση, την Οικονομία Δυνάμεων, τον Ελιγμό, τον Αιφνιδιασμό, την Ασφάλεια και το Ηθικό. Κατ' αντιστοιχία οι Ελληνικές ηγεσίες τις παραβίασαν όλες.

Αν οι μάχες και οι πόλεμοι που διεξήχθησαν στη διάρκεια της ιστορίας δεν είχαν πλέον καμιά σημασία, δεν θα διδάσκονταν σε όλες τις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές πολέμου.

Μεγαλύτερη σημασία και από τα όπλα και από τους αριθμούς έχει η εφαρμογή των αρχών του πολέμου. Τα σύγχρονα όπλα επαυξάνουν τη σημασία των αρχών του πολέμου.

Ένα απλό παράδειγμα. Το μεγάλο πρόβλημα της Στρατιάς Μ. Ασίας ήταν το άπλωμα των μεραρχιών της σε ένα μέτωπο 800 περίπου χλμ. Αυτό είχε σαν συνέπεια ότι μολονότι υπερείχε σε αριθμό έναντι των Κεμαλικών δυνάμεων, πουθενά να μη είναι ισχυρή και να μη διαθέτει εφεδρείες. Δηλαδή η «Αρχή της Συγκέντρωσης» δεν τηρήθηκε. Σήμερα που ο Ελληνικός στρατός είναι απλωμένος από το Ορμένιο μέχρι το Καστελόριζο, μήπως συμβαίνει πάλι το ίδιο;; ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!!!

Κάποιοι αναφέρονται με έμφαση στην αεροπορία και στα επιθετικά Ε/Π και στο τι μπορεί να κάνουν. Και βεβαίως η σημασία τους θα ήταν καθοριστική ΕΑΝ διαθέταμε υπεροχή…. Δεν νομίζω όμως ότι διαθέτουμε… Μάλλον η Τουρκική αεροπορία διαθέτει υπεροχή σε αριθμούς, ενώ στα Α/Φ τρίτης γενιάς υπάρχει σχετική ισορροπία… Πάνω απ΄ όλα όμως είναι οι τηρούμενες διαθεσιμότητες των μέσων. Εδώ ακούγονται πολλά… Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι ότι ΕΑΥ (Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη) θα διατεθεί στα μαχόμενα τμήματα του στρατού, όταν και αν η Πολεμική Αεροπορία θα μπορέσει να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή. Μακάρι.

@ Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 6:15:00 μ.μ. GMT+03:00

Όσο αφορά τα ΤΟΜΑ.

Οι Ισραηλινοί έκαναν πολλούς πολέμους χρησιμοποιώντας μόνο ΤΟΜΠ και σήμερα διαθέτουν μόνο ΤΟΜΠ για τον εξοπλισμό 10 ΤΘ Μεραρχιών και 5 Μ/Κ Μεραρχιών. Οπωσδήποτε αυτή την εντυπωσιακή δύναμη δεν την διατηρούν για να πολεμήσουν τους Παλαιστίνιους.

Θέλω να μου απαντήσεις σε μια ερώτηση:
Αν ήσουν διοικητής ενός Τακτικού Συγκροτήματος Μ/Κ Τάγματος με δύο Μ/Κ Λόχους και μία Ίλη αρμάτων. Σου έχουν δώσει σαν αποστολή να επιτεθείς για να καταλάβεις ένα πολύ καλά οργανωμένο συγκρότημα υψωμάτων, στα οποία έχουν αναγνωρισθεί και πολλά Α/Τ όπλα. Τι από τα παρακάτω δύο πακέτα θα ήθελες να είχες στη διάθεσή σου;

· ΤΟΜΠ Μ113Α1 με πρόσθετη θωράκιση ή ΤΟΜΠ με βαριά θωράκιση
· LEO2A4
· Πολύ ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού από μία Α/Κ Μοίρα με 18 ή και 24 πυροβόλα Pz2000

Ή

· ΒΜP-3
· LEO 2HEL
· Υποστήριξη από μία Α/Κ Μοίρα 18 πυροβόλων Μ109

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:06:00 μ.μ. EEST  

Η κοινή λογική λέει ότι ένας πόλεμος σε πάει χρόνια πίσω.

Εμείς χωρίς πόλεμο, όπως φαίνεται, θα πάμε έτσι και αλλιώς πίσω.

Μήπως επειδή, όπως φαίνεται, έτσι και αλλιώς χαμένοι είμαστε, όσο έχουν τα αεροσκάφη μας και ο στρατός μας γενικότερα καύσιμα για να κινηθούν, να κάνουμε το πρώτο χτύπημα.

Οι απέναντι όπως φαίνεται, έχουν αποθρασυνθεί τόσο που βγάζουν στην φόρα και τον τρόπο που θα μας φάνε.

Έχω την εντύπωση ότι απλά περιμένουν, την πλήρη αποδιοργάνωση, που πιστεύω ότι νομοτελειακά έρχεται.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:20:00 μ.μ. EEST  

ola ayta proupothetoyn oti oi Toyrkoi tha einai oi epitithemenoi....................................................

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:13:00 π.μ. EEST  

Χαίρομαι που βλέπω την έντονη συζήτηση που προκάλεσε το άρθρο - σημαίνει ότι κάποια κύτταρα στρατηγικής σκέψης σε αυτό τον τόπο είναι ακόμα ζωντανά.
Εγώ να θέσω μια πολιτική παράμετρο, μάλλον δυσάρεστη: Το ότι οι Τούρκοι εξετάζουν ένα τέτοιο σχέδιο όχι για περίπτωση all-out πολέμου, αλλά ως περιορισμένο επεισόδιο που θα βοηθούσε τους στρατιωτικούς στην πολιτική τους διαμάχη με τον Ερντογάν, δείχνει ότι έχουν πάψει να φοβούνται την αντίδρασή μας και μας βλέπουν σαν ένα σάκο του μποξ που μπορούν, αν εξυπηρετεί άλλους σχεδιασμούς τους, να τον κοπανήσουν ατιμώρητα.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει την αποτρεπτική μας αξιοπιστία.

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:22:00 π.μ. EEST  

@Αρματιστής

ΤΟΜΑ έχει ο ΕΣ. Τα ΒΜΡ-1Ρ. Είχε και παλαιοτέρα τα ΑΜΧ-10Ρ. Δεν χρειάζεται νέα μεταχειρισμένα για να μάθει. Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, φλερτάρουν με την ιδέα του ΤΟΜΑ πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχουν εμφανιστεί NAMER με τηλεχειριζόμενους πύργους με πυροβόλα των 30Χ173 και Spike.

Όσον αφορά το πυροβολικό, συμφωνώ ότι πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά με νέα συστήματα αλλά όχι με τα ακριβότερα της αγοράς. Διότι πολύ απλά δεν μπορείς να πάρεις ποτέ όσα χρειάζεσαι. Αρκείσαι και με φθηνότερα τα οποία σου κάνουν την δουλειά.

Στις προτάσεις σου βλέπω ότι αγνοείς την αναβάθμιση του ελληνικού μηχανικού μάχης, των διαβιβάσεων και των μονάδων εφοδιασμού μεταφορών. Χρήσιμο το πυροβολικό αλλά χωρίς πυρομαχικά είναι άχρηστο.

Αρματιστής 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:04:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 12:22:00 π.μ. GMT+03:00

«ΤΟΜΑ έχει ο ΕΣ. Τα ΒΜΡ-1Ρ. Είχε και παλαιοτέρα τα ΑΜΧ-10Ρ»

Δεν γνωρίζω τα ΒΜΡ-1, αλλά δεν ακούω και κάτι καλό. Θα σου πω όμως για το ΑΜΧ-10. Προμηθευτήκαμε κάπου 100 κομμάτια, με ολοκλήρωση της προμήθειας το 1979, νομίζω. Διατέθηκαν σε ένα Μ/Κ Τάγμα και σε τρεις Επιλαρχίες. Γνωρίζω προσωπικά ότι ήταν ένα πολύ καλό ΤΟΜΑ, ελαφρά θωρακισμένο, της φιλοσοφίας της δεκαετίας του 1960. Μόνο σε μια Επιλαρχία, στα μέσα του 90, από τα 19 που διέθετε, κινούμενα (όχι επιχειρησιακά) ήταν μόνο τα 3. Ο λόγος; Κανένας δεν έβαλε το χέρι στη τσέπη για να τα υποστηρίξει και δεν υπήρχαν και άνθρωποι που να τα γνωρίζουν. Δηλαδή δεν υπήρχαν εκπαιδευτές. Τα πληρώσαμε και στη συνέχεια τα παρατήσαμε. Θα πρέπει να ξέρεις ότι ένα ΤΟΜΑ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει άρμα, όσο αφορά τις δυνατότητες και τη τακτική χρησιμοποίηση. Σε όλα τα άλλα όμως, δηλαδή εκπαίδευση και λογιστική υποστήριξη, απαιτεί ότι και ένα άρμα.

Σχετικά με το πυροβολικό
Αν μπορείς διάβασε το σχετικό, λίγο παραπάνω σχόλιό μου,
«Αρματιστής 8 Σεπτεμβρίου 2010 3:00:00 μ.μ. GMT+03:00»

Σε μια παράγραφο αναφέρω σχετικά:

«Αν κάποιος διαβάσει με προσοχή το άρθρο [Η ελληνική αντίδραση στο σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά»)], θα διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι δεν έπαψαν ποτέ να εκτιμούν την μεγάλη αξία των πυρών υποστηρίξεως του πυροβολικού μάχης. Η αναλογία του πυροβολικού στη Θράκη μεταξύ Δ΄ ΣΣ και 1ης Τουρκικής Στρατιάς, διαμορφώνεται σε μία σχέση:

Δ΄ Σώμα Στρατού 180 : 1η Τουρκική Στρατιά 700 (+) εκ των οποίων FIRTINA 340

Δηλαδή 1:4 στο σύνολο και 1:14 στα σύγχρονα 52 διαμετρημάτων"

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:24:00 π.μ. EEST  

Έχει γίνει και παλαιότερα αναλυτική συζήτηση για τα ΤΟΜΠ και το Πυροβολικό εδώ:

http://www.enkripto.com/2009/12/bmp-3.html

anonymos 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:10:00 μ.μ. EEST  

Παντως στον Ελληνοιταλικο Πολεμο το Ελληνικο Πυροβολικο διελυσε τους Ιταλους και ιδιως στις μονομαχιες πυροβολικου και ηταν το μοναδικο μεσο υποστηριξης λογω απουσιας ολμων, αεροπλανων, αρματων και στην ουσια κερδισε τον πολεμο.

Τα BMP-1 που υπηρετησα ηταν φερετρα.

Τα ΑΜΧ-30 στην Κυπρο θα μπορουσαν να μετατραπουν σε βαρια ΤΟΜΠ ισως παρα να διαλυθουν.

Ισως θα επρεπε πρωτα να αγορασουμε μερικα ΒΜΡ-3 μεταχειρισμενα και να τα τεσταρουμε πρωτα.

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:28:00 μ.μ. EEST  

Ντριν, ντριν...

-Yes?

-Hello Benjamin, is it possible to give us some, ehm how you call them, ah yes, NAMERs?

-Yes Jeffrey, i'd be glad to...

-Ok, thanks! Happy Hanukah!

-You too Jeffrey!

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:59:00 μ.μ. EEST  

όχι Namer, Marder (τι ξύνεις πληγές τώρα)... στα χαρτιά μια καλή λύση με θωράκιση έως 30mm APDS

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:10:00 μ.μ. EEST  

Η ανάλυση του φίλου 'Αρματιστή' ξεχνάει κάποια πράγματα:
1. προειδοποίηση απο την ΕΥΠ για προκείμενη επίθεση. πράγμα απο θα γεμίσει τις μονάδες με πυρήνες αλλά και τις εφεδρικές με κόσμο -μόνο σε μια ταξιαρχία της περιοχής υπάρχουν 6 εφεδρικοί ΛΑΤ. Μην ξεχνάμε το ελληνικό μηχανικό και τις δεκάδες IED που «θα» φυτέψει. Την τελευταία φορά (31/1/96) είδαμε τα αποτελέσματα και απο τις 2 πλευρές (γκουχ γκουχ 8ΤΘΤγκουχ)
2. (Προληπτικά) χτυπήματα απο την ΠΑ και τους καταδρομείς σε τουρκικά σημεία C4I και ΔΜ που θα δυσκολέψουν την μεταφορά δυνάμεων απο το 3ΣΣ και την Πόλη. Μπλοκάρισμα των δρόμων απο τους κατοίκους της Ανδριανούπολης. Ουδείς κατοχυρώνει την τουρκική αεροπορική υπεροχή ειδικά τώρα.
3. Την ικανότητα αντιπυροβολικού του ΕΣ με τα MLRS, PzH2000 και Atacms. Τα firtina στα χαρτιά είναι οκ, στο κουρδιστάν βαράγαν τους δικούς τους πέρυσι. Το τουρκικό "κινέζικο" πυραυλικό πυροβολικό δεν έχει αποτελεσματικότητα λόγω μεγάλου cep και κεφαλών. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος των μαζικών πυρών κατά των πολιτών μας.
4. ΑΑ άμυνα των ελληνικών σχηματισμών με TOR/OSA/ASRAD. Ειδικά τα TOR αρκούν για να σπάσουν οποιοδήποτε πακέτο κρούσης. Τα πάτριοτ επίσης είναι μεταφερόμενα και φτάνουν Κομοτηνή σε χρόνο ελαχίστων ωρών.
5. Ελληνική ΕΑΥ με Apache, A7, T6. Νέοι maverick και hellfire… Apache = θάνατος σε οποιαδήποτε κινούμενη βαρέα τεθωρακισμένη μονάδα.
6. Την ικανότητα βολής βαρέων ΑΤ πυραύλων και βλημάτων αρμάτων -αρχικά κατά των οχημάτων μηχανικού όπως προβλέπεται- απο αποστάσεις απαγορευτικές στους τούρκους (kornet+leo2a6)
7. Υπεροχή σε ΔΜ και C4I λόγω εγγύτητας περιοχής και υπογείου δικτύου.
8. Την ικανότητα της 16 μεραρχίας να "αποσυρθεί" στα ορεινά (ακόμα και σε βουλγαρικά εδάφη) σε αμυντική διάταξη, το ΓΣΣ με τις 3 εφεδρικές μεραρχίες του να φυλάνε το νότο και την ικανότητα ταυτόχρονης αντεπίθεσης του ΔΣΣ και 3 μεραρχιών (20,2,12) στον νότιο τομέα με κατεύθυνση το βορά και τα μετόπισθεν των τουρκικών δυνάμεων ή το νότο και να κερδίσει με κίνηση ματ το πόλεμο, καταλαμβάνοντας την χερσόνησο της Καλλίπολης ανενόχλητα ( Σενάριο έφεδρου αναγνώστη ποπάυ – οι επιτελείς του ΕΣ φαντάζομαι θα έχουν καλύτερο)
9. τους επαγγελματίες στρατιωτικούς που ασχολούνται με όλα αυτά τα σενάρια στην πράξη φροντίζοντας για την ασφάλεια της ελλάδας χωρίς να γράφουν σενάρια τρομολαγνείας ανοιχτά στο διαδίκτυο.
10. Τους εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους που θα έρθουν αμυνόμενοι πατρίων εδαφών με ιστορίες απο τον πόντο, την θράκη, την ιωνία και τη ρωμυλία στο μυαλό τους.
Ο ΕΣ έχει ελάχιστα να φοβάται. τίποτα για να τρομάζει. Αλλιώς απο το 74 τα σύνορα θα ήταν στη κόρινθο και η "Βαριά" θα είχε πραγματοποιηθεί απο το χειμώνα του 96.
Iloxos

flanker7 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 3:54:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Ίλοχε. Συμφωνώ μαζί σου ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ περίπλοκο αντικείμενο για να χωρέσει σε μία σελίδα και ότι στην επιτυχή έκβαση τους συνηγορούν αναρύθμιτοι παράγοντες. Κάποια από τα σημεία που θέτεις τα βρίσκω σωστά, κάποια δεν τα γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να τα αμφισβητήσω ενώ με ορισμένα διαφωνώ, αλλά ο φίλος αρματιστής αναλύει το "μηχανοκίνητο" μέρος των επιχειρήσεων πολύ εμπεριστατωμένα και κατά την γνώμη μου ορθά

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:52:00 μ.μ. EEST  

Ίλοχε, να πάμε για ύπνο δηλάδη; Πιάσε ένα φραπόγαλο και μη ξεχάσεις να διαβάσεις τί είπε ο ΑΝΥΠΕΘΑ σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, για να έχεις να ονειρεύσεσαι...

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:00:00 μ.μ. EEST  

@ Αρματιστής
Φυσικά και δεν ακούς κάτι καλό για το ΒΜΡ-1. Είναι ρώσικο άρα σαβούρα. Όμως είναι ΤΟΜΑ και με αυτό ο ΕΣ δεν έχει ανάγκη από άλλη δασκάλα. Πιστεύω ότι με αντιλαμβάνεσαι.
Όσον αφορά το πυροβολικό δεν καταλαβαίνω γιατί μου δείχνεις αριθμούς; Συμφωνώ με την ενίσχυση του με σύγχρονα πυροβόλα αλλά όχι με τα ακριβότερα της αγοράς που διαφημίζεις. Κάνεις την δουλειά σου με λιγότερο ακριβά συστήματα, με δυνατότητα να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα διαθέσιμα οπότε τα χρειάζεσαι, σε ικανοποιητικούς αριθμούς και σου μένουν χρήματα για να αγοράσεις ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών που δεν έχεις σήμερα και σε περίοδο επιχειρήσεων θα καταλάβεις την αξία τους.

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:13:00 μ.μ. EEST  

Ίλοχε, μερικές παρατηρήσεις στα σχολια σου

1 προειδοποίηση απο την ΕΥΠ για προκείμενη επίθεση. πράγμα απο θα γεμίσει τις μονάδες με πυρήνες αλλά και τις εφεδρικές με κόσμο -μόνο σε μια ταξιαρχία της περιοχής υπάρχουν 6 εφεδρικοί ΛΑΤ. Μην ξεχνάμε το ελληνικό μηχανικό και τις δεκάδες IED που «θα» φυτέψει. Την τελευταία φορά (31/1/96) είδαμε τα αποτελέσματα και απο τις 2 πλευρές (γκουχ γκουχ 8ΤΘΤγκουχ)

Το 1996 η τουρκική ΤΘΤ δεν κόλλησε λόγω δικών μας ενεργειών, αλλά από τη λάσπη.
Οι 6 εφεδρικοί ΛΑΤ στους οποίους αναφέρεται, κάθε πότε εκπαιδεύονται στο απαιτητικό αντικείμενό τους; Πότε έκαναν τελευταία φορά βολή με τα ΠΑΟ των 106 (που προφανώς θα χρησιμοποιούν); Τα ΠΑΟφόρα σε τι κατάσταση είναι; μήπως είναι σε ακινησία; Και αν ναι, πώς θα ταχθούν αυτοί οι ΛΑΤ και πώς θα μετακινηθούν αν υπάρξει ανάγκη;
Για τα "δεκάδες IED" που θα φυτέψει το Μηχανικό να μη σχολιάσω...

2. (Προληπτικά) χτυπήματα απο την ΠΑ και τους καταδρομείς σε τουρκικά σημεία C4I και ΔΜ που θα δυσκολέψουν την μεταφορά δυνάμεων απο το 3ΣΣ και την Πόλη. Μπλοκάρισμα των δρόμων απο τους κατοίκους της Ανδριανούπολης. Ουδείς κατοχυρώνει την τουρκική αεροπορική υπεροχή ειδικά τώρα.

Προληπτικό χτύπημα (δηλαδή δράση της ΠΑ κατά τουρκικών χερσαίων στόχων πριν αρχίσουν εχθροπραξίες) αποκλείεται. Μπλοκάρισμα των δρόμων από κατοίκους παραμεθόριων πόλεων θα γίνει σε όποια πλευρά φανεί΄πως χάνει...
Και ο Αρματιστής δε μίλησε για τουρκική αεροπορική υπεροχή, απλά είπε ότι δεν είναι δεδομένη η δική μας υπεροχή, ώστε να υποστηρίξει η ΠΑ το μέτωπο.

3. Την ικανότητα αντιπυροβολικού του ΕΣ με τα MLRS, PzH2000 και Atacms. Τα firtina στα χαρτιά είναι οκ, στο κουρδιστάν βαράγαν τους δικούς τους πέρυσι. Το τουρκικό "κινέζικο" πυραυλικό πυροβολικό δεν έχει αποτελεσματικότητα λόγω μεγάλου cep και κεφαλών. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος των μαζικών πυρών κατά των πολιτών μας.

Όποιος μιλάει για βολή αντιπυροβολικού με ATACMS, προφανώς αστειεύεται.

4. ΑΑ άμυνα των ελληνικών σχηματισμών με TOR/OSA/ASRAD. Ειδικά τα TOR αρκούν για να σπάσουν οποιοδήποτε πακέτο κρούσης. Τα πάτριοτ επίσης είναι μεταφερόμενα και φτάνουν Κομοτηνή σε χρόνο ελαχίστων ωρών.

Αν περάσουν τη Βιστωνίδα...

5. Ελληνική ΕΑΥ με Apache, A7, T6. Νέοι maverick και hellfire… Apache = θάνατος σε οποιαδήποτε κινούμενη βαρέα τεθωρακισμένη μονάδα.

Όπως σωστά είπε κι ο Αρματιστής, τα Απάτσι είναι καλά αλλά όχι πανάκεια. Έχουν περιορισμούς βλαβών, όπλων, αριθμού χειριστών κλπ.

-συνεχίζεται-

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:14:00 μ.μ. EEST  

-συνεχίζεται-

6. Την ικανότητα βολής βαρέων ΑΤ πυραύλων και βλημάτων αρμάτων -αρχικά κατά των οχημάτων μηχανικού όπως προβλέπεται- απο αποστάσεις απαγορευτικές στους τούρκους (kornet+leo2a6)

Αυτό ως ένα βαθμό ισχύει, αλλά είναι πιο περίπλοκο από το ποιος το έχει ποιο μεγάλο (... το βεληνεκές). Καλό είναι θυμόμαστε ότι τις θέσεις ΑΤ αναλαμβάνουν να τις καταστείλουν το πυροβολικό και το πεζικό, και οι Τούρκοι θα έχουν μπόλικο και από τα δύο.

7. Υπεροχή σε ΔΜ και C4I λόγω εγγύτητας περιοχής και υπογείου δικτύου.

Θεωρητικά αυτά ισχύουν, αλλά θα αποτελέσουν στόχο των τουρκικών καταδρομών (πιθνοτατα με τη βοήθεια μουσουλμάνων ατάκτων)

8. Την ικανότητα της 16 μεραρχίας να "αποσυρθεί" στα ορεινά (ακόμα και σε βουλγαρικά εδάφη) σε αμυντική διάταξη, το ΓΣΣ με τις 3 εφεδρικές μεραρχίες του να φυλάνε το νότο και την ικανότητα ταυτόχρονης αντεπίθεσης του ΔΣΣ και 3 μεραρχιών (20,2,12) στον νότιο τομέα με κατεύθυνση το βορά και τα μετόπισθεν των τουρκικών δυνάμεων ή το νότο και να κερδίσει με κίνηση ματ το πόλεμο, καταλαμβάνοντας την χερσόνησο της Καλλίπολης ανενόχλητα ( Σενάριο έφεδρου αναγνώστη ποπάυ – οι επιτελείς του ΕΣ φαντάζομαι θα έχουν καλύτερο)

Το να αποσυρθεί η 16η "στα ορεινά" (δεν υπάρχουν ορεινά αλλά τέλος πάντων) σημαίνει να αφήσουμε την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο στους Τούρκους. Με κίνδυνο να μην τα ξαναπάρουμε ποτέ, ή να γίνει ανακωχή και να τα χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικά χαρτιά. Και τέλος, ακόμα κι αν πετύχαινε ο περιγραφόμενος ελιγμός, η Καλλίπολη είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση, γιατί υπάρχουν τουρκικές δυνάμεις Β΄ κλιμακίου.

9. τους επαγγελματίες στρατιωτικούς που ασχολούνται με όλα αυτά τα σενάρια στην πράξη φροντίζοντας για την ασφάλεια της ελλάδας χωρίς να γράφουν σενάρια τρομολαγνείας ανοιχτά στο διαδίκτυο.

Το ότι ασχολούνται επαγγελματίες δεν εμπόδισε την άμυνά μας να είναι σε ελεεινό χάλι, επειδή ορισμένα πράγματα (π.χ. η μειωμένη επάνδρωση λόγω μειωμένης θητείας, η δημιουργία δρόμων, φραγμάτων κλπ.) εξαρτώνται από τους πολιτικούς, και αυτοί με τη σειρά τους λογοδοτούν μόνο στην κοινωνία. Άρα είναι καλό να ξέρει η κοινωνία το πρόβλημα.

10. Τους εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους που θα έρθουν αμυνόμενοι πατρίων εδαφών με ιστορίες απο τον πόντο, την θράκη, την ιωνία και τη ρωμυλία στο μυαλό τους.

Οι Έλληνες έφεδροι θα προσέλθουν με παλληκαριά και αυταπάρνηση, αν χρειαστεί, αλλά αυτό δε λέει τίποτα.
Έτσι είχαν προσέλθει και το 1912 και 1940 που κερδίσαμε ένδοξες νίκες. Έτσι και το 1897 και το 1974 που υποστήκαμε ταπεινωτικές ήττες. Η νίκη ή η ήττα δε θα κριθεί από την παλληκαριά, αλλά από την οργάνωση, την εκπαίδευση και το σωστό σχεδιασμό.

Ένας Πεζικάριος

Αρματιστής 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:16:00 μ.μ. EEST  

Οφείλω ορισμένες απαντήσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους διάβασαν το άρθρο μου ή τοποθετήθηκαν σε αυτό.

1. Προς: Ανώνυμο 9 Σεπτεμβρίου 2010 11:24:00 π.μ. GMT+03:00

Διάβασα το σύνδεσμο «http://www.enkripto.com/2009/12/bmp-3.html».

Το σχετικό άρθρο με τίτλο «BMP-3: Στρατηγικό λάθος Εξοπλιστικής Πολιτικής»...
Με απλά και λακωνικά λόγια, είναι «ΚΑΙΡΙΟ και ΑΠΟΛΥΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ». Ο συντάκτης του άρθρου δείχνει ότι ΓΝΩΡΙΖΕΙ και επιτρέψτε μου να ευλογήσω τα γένια του όπλου μου και να πω ότι μόνο κάποιος που προέρχεται από τα Τεθωρακισμένα θα μπορούσε να το γράψει.

2. Σχετικά με τα όσα αναφέρω και αναφέρετε για τα ΤΟΜΑ

Για όσους σκέφτονται ότι με την αναφορά μου στο μη αναγκαίο της προμήθειας ΤΟΜΑ, υπό τις παρούσες δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Μνημονίου», υποκρύπτω την πρόθεση μου να προτείνω λύσεις Namer Marder Bradley κλπ, πολύ απλά, πλανώνται. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ΤΟΜΑ. ΤΟΜΑ όμως με πολύ ισχυρή σύνθετη θωράκιση. Θωράκιση που να προσφέρει πολύ υψηλό βαθμό προστασίας στους δέκα μαχητές που θα μεταφέρονται εντός του ΤΟΜΑ. Κανένα όμως από τα σύγχρονα ΤΟΜΑ δεν προσφέρει αυτή τη θωράκιση, εκτός ίσως από το Γερμανικό PUMA και το Ισραηλινό NAMER, εφόσον εξελιχθεί σε ΤΟΜΑ. Θεωρώ ότι η αξία της ζωής του μαχητή είναι αναντικατάστατη και απείρως σημαντικότερη από την ισχύ πυρός που θα μας δώσει ένα 30αρι πυροβόλο.

Επειδή καταλαβαίνω ότι οι πολλοί και ένθερμοι υποστηρικτές της προμήθειας των ΒMP-3, που τοποθετούνται στο παραπάνω άρθρο, είναι στελέχη του πεζικού, σας λέω ότι η ασφάλεια και προστασία του προσωπικού σας, θα πρέπει να είναι η κυριότερη επιδίωξή σας και κατά την διάρκεια της ειρήνης, πολύ περισσότερο όμως στο πόλεμο.

Για όποιο τυχαίνει να γνωρίζει ΚΑΛΑ το έδαφος βορείως του Ερυθροπόταμου, αλλά και νοτίως του Τυχερού, μέχρι το Δέλτα του Έβρου, ίσως μπορέσει να καταλάβει ότι στα υπόψη εδάφη, η ισχυρή θωράκιση είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη για την επιβίωση των Μ/Κ και ΤΘ δυνάμεων.

Για να φθάσουμε όμως να προμηθευτούμε ΤΟΜΑ της μορφής που περιγράφω, θα πρέπει αφ' ενός να έχουμε επιλύσει αλλά σοβαρότερα ζητήματα εξοπλισμού του στρατού που κάνουν και τη διαφορά στη ζυγαριά της ισχύος και αφ' ετέρου να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, που όμως είναι άδεια.

Επειδή έχω άποψη για το ΤΟΜΑ ΒMP-3, άποψη που προέρχεται από προσωπική γνώση, πιστεύω ότι είναι ένα μέσο μη λειτουργικό, μεταφέρει μια πολύ μικρή Ομάδα Μάχης, διαθέτει πολύ ευάλωτη θωράκιση λίγο πιο ισχυρή από αυτή του Μ113Α1, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα συντήρησης κυρίως της έλλειψης ανταλλακτικών (στοιχίζουν) και θα προσφέρει ελάχιστα στην άμυνα του Έβρου. Εδώ είμαστε….

Ακόμη επειδή πιστεύω ότι αυτό που κάνει τη διαφορά ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, προτιμώ ένα ΤΟΜΠ τύπου NAMER από οποιοδήποτε ΤΟΜΑ. Και αφού μπορέσαμε και κατασκευάσαμε τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ, αφού κόψαμε τα σκάφη των Μ48 και τα τροποποίησαμε σε Μ48Α5, αφού η ΜΕΤΚΑ κατασκεύασε τους πύργους των LEO-2HEL, γιατί να μη μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα ΤΟΜΠ τύπου NAMER;;;

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:19:00 μ.μ. EEST  

Προς: Iloxos

Ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις.

Πιθανό όμως να μη διάβασες καλά το άρθρο μου. Δεν αναφέρομαι στο τι μπορούν να κάνουν τα όπλα, (τα δικά τους και τα δικά μας), αλλά κυρίως σε ζητήματα που αφορούν το συσχετισμό ισχύος που μπορεί να δημιουργηθεί από την εφαρμογή, ή τη μη εφαρμογή των Αρχών του πολέμου. Οι δυνατότητες των όπλων που διαθέτει ο αντίπαλος αλλά και εμείς, μπορούν να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή των αρχών του πολέμου.

Οι αρχές του πολέμου συνεχίζουν να παραμένουν οι αναλλοίωτες αλήθειες που ρυθμίζουν την εξέλιξη και το αποτέλεσμα ενός πολέμου και γενικότερα όταν κάποιος δεν τις εφαρμόσει τον τρώει η «Μαρμάγκα».

Ο σκοπός των εμπλεκομένων σε ένα πόλεμο είναι να καταστρέψουν τις αντίπαλες δυνάμεις. Αν οι Τουρκικές δυνάμεις μπορέσουν να συγκεντρώσουν συντριπτική ισχύ σε κάποιο χώρο και εμείς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πράξουμε το ίδιο, θα χάσουμε. Αν δηλαδή με βάση το σχέδιο «Βαριά» οι Τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν στο βόρειο Έβρο με 7 Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες, υποστηριζόμενες από 18 Α/Κ Μοίρες, ένα σύνολο δηλαδή 400 (+) πυροβόλων (τουλάχιστο 200 ΦΙΡΤΙΝΑ) και από την άλλη μεριά η ΧΧΙη ΤΘ Ταξιαρχία δεν έχει προωθηθεί στη θέση της, η δεν μπορέσει να φθάσει γιατί τα δρομολόγια θα έχουν κλείσει, τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί.

Τώρα όλα τα αντι………. ενισχύουν τις δυνατότητες σου αλλά δυστυχώς τα αντιαρματικά δεν σταματούν τα άρματα και τα αντιαεροπορικά δεν σταματούν τα μαχητικά.

Βεβαίως το επιχειρησιακό πρόβλημα μιας Ε/Τ σύγκρουσης είναι πολύ ευρύτερο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί γράφοντας λίγα σχόλια.

Αρματιστής 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:38:00 μ.μ. EEST  

Προς: Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 8:14:00 μ.μ. GMT+03:00

Πολύ σωστά τα όσα γράφεις.

Και προς ενίσχυση των λόγων σου πάρε και την παραπάνω ανάρτηση του εν κρυπτώ με τίτλο «Μπεγλίτης : Πρόβλημα με την επάνδρωση,αλλα δεν θα αυξήσουμε την θητεία.. »

Όπως ακριβώς καταλήγει το εν κρυπτώ:
«Δηλαδή έχουμε τον υπεύθυνο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να παραδέχεται δημοσίως ότι επιλέγει να κάνει τα στραβά μάτια στο οξύτατο πρόβλημα επάνδρωσης που αντιμετωπίζει το στράτευμα, προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους... Και εις ανώτερα.»

Την ίδια στιγμή Ίλοχε η 1η Τουρκική Στρατιά διατηρεί τις μονάδες της με επάνδρωση 100%. Διάβασε αν έχεις χρόνο την πρώτη παράγραφο από τον επίλογο του «άρθρου» μου.

Αρματιστής 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:28:00 μ.μ. EEST  

Προς: Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 7:00:00 μ.μ. GMT+03:00

Δεν διαφημίζω απολύτως τίποτε. Δεν έχω κανένα συμφέρον για να διαφημίσω και είναι μακριά από τον χαρακτήρα μου. Προτείνω. Ας πάρουν οποιοδήποτε 52 διαμετρημάτων και βεληνεκούς άνω των 40 χλμ. Δεν έχω τίποτε με τα Ρωσικά όπλα. Λένε ότι είναι υψηλών δυνατοτήτων τα μαχητικά Su-35 και το πυραυλικό σύστημα Iskader. Από αυτά που έχω διαβάσει μάλλον έτσι πρέπει να είναι. Αντί λοιπόν να αγοράσουν τα BMP-3 είναι προτιμότερο να προμηθευτούν το Iskader, μια και έχουν υπογράψει διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία και αν έχουν χρήματα και κότσια ας προμηθευτούν και Su-35.

Για τα ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς βλημάτων για τα Α/Κ πυροβόλα, έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι απαραίτητα. Αλλά και εδώ αν θα ήθελαν να δώσουν κατασκευαστικό έργο στην Ελληνική βιομηχανία, θα μπορούσε να εξεταστεί η τροποποίηση των αποσυρόμενων αρμάτων σε οχήματα μεταφοράς βλημάτων πυροβολικού. Τα έδωσαν όμως «δωρεάν» στα χυτήρια.

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:33:00 μ.μ. EEST  

@Πεζικάριος
Ευχαριστώ για τα σχόλια

1. Φυσικά και δεν κόλλησε απο μας. Δεν εννοούσα αυτό στο θέμα ΕΥΠ. Εννοούσα οτι απο τον Δεκέμβρη ξέραμε τόσο το πολιτικό και αργότερα και στο στρατιωτικό θέμα. Το 87 το ξέραμε απο το καλοκαίρι.
Οι εφ ΛΑΤ είναι με μιλαν. Πέρυσι πήγε ο ξάδερφος για μετεκπαίδευση. Μια χαρά είναι.
Το μηχανικό έχει αποστολή ξέρεις εκτός το να πίνει φραπέ. τόσο ναρκοθέτηση όσο και ied. το τενξ δεν είναι μονάδα παρελάσεως.
2. Το 87 και το 96 είμασταν έτοιμοι για προληπτικά. Όταν κινδυνεύεις δεν κοιτάς το ρολόι. Η διαφορά στην μετακίνηση κατοίκων είναι οτι η Αδριανούπολη έχει 200χλδ και η Ορεστιάδα 30. Τουρκική αεροπορική υπεροχή; Δεν νομίζω.
3. Διάβασε για τους atacms στο ιρακ το 91 και την χρήση τους. τα άλλα 2 συστήματα είναι ο ορισμός του αντιπυροβολικού.
4. χαχαχα με την ίδια λογική ξεχνάς τα πακέτα κρούσης της ΠΑ με τα νέα όπλα.
5. Μόνο όταν πετάνε πάνω απο πόλεις αλαζονικά. Στα 8 χλμ @@@νε. Εκτός αυτών υπάρχουν απο την απο δω μετά ισάριθμα και καλύτερα άρματα.
6. Όποιος βλεπει και χτυπάει πιο μακριά κερδίζει. Απο τον πόλεμο του σινά το 67. Το τουρκικό πυροβολικό επέτρεψε μου να το γνωρίζω λόγω εργασίας σε ΣΕΠ.
7. ποσο βαθιά θα σκάψουν και με τί; για τα απέναντι αγοράσαμε scalp γι αυτη τη δουλειά.
8. Ναι. Ξέρω οτι θα πρέπει να χάσουμε κάτι για να κερδίσουμε κάτι. Θά κάνουμε μετωπική επίθεση βόρια; όχι. ανατολικά θα είναι Μ48 και Μ60. Με την πρώτη ΕΜΑ στο kavakkoy καθαρίσαμε. το ίδιο θα παθαίναμε αν βλέπαμε τούρκους στη καβάλα. Έχεις καλύτερη ιδέα;
9.Αρκετοί το ξέρουν. Περισσότεροι είναι οι πατριώτες. δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημη πολιτική...
10.Το παλεύουμε ρε αδερφέ. και μεις απο έξω με υποστήριξη και οι μέσα με ξενύχτια. θέλει ιδρώτα η δουλειά.
:)
iloxos

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:37:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστή
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση

Καταλαβαίνω τι μου λες. Καταλαβαίνω όμως επίσης τι εστί πολλαπλασιαστής
ισχύος το 2010. Τα apache, τα kornet, τα tor και τα μακρύκαννα πυροβόλα
της λεοπάρδαλης είναι μόνα τους εγγύηση ενάντια σε αριθμούς.

Επειδή μιλάμε για μ/κ πια έχω παραδείγματα όλους τους
ισραηλινοαραβικούς. Ποτέ οι αριθμοί και η συγκέντρωση ισχύος σε ένα
σημείο δεν κέρδισε τον πόλεμο/μάχη. Όπου έγινε υπήρχε καθαρό
τεχνολογικό και ανθρώπινο πλεονέκτημα. Αν δεν κάνω λάθος όταν ήσουν
ίλαρχος οι αντίπαλοι είχαν 30 συντάγματα τεθωρακισμένων και μεις 8. Που
ήταν το 87;

Ίσως να μην είμαστε στα επίπεδα 74-81 αλλά δεν παύουμε να είμαστε σε
πολύ καλό επίπεδο - πάντα σε σχέση με αυτούς. Αυτό στο λέω λόγω
εργασίας.

Φυσικά και δεν καλύπτουμε το θέμα εδώ.

iloxos

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:45:00 μ.μ. EEST  

ξερει κανενας μηπως πως εμπλεκονται οι βουλγαροι στο σχεδιο βαριοπουλα;περα απο το ελληνικο φιλοτιμο δεν εχει μεινει τιποτα αλλο.επανδρωση μηδεν ουτε 20 ουτε 30 τοις εκατο.υλικα μηδεν.ηθικο μηδεν.μονο κατι φαντασμενοι που πιστευουν οτι διαθετουμε και στρατο.ανουσιες υπηρεσιες και επιθεωρησεις του κ...ου.λογια ανωτερων χωρις ιχνος ρεαλισμου.δυναμη ταξ πρωτης γραμμης 471 αξιωματικοι υπαξιωματικοι και στρατιωτες.αλλα θα μας σωσει η ευρωπη.δεν ανυσηχω.

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:29:00 π.μ. EEST  

προς Αρματιστή:

Αγαπητέ κύριε Αρματιστή, μπορείτε να περιγράψετε τον τρόπο με τον οποίο ο Τουρκικός στρατός θα σταματούσε μια (1) Ελληνική ΤΘΤ με LEO 2HEL, BMP-3 που θα υποστηρίζεται από MLRS, pZH-2000 ελικόπτερα Apatsi,TOR M-1,LEO1_LEGUAN, MEA SPERWER,σε ένα περιβάλλον όπου η αεροπορική υπεροπλία δεν θα έχει αποσαφηνιστεί;

Ευχαριστώ.

Αρματιστής 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:00:00 μ.μ. EEST  

Προς Ανώνυμο 13 Σεπτεμβρίου 2010 10:29:00 π.μ. GMT+03:00

Οπωσδήποτε φίλε μου μια τέτοια Ταξιαρχία θα ήταν μια πολύ ισχυρή πολεμική μηχανή, αλλά ποτέ δεν τα μετράμε έτσι τα κουκιά. Μετράμε την συνολική μαχητική ισχύ που μορούν να παρατάξουν δύο αντίπαλοι σε ένα συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
Και όταν θέλουμε να υπολογίσουμε την συνολική μαχητική ισχύ, δεν μετράμε μόνο τους αριθμούς, αλλά και το τι ισχύ έχει το κάθε μέσο και υπάρχουν πίνακες που δίνουν αυτά τα στοιχεία. Μετράμε και την επάνδρωση και την πληρότητα και από τι προσωπικό επανδρώνονται οι μονάδες και την εκπαίδευση και το ηθικό και το επίπεδο συντήρησης και πολλά άλλα. Όπως καταλαβαίνεις το θέμα είναι πολύπλοκο.

Εκτός αν σκέφτεσαι ότι η Ταξιαρχία που αναφέρεις, μπορεί να τα βάλει με ολόκληρη την 1η Τουρκική Στρατιά....

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:12:00 μ.μ. EEST  

Λοιπόν, πιστεύεις αγαπητέ μου Αρματιστή ότι το μέγεθος (1η Τουρκική στρατιά) είναι ικανό να σταματήσει μια τέτοια πολεμική μηχανή...
Πρόσθεσε τώρα άλλη μια όμοια ΤΘΤ συν τρεις ΤΘΤ με LEO 2A4 συν 2 Μεραρχίες ΜΚ ΠΖ...και τοποθέτησε στο ευρύτερο θέατρο του Έβρου αυτές τις δυνάμεις...
Πόσες Τουρκικές στρατιές χρειάζονται...με ποια διαθεσιμότητα...με ποια ΔΜ...με ποια ποιότητα εκπαίδευσης...κτλ
Όταν ένα μέσο (Apatsi) μπορεί να διαλύσει μια ΤΘΤ...θεωρώ πως ο όγκος πυρός της ΤΘΤ δεν είναι χρήσιμο εργαλείο για να συγκρίνουμε την τοπική μαχητική ισχύ...

enkripto 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:14:00 μ.μ. EEST  

Λοιπόν, πιστεύεις αγαπητέ μου Αρματιστή ότι το μέγεθος (1η Τουρκική στρατιά) είναι ικανό να σταματήσει μια τέτοια πολεμική μηχανή...

Καλο το καλαμπούρι, αλλα ας σοβαρευτούμε λιγο..

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:22:00 μ.μ. EEST  

Επειδή είναι η συνηθέστερη παρεξήγηση στα στρατιωτικά πράγματα το να αντιλαμβάνεται κάποιος μια στρατιωτική αντιπαράθεση σαν αντιπαράθεση μεταξύ των εκατέρωθεν συστήματα, ο πιο εύκολος τρόπος να απαντηθεί αυτό είναι μέσω της ιστορίας.

Ένα μικρό παράδειγμα: όποιος ενδιαφέρεται, ας αναζητήσει στο διαδίκτυο την (σχετικά σύντομη και εξαιρετικά ευανάγνωστη) μελέτη του Matt Mathews: We Were Caught Unprepared: The 2006 Hezbollah-Israeli War, του Combat Studies Institute του Αμερικανικού Στρατού. Εκεί περιγράφεται, σχετικά συνοπτικά, πως 3.000 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές της Χεζμπολά σταμάτησαν, με προσεκτική προετοιμασία και, κυρίως, με ορθή σύλληψη της κατάστασης και αντίστοιχο δόγμα, σταμάτησαν την ισχυρότερη αεροπορία της Μέσης Ανατολής, και 50.000 στρατιώτες του πιο καλά εξοπλισμένου στρατού της Μ. Ανατολής. Ίσως έτσι συνειδητοποιήσει τη σχετικότητα της υλικής υπεροχής, όχι έναντι κάποιας αόριστης "ψυχικής", αλλά έναντι της εκπαίδευσης, της τακτικής, του δόγματος και της οργάνωσης.
Κι αυτό, μόνον ενδεικτικά...

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:42:00 μ.μ. EEST  

Μία απαραίτητη υπενθύμιση: οι πολλαπλασιαστές ισχύος κάνουν πάντα την δουλειά τους στο playstation. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Καλή η θεωρία, αλλά η πράξη κερδίζει τους πολέμους.

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:38:00 π.μ. EEST  

Να υπενθυμίσω ότι στην περίπτωση του Λιβάνου το Ισραήλ είχε επιτύχει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και ο Λίβανος με την νίκη του "παραβίασε" μια από τις βασικές αρχές πολέμου...

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:53:00 μ.μ. EEST  

Αν μιλάμε για την επιχείρηση του 2006, ουδέν ανακριβέστερο αυτού.

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:01:00 π.μ. EEST  

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. 2-3 ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΝΟ.
1) ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΄ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΤΑΚΤΟΥΣ΄.
ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΠΟ ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ, ΓΝΩΣΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ.
2) ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΣ ΧΥΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΥΡΙΔΕΡΑ ΜΟΓΓΟΛΑΚΙΑ, ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ 10000 ΚΟΥΡΔΟΥΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.
3) ΠΟΣΟΣΤΑ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 30%. ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ? ΤΑΚΤΙΚΗ ΞΕΡΞΗ, ΜΕ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:08:00 μ.μ. EEST  

@ 11:01:00 π.μ. GMT+03:00

Αδερφέ ξέχασες ν' αναφέρεις ο,τι έχουν και iq ραδικιού, είναι αλυσσοδεμένοι στ΄ άρματα μάχης, καπνίζουν χασίς κλπ κλπ.

Γύρνα από την άλλη τώρα και όταν ξυπνήσεις δες το ημερολόγιο. Άμα περιμένεις να νικήσεις με τα κλισέ βράσε όρυζα!

8123 18 Οκτωβρίου 2010 στις 12:20:00 π.μ. EEST  

Ο/Η enkripto είπε...
H ηττοπάθεια δεν βοηθάει σε τίποτα παίδες, λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Αρκει να τις εφαρμόσουν οι αρμόδιοι.

Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ.ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ>ΠΟΛΙΤΙΚΟ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ,ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΚΟ,ΚΑΡΕΚΛΟΦΟΒΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ,ΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ,ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΙΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΙΑΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΑΞΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΝΑΝΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΒΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΜΠΑΙΝΩ,ΒΓΑΙΝΩ,ΤΡΩΩ,ΚΟΙΜΑΜΑΙ.

8123 18 Οκτωβρίου 2010 στις 12:22:00 π.μ. EEST  

ΕΙΜΑΣΤΕΑΝΗΜΠΟΡΟΙ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ.ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΑΠΑΤΣΙ,ΛΕΟΠΑΡΝΤ,Φ16...Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΗΡΘΕ.ΑΣ ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΥΡΙΟΙ.ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΑ.ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΚΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΤΟΥ(ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ).ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΝΑΣ ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΤΥΧΕΙΣ.ΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ.ΑΝ.ΑΝ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΣΚΙΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΗΓΗΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΚΑΘΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ.ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ,ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ,ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΕΙΡΑ ΤΥΠΟΛΑΤΡΕΙΑ,ΛΗΣΜΟΝΟΝΤΑΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ?ΤΑΚΤΙΚΗ?ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ? ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟ>Η=ΛΓΟΥ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΧ/ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 2008.ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ 1956-1991 ΜΕ ΑΝΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΝΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ ΛΟΙΠΟΝ.ΠΟΛΕΜΟΣ=ΤΑΚΤΙΚΗ.ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟΝ Β ΠΑΓΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΔΥΕΣΤΕΡΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ(ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ)ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΡΙΨΑΝ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.ΓΙΑΤΙ?ΤΑΚΤΙΚΗ.ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΩΘΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ? ΠΑΛΙ ΤΑΚΤΙΚΗ.ΠΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ?ΠΟΣΟΙ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ?ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ?...ΛΙΓΑ ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΚΡΙΚΑΚΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΕΝΤΩΘΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.ΟΙ ΛΑΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΛΘΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΡΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΛΗΚΤΗ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Η ΝΙΡΒΑΝΑ ΤΟΥ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥ,ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ,ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ.ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΛΙΟΒΡΑΧΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ..ΕΝΑ ΩΧ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ.ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ.ΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΕ ΟΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΜΟΥ.

8123 18 Οκτωβρίου 2010 στις 12:23:00 π.μ. EEST  

ΛΙΓΑ ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΚΡΙΚΑΚΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΕΝΤΩΘΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.ΟΙ ΛΑΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΛΘΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΡΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΛΗΚΤΗ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Η ΝΙΡΒΑΝΑ ΤΟΥ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥ,ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ,ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ.ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΛΙΟΒΡΑΧΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ..ΕΝΑ ΩΧ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ.ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ.ΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΕ ΟΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΜΟΥ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ
1)Η ΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ.(ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ)
2)ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΑΣ!!!!ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ(ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΙΝΗΣΟΥΝ?).ΤΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ(ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ)ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
3)ΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΟΤΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ(ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΟΥΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ,ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΓΝΟΜΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ?

8123 18 Οκτωβρίου 2010 στις 12:24:00 π.μ. EEST  

1)Η ΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ.(ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ)
2)ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΑΣ!!!!ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ(ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΙΝΗΣΟΥΝ?).ΤΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ(ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ)ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
3)ΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΟΤΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ(ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΟΥΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ,ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΓΝΟΜΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ?

8123 18 Οκτωβρίου 2010 στις 12:24:00 π.μ. EEST  

ΦΙΛΕ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ.
Α)ΚΑΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΛΑΔΟΥ ΑΡΑ ΕΜΕΙΣ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΜΕΝΟΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΛΥΣΗ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.
Β)ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΕΨΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΥΤΕ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ,ΓΙΑΤΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.Ο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΥΣΤΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Γ)ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ(ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ) ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΛΑ ΠΑΡΑ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ.
ΤΩΡΑ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ Η ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ 2.ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΛΟΓΙΑ.ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ.ΒΓΑΛΑΝΕ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ.ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΜΑΣ(ΑΣΤΕΙΟ)ΣΗΜΕΙΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΚΕΝΤΡΩΣΗ (ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΩΝ-ΣΤΡΑΤΙΑ+++)ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΙΟ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

8123 18 Οκτωβρίου 2010 στις 12:25:00 π.μ. EEST  

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΞΕΚΟΛΗΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΛΙΣΕ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΑΛΛΙΩΣ.ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΜΑ ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ.ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ(ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ).ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΟΓΩ ΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΥΛΙΚΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΛΟΧΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΙΑ?ΑΣ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΜΑΣ.ΘΥΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΡΙΚΑΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΟΥ ΣΑΝ ΑΝΤΡΑΣ,ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ..ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΑΜΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΦΩΝΕΣ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Η ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ..ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΙΑΣΤΟΎΜΕ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ.ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!

ΑΧΕΡΩΝ 18 Οκτωβρίου 2010 στις 3:30:00 π.μ. EEST  

Προς 8123,χαιρε.
Πολυ προσφατα,ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζελος αποφασισε την απολυση της ΕΣΣΟ που επροκειτο να απολυθει εως τις 16 Νοεμβριου,στις 4 του ιδιου μηνα,δλδ εως 12 ημερες μειον απο την θητεια των 9 μηνων.ΠΡΟΣΧΗΜΑ,γιατι περι ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΟΣ προκειται,οι αυτοδιοικητικες εκλογες.Αυτο,σου λεει τιποτε;Και κατι ακομη:αν συμβει εκεινον περιπου τον καιρο καποιο φιασκο τυπου Ιμιων,η και ακομη πιο χονδρο,να με θυμηθεις.Κατα τα αλλα,καταθετουμε και εμεις οι αδιορθωτοι ιδεες και προτασεις για την Εθνικη Αμυνα,την στιγμη που η Πατριδα διαλυεται με υην ψηφο μας

enkripto 18 Οκτωβρίου 2010 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

ΠΟΛΥ σωστή παρατήρηση, σκοπευαμε να αναφερθούμε στην "μεγαθυμία" Βενιζέλου, ο οποιος φαίνεται ακουλουθεί τα χνάρια του Μεημαράκη στον λαικισμό και την ανευθυνότητα

AegeanHawk 18 Οκτωβρίου 2010 στις 2:28:00 μ.μ. EEST  

Καλύτερα που τους απολύουν νωρίτερα αφού έτσι και αλλοιώς θα έπρεπε να πάρουν άδεια και οδοιπορικά για να πάνε να ψηφίσουν και πολλοί απο αυτούς και στις όποιες επαναληπτικές γίνουν στις 14 Νοεμβρίου.

Μεγάλο μπέρδεμα για τις μονάδες και ειδικά τις ακριτικές.

Μην τα βλέπετε όλα αρνητικά γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ......

Και με την λογική του Αχέροντα...δεν θα έπρεπε να κάνομε εκλογές ? μην τυχόν και μας "πέσουν" οι Τούρκοι.

Σοβαρευτείτε παιδιά.....

ΑΧΕΡΩΝ 19 Οκτωβρίου 2010 στις 1:50:00 π.μ. EEST  

@AEGEAN HAWK
Μαλλον εσυ θα πρεπει να σοβαρευτεις.Τι ειναι αυτο που κανει τις αυτοδιοικητικες εκλογες τοσο σημαντικες ωστε να αιμοραγει εξ αιτιας τους η ουτως η αλλως αποστεωμενη επανδρωση του Ε.Σ;Το εργο με τις αυτοδιοικητικες το εχω ξαναδει,δεν πιστευω οτι προκειται για πολιτικο σεισμο,ολοι θα θεωρησουν εαυτους νικητες,και απλως το θεατρο του παραλογου θα συνεχιστει,μεχρι να προκυψουν πραγματικες εξελιξεις και ανατροπες.Οι αυτοδιοικητικες εκλογες στην πραγματικοτητα ειναι μια μορφη time out για τις πολιτικες εξελιξεις,επειδη δημιουργουν κλιμα αναμονης στην σημερινη περισταση.Κλεινοντας,θα σου υπενθυμησω,η,αν δεν το ξερεις,θα θεσω υπ'οψιν σου οτι το 1941,μεσουσης της Γερμανικης εισβολης,καποιος υφυπουργος στρατιωτικων Παπαδημας,εδωσε απολυτηριο στις κλασεις 1940β και 1941α.Απο τοτε μεχρι σημερα,ποσες αποπειρες αυτοκτονιας εχουμε κανει;Και τι σε κανει τοσο βεβαιο οτι οι Τουρκοι δεν θα μας την πεσουν; Και αν μας την πεσουν και μας την κατσουν, εσυ θα βγεις να παραδεχθεις το λαθος σου,η θα σου φταιω εγω αντι για τον Τουρκο;

ΑΧΕΡΩΝ 19 Οκτωβρίου 2010 στις 2:59:00 π.μ. EEST  

Α,και κατι που ξεχασα:κανεις δεν ειπε να μην γινουν εκλογες.Μην συγχεεις ανομοια πραγματα.Απλως δεν δεχομαι οτι τον επιασε η δημοκρατικη του φιλοτιμια τον Ε.Βενιζελο και στελνει τα φανταρακια να ασκησουν το εκλογικο τους δικαιωμα.Πολυ δε περισσοτερο,που δεν φαινεται οτι θα οφεληθει το ΠΑΣΟΚ απο την συμμετοχη των στρατευμενων στις εν λογω εκλογες.

Ανώνυμος 19 Οκτωβρίου 2010 στις 6:20:00 μ.μ. EEST  

@ Αχέροντα

Το σχόλιο του aegeanhawk ¨ηταν ότι, αφού είναι υποχρεωμένος ο στρατός να δώσει άδεια σε στρατέυσιμους για να πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν, δεν υπάρχει λόγος να τους υποχρεώσεις να επιστρέψουν για 2-3-4 μέρες για να (ξανα-)φύγουν λόγω απόλυσης τους, γιατί θα γίνει περισσότερη αναστάτωση στις μονάδες τους από το "ήρθα και ξαναφεύγω", χωρίς η επιπλέον παραμονή τους για μερικές μέρες (και μάλιστα τις τελευταίες πριν την απόλυση) να συνεισφέρει ιδιαίτερα στην αύξηση της μαχητικής ισχύος των ΕΔ.

Από την απάντηση σου συμπεραίνω ότι παρανόησες τι έγραφε

ΑΧΕΡΩΝ 20 Οκτωβρίου 2010 στις 2:44:00 π.μ. EEST  

To oτι ο Στρατος ειναι υποχρεωμενος να δωσει αδεια στοθς στρατευμενους για να ψηφισουν,ομολογω οτι δεν το ειχα υπ'oψιν,αν ειναι οντως ετσι,δεν εχει αδικο ο AEGEAN HAWK.Aλλα τοτε θα πρεπει να πω οτι το βρισκω παρατραβηγμενο να μη λειτουργει ο Στρατος οποτε γινονται αυτοδιοικητικες εκλογες.(στις εθνικες εκλογες οι στρατευσιμοι ψηφιζουν στις μοναδες,ετσι δεν ειναι;).

AegeanHawk 20 Οκτωβρίου 2010 στις 8:58:00 π.μ. EEST  

Ακριβώς όπως το λέει ο ανώνυμος 6:20.

Ααα και μιας και μιλάμε για/με "σοβαρότητα" Αχέροντα πρέπει να πω ότι "αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση που μας επιτεθούν οι Τούρκοι κατά την διάρκεια των εκλογών του Νοέμβρη".

Αχαχαχαχα

SPY_GR 21 Οκτωβρίου 2010 στις 8:07:00 μ.μ. EEST  

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του φίλου Αρματιστή ακόμα περισσότερο που προέρχεται από πρώην στέλεχος, όμως είναι εκτός στρατεύματος 10 χρόνια με ότι αρνητικό συνεπάγεται σε ενημέρωση για τα σημερινά τεκταινόμενα - ο νοών νοείτο! Σίγουρα πολλές στρατιωτικές παραδοχές παραμένουν διαχρονικές πλήν όμως & τα 10 χρόνια εκτός Υπηρεσίας δεν είναι λίγα πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή.
Το δικό μου συμπέρασμα που ασχολούμαι χρόνια με το... "άθλημα" είναι ότι παρ΄όλες τις αδυναμίες μας είμαστε σε καλό σημείο, προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν & θα υπάρχουν όχι όμως να φτάνουμε στο άλλο άκρο της απαισιοδοξίας & της απογοήτευσης.Οι Τούρκοι μπορεί να μήν είναι μπουνταλάδες αλλά ούτε είναι όμως όπως τους παρουσιάζουν/ετε οι πολεμισταράδες, έχουν τα δικά τους τρωτά!
Επιτέλους: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ...

ΑΧΕΡΩΝ 22 Οκτωβρίου 2010 στις 2:00:00 π.μ. EEST  

@ AEGEAN HAWK
θα ηθελα πολυ να δω τα χαριτωμενα σου χαχανα αν και οταν οντως συμβει κανενα παρατραγουδο

Αρματιστής 27 Οκτωβρίου 2010 στις 8:24:00 μ.μ. EEST  

Προς: SPY_GR

Και βεβαίως έχεις δίκιο σε αυτό που γράφεις για την απουσία μου εκτός του στρατού 10 χρόνια. Και βεβαίως πολλά έχουν αλλάξει, όπως πχ τα άρματα που δεν έχουν πυρομαχικά. Δεν γνωρίζω τι άλλο άλλαξε όσο αφορά τα άρματα, τα 24 PzH2000 και ότι ο Παρμενίωνας εκτελείται σαν άσκηση Ίλης και μάλιστα 8 αρμάτων (τόσα χωρούν σε πρώτο κλιμάκιο στο πεδίο βολής του Αετού).

Πέρα από τη πλάκα όμως, ειλικρινά δεν ξέρω τι γίνεται ακριβώς σήμερα στο στρατό. Αυτά που ακούω όμως δεν είναι ευχάριστα. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα λειψανδρίας και λειψανδρία σημαίνει πολύ απλά ανεκπαίδευτους στρατιώτες και ανεκπαίδευτη εφεδρεία. Αυτό από μόνο του είναι πολύ κακό.

Κατά τα άλλα το θέμα είναι αν συμφωνείς με τις παρατηρήσεις – διαπιστώσεις μου και τις προτάσεις και αν έχεις άλλη άποψη, που και γιατί.

Αρματιστής 27 Οκτωβρίου 2010 στις 8:28:00 μ.μ. EEST  

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω σχόλια για το άρθρο μου και σήμερα διαπίστωσα ότι έχουν προστεθεί και άλλα. Οφείλω λοιπόν να απαντήσω σε κάποια από αυτά.

Προς: 8123

1. Εκπαίδευση στις στρατιωτικές σχολές.

· Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των στρατιωτικών σχολών όπως και στις δικές μου μέρες, συνεχίζουν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα που μάλλον έχει σαν βάση την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, η οποία στη πραγματικότητα ήταν στις μέρες μου και μάλλον συνεχίζει, μια εκπαίδευση γενικής παιδείας, μια γενική εγκυκλοπαιδική μόρφωση. Δηλαδή τίποτε. Θα ήταν δυστύχημα μια πανεπιστημιακή σχολή να έχει σαν σκοπό την προσφορά εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης στους επιστήμονες που βγάζει. Στις στρατιωτικές όμως, αυτό τελικά γίνεται.

· Σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα που υπηρετούν το επιστημονικό πεδίο της κάθε σχολής. Τώρα πως γίνεται και κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι στο επιστημονικό πεδίο της σχολής Ευελπίδων έπρεπε (στις μέρες μου) να περιλαμβάνεται η σπουδή μαθημάτων, λογοτεχνίας, χορού, μουσικής, μαθηματικών, φυσικής, χημείας, δημόσιου δίκαιου, συνταγματικού δίκαιου, πολιτικής ιστορίας, οικονομικών, δημόσιου λογιστικού, μηχανικής, ηλεκτρολογίας κ.α., ακόμα δεν το έχω καταλάβει; Δηλαδή λίγο απ’ όλα… και στο τέλος τίποτε.

· Η στρατιωτική τέχνη είναι μια ξεχωριστή επιστήμη, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τα δικά της γνωστικά αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά θα πρέπει (πάντα κατά την άποψή μου) να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

i. Στρατιωτική εκπαίδευση που αφ’ ενός καθιστά τον μαθητή ικανό μαχητή (ατομική εκπαίδευση, βολές με όλα τα όπλα, πορείες, χειρισμό όπλων, επικοινωνίες, τακτική εκπαίδευση ομάδας – διμοιρίας – λόχου, ασκήσεις των αντιστοίχων κλιμακίων, συνεκπαίδευση και συνεργασία με άλλα όπλα, περιπόλους, αναγνώριση, καταδρομικές ενέργειες, χειμερινή εκπαίδευση, ειδικές επιχειρήσεις κ.α.) και αφ’ ετέρου ικανό να διοικήσει εξερχόμενος της σχολής τουλάχιστο Διμοιρία πεζικού.

ii. Εκπαίδευση στη διοίκηση (1), δηλαδή: Διοίκηση, ηγεσία, διοικητική, μάνατζμεντ, ψυχολογία, κοινωνιολογία, χειρισμό προσωπικού, ψυχολογία, κοινωνιολογία, ποινικό δίκαιο και στρατιωτικό ποινικό δίκαιο, κανονισμούς εσωτερικής υπηρεσίας, επιτελικά διοικητικά, οργάνωση μονάδων και σχηματισμών κλπ.

iii. Αυτά που διδάσκουν τη πολεμική τέχνη και τακτική όπως: Τακτική, στρατιωτική ιστορία (2), στρατιωτική γεωγραφία, Οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, Όπλα – Σώματα, χρησιμοποίηση των Όπλων και των σωμάτων στις επιχειρήσεις, συνεργασία με το ΠΝ και την ΠΑ, διακλαδικές επιχειρήσεις, διοικητική μέριμνα, κινήσεις, επιτελικά και διοικητικά καθήκοντα, στρατιωτική αλληλογραφία και ορολογία, εκπαιδευτική διαδικασία κλπ.

iv. Πληροφορική, κυβερνοπόλεμος, ηλεκτρονικός πόλεμος, πληροφορίες, ασφάλεια, αντικατασκοπία, ψυχολογικές επιχειρήσεις, προπαγάνδα.

v. Ενδυνάμωση σωματικής ικανότητας και αντοχής (σωματική αγωγή – αθλήματα – σπόρ – στίβος εμποδίων, ασκήσεις πυκνής τάξης και λογχομαχίας).

vi. Μαθήματα επιλογής ακαδημαϊκής παιδείας, αλλά ενός μόνο γνωστικού αντικειμένου.

vii. Ξένες γλώσσες.

viii. (1) Οι αξιωματικοί κατά το μεγαλύτερο μέρος της ενεργού υπηρεσίας τους θα ασκούν διοίκηση.

ix. (2) Κατά την άποψή μου η στρατιωτική ιστορία αποτελεί το σημαντικότερο μάθημα και θα πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα έτη των στρατιωτικών σχολών διότι με αυτό διδάσκονται ταυτόχρονα και όλα τα γνωστικά αντικείμενα της στρατιωτικής επιστήμης και της πολεμικής τέχνης.

· Βεβαίως και τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία κ.α. θα πρέπει να διδάσκονται στις στρατιωτικές σχολές, αλλά για εκείνους τους μαθητές που προορίζονται για τα τεχνικά όπλα και για τα σώματα. Αυτό όμως σημαίνει ότι η επιλογή για τα όπλα και τα σώματα θα πρέπει να γίνεται πάρα πολύ νωρίς, στο τέλος πχ του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου η κάθε κατηγορία να ακολουθήσει το δικό της πρόγραμμα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 27 Οκτωβρίου 2010 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

2. Εκπαίδευση στη τακτική.

Και εγώ πιστεύω ότι υπήρχε πρόβλημα και έχω την εντύπωση ότι συνεχίζει να υπάρχει. Θα μιλήσω για την εποχή μου. Η εκπαίδευση στη τακτική και στη πολεμική τέχνη, στη μεν ΣΣΕ διδασκόταν σε ένα έτος, νομίζω στο 3ο και στη συνέχεια στα σχολεία των όπλων, όπου στριμωχνόταν και αυτή στο πρόγραμμα ενός εξαμήνου που περιελάμβανε και πολλά ακόμη αντικείμενα. Στη συνέχεια διδασκόταν στο σχολείο των Λοχαγών, (εγώ είχα τελειώσει το προκεχωρημένο σχολείο των Ιλάρχων διάρκειας έξι μηνών) για ένα τρίμηνο. Στη συνέχεια στη σχολή πολέμου.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα; Στη μεγάλο καλούπωμα. Στο θεωρητικό μέρος υπήρχαν οι διαφάνειες και τα γνωστά 1. 2. α. β. γ. (1) (2) …. και πολύ παπαγαλία. Δεν υπήρχε η πρακτική. Πχ, η εργασία πάνω στο χάρτη, τα ιστορικά παραδείγματα που μπορείς να κρίνεις το λάθος και το ορθό κλπ. Στις τακτικές ασκήσεις πάντοτε υπήρχαν οι λύσεις των σχολών, όπου όποιος τις έπιανε έπαιρνε άριστα. Αυτό δεν ενθάρρυνε την ελεύθερη σκέψη. Δεν εξετάζονταν άλλες λύσεις με ευρύτητα και φαντασία. Απουσίαζαν τα πολεμικά παιχνίδια και οι ΤΑΑΣ διπλής ενεργείας. Βεβαίως πάντοτε μεγάλη σημασία έπαιζε ο ρόλος του εκπαιδευτή. Ήταν καλός, μάθαινες. Εγώ είχα τη τύχη να έχω καλούς εκπαιδευτές και κάποιους διοικητές με πολύ μεγάλη κατάρτιση. Μόνο ένας όμως έγινε αντιστράτηγος. Τους υπόλοιπους τους έφαγε η μαρμάγκα.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ασκήσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει κάποιος. Και εδώ πάλι από νέος ανθυπίλαρχος είχα αναλάβει διοικητής Ίλης (15 μήνες) σε προωθημένη Επιλαρχία. Ίλη με πλήρη επάνδρωση, 100% (+). Ασκήσεις με πλήρες Σ/ΙΜΑ; Πάρα πολλές. Με πυρά; Πάρα πολλές. Σαν ανθυπίλαρχος συμμετείχα σε άσκηση διπλής ενεργείας με πλήρη τακτικά συγκροτήματα σε όλο το μήκος και πλάτος του βόρειου Έβρου , από τρίγωνο μέχρι Πρωτοκκλήσι, με το συγκρότημα της Ίλης μου. Στο χώρο διασποράς μου έφερε ο διοικητής μου, το δεύτερο αστέρι.

Διάβασα ότι ο φετινός Παρμενίωνας έγινε στο πεδίο βολής του Αετού και με έπιασαν τα γέλια. Εκεί δεν χωράει ούτε Ίλη. Το χώρο τον είχαμε για να κάνουμε τις εξαμηνιαίες ασκήσεις Ίλης. Εκεί έχω ασκηθεί αρκετές φορές σαν Ίλαρχος και με ΠΑ. Πριν 15 χρόνια η τελική φάση του ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ, περιελάμβανε νυκτερινή επίθεση δύο ΤΣ (ΕΜΑ και Μ/Κ ΤΠ) στη κατεύθυνση Λουτρός - Καβησός - Προβατώνας με πραγματικά πυρά, και τελική επίθεση στη κατεύθυνση Τριφύλλι – Προβατώνας με πυρά αεραποβάσεις κλπ.

Όλα έχουν τη σημασία τους. Σημαντικό ρόλο παίζει το αν και εσύ θέλεις να μάθεις, αν μελετάς κλπ.

Ύστερα όμως από 45 χρόνια στο στρατό και εκτός στρατού, ειλικρινά στέκομαι προβληματισμένος και «επιεικής» απέναντι και σε αυτούς που δείχνουν κάποια χαλαρότητα ή αδιαφορία. Τι ηθικό μπορεί να έχει ένα στέλεχος όταν όλοι (πολιτεία, ηγεσία, αυτοί που εκφέρουν δημόσιο λόγο) τον φτύνουν. Δεν μπορεί πχ ο βασικός μισθός του ανθλγου (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) να είναι 860 ευρώ, όταν η καθαρίστρια που προσλαμβάνεται στο δημόσιο έχει μεγαλύτερο βασικό. Δεν μπορεί ένα στέλεχος να εργάζεται τουλάχιστο ένα 16ωρο παραπάνω την εβδομάδα χωρίς πρόσθετη αμοιβή και να του λέει ο κάθε «χοντρός», είσαι δημόσιος υπάλληλος. Δεν μπορεί να σου λένε ότι θα εργαστείς κανονικά 35 χρόνια, θα εργαστείς ακόμη και άλλα 15 παραπάνω χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά για να πάρεις πλήρη σύνταξη (εσύ ξέρεις πόση θα πάρεις;) θα πρέπει να εξαγοράσεις τα άλλα 5. Αυτά και πολλά άλλα (αναξιοκρατία, ευνοιοκρατία, κομματισμός, αδικία κλπ) αποτελούν χοντρό φτύσιμο. Και μη αρχίσεις να μου λες τίποτε για πατριωτισμό κλπ, διότι δεν δέχομαι ότι εγώ και εσύ είμαστε περισσότερο πατριώτες από τους άλλους Έλληνες και αν το πιστεύεις, μπράβο σου, αλλά κανένας δεν σου το αναγνωρίζει. Άλλωστε πιστεύω ότι τη κρίσιμη στιγμή, όλα τα στελέχη, θα πράξουν το καθήκον τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 27 Οκτωβρίου 2010 στις 8:32:00 μ.μ. EEST  

3. Γράφεις ακόμη κάποια πράγματα για το σχέδιο «Βαριά» και αν αυτό είναι αλήθεια και όχι προβοκάτσια και ότι τώρα βγήκε η «Βαριοπούλα 2» κλπ.

Έχεις δίκιο και αναρωτιέσαι, αλλά για αυτό υπάρχουν οι εκτιμήσεις. Δεν στηριζόμαστε ποτέ στις «προθέσεις» του εχθρού, διότι κανένας δεν ξέρει. Αυτό που έλεγαν στις διαταγές επιχειρήσεων οι παλιοί «ο εχθρός προτίθεται ……» είναι το απόλυτο λάθος και δεν ισχύει πλέον. Μελετάμε το έδαφος, τον καιρό, τον εχθρό, τις εχθρικές δυνατότητες, τις εμπεπλεγμένες δυνάμεις (ή αυτές που μπορούν να εμπλακούν άμεσα), τις ενισχύσεις και άλλα πολλά και βγάζουμε τους πιθανούς τρόπους ενεργείας του εχθρού. Ακόμη και αν δεν υπήρχε το σχέδιο «Βαριά», δεν θα έπρεπε να το θεωρήσουμε ως ένα πιθανό τρόπο ενεργείας των Τούρκων;;;

Η Τουρκική 1η Στρατιά μπορεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις πολύ γρήγορα σε όποιο χώρο της ανατολικής Θράκης θελήσει. Μπορεί να συγκεντρώσει, άμεσα, σε ένα 24ωρο, στην ευρύτερη περιοχή της Κεσάνης - Υψάλων 10 ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες. Αν ανοίξεις το Google Earth και μελετήσεις το οδικό δίκτυο θα το καταλάβεις.

Για τη «Βαριοπούλα – 2» διάβασα και εγώ, αλλά δεν γράφει απολύτως τίποτε. Αν διάβασες το άρθρο μου όμως θα έβλεπες στη παρατήρηση 3 να γράφω:

«Η οποιαδήποτε επιχείρηση της Τουρκίας στον Έβρο, ανεξάρτητα προς ποια περιοχή και κατεύθυνση θα εκδηλωθεί, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα συνοδεύεται με ενέργειες ισχυρών δυνάμεων καταδρομών και αλεξιπτωτιστών μεταφερομένων με Ε/Π στο πίσω όριο της Ελληνικής τοποθεσίας και ειδικότερα για την κατάληψη και τον έλεγχο των διαβάσεων της οροσειράς που διαχωρίζει την κοιλάδα του Έβρου από την πεδιάδα της Κομοτηνής.»

Το θέμα όμως είναι αν συμφωνείς με τις προτάσεις που κάνω.

Ανώνυμος 28 Οκτωβρίου 2010 στις 6:09:00 μ.μ. EEST  

Όταν κάποιος μικρός αξιωματικός είπε στο σωματάρχη του Α΄ Σώματος Στρατού υποστράτηγο Τρικούπη, ότι από το ορεινό και αφύλακτο πέρασμα του Τσάι Χισάρ, οι Τούρκοι μπορούν να περάσουν δυνάμεις και να βρεθούν στα νώτα της Ελληνικής παράταξης, ο στρατηγός κεραυνοβόλησε το «θρασύ» με το βαθυστόχαστο … «ο κυκλών κυκλούται»!

- Νομίζω ότι ο "μικρός αξιωματικός" ήταν ο Λοχαγός τότε, αργότερα Αντιστράτηγος, Κλεάνθης Μπουλαλάς.

Θα κοιμώμουν ήσυχος αν εγνώριζα ότι ο Ε.Σ. διαθέτει αξιωματικούς, αφοσιωμένους στο καθήκον και τόσο αξιόλογους και τόσο μορφωμένους, σαν τον "Αρματιστή".
Ευμένης

8123 2 Νοεμβρίου 2010 στις 4:39:00 μ.μ. EET  

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ.ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ.ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΦΟΒΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΟΣΟ ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΗΓΗΤΟΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ.Ο (ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΣ)ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΙΣΩΣ ΧΑΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟ ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΟΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΠΑΡΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΕΟΝΤΩΝ.

8123 2 Νοεμβρίου 2010 στις 4:41:00 μ.μ. EET  

Θα κοιμώμουν ήσυχος αν εγνώριζα ότι ο Ε.Σ. διαθέτει αξιωματικούς, αφοσιωμένους στο καθήκον και τόσο αξιόλογους και τόσο μορφωμένους, σαν τον "Αρματιστή".
Ευμένης
ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ.ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ.ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΞΚΟΙ

Ανώνυμος 3 Νοεμβρίου 2010 στις 7:13:00 μ.μ. EET  

smerch smerch smerch smerch.......

ΑΧΕΡΩΝ 3 Νοεμβρίου 2010 στις 8:19:00 μ.μ. EET  

Δστυχως,θα βρεθω εκτος θεματος,αλλα ελπιζω στην κατανοηση σας.Ο τελευταιος υποτροπιασμος του Κητους(εκεινος με τον παγ-καλο στον εγκεφαλο)δεν φαινεται να ηταν τυχαιος.Σας το ξαναλεω,η συμμορια του μνημονιου προλειαινει το εδαφος για κατι πολυ δυσαρεστο,και ισως ο Νοεμβριος αποδειχθει καθοριστικος.Ελπιζω να γρηγορουν οι φυλακες.

Ανώνυμος 3 Νοεμβρίου 2010 στις 11:18:00 μ.μ. EET  

Θα γράψω όσο πιο σύντομα μπορώ τις αδυναμίες που διαπίστωσα να έχει ο Ελληνικός στρατός στον Έβρο.

Πέραν των δυνάμεων που βρίσκονται εκεί προβλέπεται μεταφορά οπλισμού και αντρών από γειτονικούς νομούς. Τα πολεμικά δρομολόγια όμως είναι πολύ ευάλωτα σε δολιοφθορές όταν μάλιστα οι περιοχές που διασχίζουν κατοικούνται από φίλα προσκείμενους στην Τουρκία πληθυσμούς.

Αν υποθέσουμε ότι καταφέρουν και φτάσουν οι δυνάμεις που πρέπει να βρίσκονται εκεί σε περίπτωση πολέμου και πάρουν τις θέσεις τους κάποιοι θα κληθούν να προστατεύουν τις θέσεις αυτές.

Ας υποθέσουμε ότι αυτό μπορούν να τα κάνουν με επάρκεια για 3 μέρες. Μετά προβλέπεται μεταφορά αυτών στην πίσω γραμμή και αντικατάσταση τους με νέους;

Διότι μου έχει δοθεί η αίσθηση ότι όλος ο αμυντικός σχεδιασμός έχει γίνει με τις εξής παραδοχές. Δεν θα διαρκέσει ο πόλεμος πολλές μέρες και δεν θα γίνει ξαφνικά.

Καλοί οι εξοπλισμοί με πανάκριβα οπλικά συστήματα παραμελούμε όμως απλά αλλά απόλυτα σημαντικά πράγματα.

Το αξιόμαχο του στρατιώτη και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιβιωσημότητα του στο πεδίο της μάχης είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Αλήθεια τα τυφέκια είναι αυτά που πρέπει και σωστά συντηρημένα; Βάλουν σωστά; Στον εξοπλισμό του στρατού υπάρχει επάρκεια σε υλικά ΡΒΧ; Έχει κάνει χρήση ο Τουρκικός στρατός τέτοιων όπλων απέναντι σε Κούρδους.

8123 4 Νοεμβρίου 2010 στις 9:19:00 π.μ. EET  

KAΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΑΧΕΡΩΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΑΠΠΟΥ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕΣ Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ OΣΟΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ.smerch,smerch,LEOΛΕΟ,SU3500,U214000,ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ...OΝΕΙΡΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ AΛΛΙΩΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ

ΑΧΕΡΩΝ 4 Νοεμβρίου 2010 στις 7:43:00 μ.μ. EET  

@8123
Δυστυχως,τα κοτσια και τα ''μπροστινα''δεν αγοραζονται,εχεις δικηο.Ας ΨΑΧΤΟΥΜΕ ομως μηπως τα εχουμε αλλα το ξαχασαμε.Δεν μπορει,οι παππουδες μας ειχαν.Κατι,ισως,να εμεινε.Κουραγιο.

Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2010 στις 12:24:00 μ.μ. EET  

Παρατηρώ σε Εγχειρίδια Εκπαίδευσης του Αυστριακού Στρατού, της Bundeswehr (Ιούλιος 1965), ότι μέσα στην εκπαίδευσή τους, υπήρχε και Στίβος Αρματομαχίας για την Εκπαίδευση σε Άμυνα του Πεζικού ....!

Γενικά, και κατά τον Β΄ Π.Π. οι Γερμανοί, πριν από μια επίθεση, και αφού είχε βέβαια προηγηθεί λεπτομερής αναγνώρισή του, πάντοτε έκαμναν ασκήσεις σε χώρο παρόμοιο με αυτόν που επρόκειτο να επιτεθούν για να καταλάβουν.

Εμείς τι πράττομε, των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν;

Θα στείλλουμε, χωρίς καμιά σοβαρή εκπαίδευση, το Πεζικό να αντιμετωπίσει επίθεση αρμάτων;

Οι πολύ ειδικότεροι εμού του Εφέδρου Αξιωματικού Μηχανικού των πολλών ετών, και αξιολογότεροι Αξιωματικοί (Παρακαλώ, δεν ειρωνεύομαι τους Αξιωματικούς!) τι λέγουν ότι μπορεί να γίνει ;

Μήπως η σεβαστή μας ηγεσία, εννοώ η πολιτικάντικη τοιαύτη, θα όφειλε να ασχοληθεί και με αυτό το τιποτένιο θέμα ;

Αν, - ο μοι γένοιτο - , βρισκόμουν επικεφαλής διμοιρίας έναντι τεθωρακισμένων, τι θα έπρεπε να κάνω;

Δεν υπάρχει σήμερα τρόπος αμύνης πεzών εναντίoν αρμάτων μάχης;

Το 1943 στο Κούρσκ, οι Ρώσσοι δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα με τα Ferdinand Tiger, όταν αυτά δεν είχαν υποστήριξη πεζικού !

Ευμένης

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2010 στις 10:30:00 μ.μ. EET  

δε λέω ενδιαφέρον άρθρο μόνο που πάει το 1922 πέρασε, φέτος έχουμε 2010...

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2010 στις 8:39:00 μ.μ. EET  

Ευγε και απο εμενα στον Αρματιστη! Ειμαι του ΠΝ αλλα με το μεστο και λιτο αρθρο του μας εδωσε την πληρη εικονα και τα πιθανα σεναρια/λυσεις ακομη και για ναυτικους οπως εγω.
Μια ιδεα. Αντι των Longbow Απατσι γιατι ποτε δεν σκεφτηκαμε τα A10 Thunderbold (Warthog) τα κατ'εξοχην tank-killers της Αμερικανικης Αεοροποριας? Στο 1/3 τριτο της τιμης του Απατσι, ταχυτατο και εξαιρετικα αποτελεσματικο. Πιστευω οτι υπαρχουν διαθεσιμα απο τα αποθεματα των Αμερικανων.
Ευχαριστω για την φιλοξενια.

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2010 στις 3:05:00 π.μ. EET  

"δε λέω ενδιαφέρον άρθρο μόνο που πάει το 1922 πέρασε, φέτος έχουμε 2010..."

Και τί άλλαξε στη νοοτροπία της (απόλεμης πλεον) ηγεσίας και της πλειονότητας των ανωτάτων;

Αρματιστής 2 Δεκεμβρίου 2010 στις 7:48:00 μ.μ. EET  

Ευμένη

Και βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα άμυνας πεζών εναντίον αρμάτων. Εξαρτάται όμως από το έδαφος. Σε πεδινό και αρματικό έδαφος οι πεζοί δεν έχουν ελπίδα. Για να αντιτάξει άμυνα το πεζικό σε αρματικό έδαφος, για περιορισμένο χρόνο όμως, απαιτείται πολύ σκάψιμο και σοβαρή οργάνωση του εδάφους με αξιόλογα έργα. Στα έργα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε Α/Τ κωλύμματα, Α/Τ ναρκοπέδια και ισχυρά σκέπαστρα για τη προστασία των πεζών. Τα μόνιμα πολυβολεία, κατά την άποψή μου, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Το έδαφος του Έβρου είναι αρματικό σε μεγάλη μέρος. Διαθέτει σημαντικά φυσικά και τεχνικά κωλύμματα και πολύ καλή αμυντική οργάνωση με μόνιμα έργα. Γι αυτό στις προτάσεις μου συμπεριλαμβάνεται και η επανασυγκρότηση κάποιων από τα Συντάγματα Πεζικού που διαλύθηκαν, στη βάση μιας άλλης φιλοσοφίας όμως.

@ Ανώνυμο 26 Νοεμβρίου 2010 10:30:00 μ.μ.

Το άρθρο δεν έχει σχέση με το 1922, αλλά απλά αναφέρει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ακόμη σου λέει το πολύ απλό... ότι η ιστορία διδάσκει, άλλοτε βεβαίως σαν φάρσα και άλλοτε σαν τραγωδία. Μη ξεχνάς ακόμη ότι η στρατιωτική ιστορία αποτελεί κορυφαίο και βασικό μάθημα σε όλες τις στρατιωτικές σχολές του κόσμου.

Αν ενδιαφέρεσαι για την ιστορία και αν θέλεις να δεις τις αναλογίες στη σύλληψη του σχεδίου "Βαριά" και στον ελιγμό του Τουρκικού σταρτού κατά τη μάχη συντριβής της Ελληνικής Στρατιάς Μικράς Ασίας στο Αφιόν Καραχισάρ τον Αύγουστο του 1922, διαβάσε στο internet ένα δικό μου άρθρο με τίτλο "Η μάχη περί το Αφιόν Καραχισάρ, τον Αύγουστο του 1922 και η καταστροφή της Στρατιάς Μικράς Ασίας".

Επειδή έχει αναρτηθεί σε άλλο μπλογκ, διστάζω να το στείλω στο "εν κρυπτώ".

Ανώνυμος 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 4:08:00 μ.μ. EET  

Μπράβο σε αυτόν που έγραψε το άρθρο είναι καλά ενημερωμένος. Πάντως μην έχουν καμιά αμφιβολία κάποιοι που το παίζουν έξυπνοι οτι θα γίνει πόλεμος με την τουρκία και θα ξεκινήσει από τη θράκη. αλλά περισσότερο κινδυνεύουν τα νησιά και κυρίως το Καστελόριζο. επίσης η πρότασή μου είναι να εκπονηθεί σχέδιο καταλήψεως της ΄Ιμβρου και της Τενέδου από τις ελληνικές μοίρες αλεξιπτωτιστών με νυκτερινο άλμα ώστε να δημιουργήσουμε μέτωπο που δε θα το περιμένουν και να δυσκολευτούν στη μεταφορά δυνάμεων σε 2 μέτωπα και να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η επιθετική τους ισχύ.θα επικρατήσει αλαλουμ μεταξύ τους

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2011 στις 9:04:00 μ.μ. EET  

Ενα ακομη σχολιο απο αλλον εναν αδαη σαν και του λογου μου που ετυχε να δει το blog.

Ωραιο αν και καπως τρομολαγνο το αρθρο.Παντως ενα πραγμα μου εφερε στο νου.
Το κολλημα των Γαλλων πριν το Β ΠΠ και την τεραστια μαζα στρατου που εστειλαν στα οχυρα, ενω υποτιθετε οτι αυτα υπηρχαν για οικονομια δυναμεων.
Δεν νομιζω οτι αραδιαζοντας πετρες και κοτρωνες σταματας μια μπουλντοζα.Πιο αποδοτικο και οικονομικο ειναι να κανονισεις το βενζιναδικο που την ταιζει.

Πυροβολικο, μεγαλου βεληνεκους, πυραυλικα οπλα και διασπορεις υποπυρομαχικων.
Σορρυ αν λεω βλακειες αλλα την ιδια λυση ειχαν και οι νατοικοι για παρομοιο προβλημα.FOFA νομιζω λεγοταν το δογμα εκεινο.

ΑΧΕΡΩΝ 17 Ιανουαρίου 2011 στις 5:52:00 π.μ. EET  

@16-1 9:04
Για να εφαρμοσεις FOFA(Follow on forces attack),δλδ επιθεση στις ακολουθουσες δυναμεις,χρειαζεσαι και τα απαραιτητα μεσα,και σε επαρκεις ποσοτητες.Στα καθ´ημας,αυτο μεταφραζεται κυριως σε Π/Β μαχης μακρου βεληνεκους που να μπορει να βαλλει στα 20-25 χλμ περαν του Εβρου,αλλα με προηγμενα πυρομαχικα οπως Α/Τ διασπορεις βομβιδιων,απο απλους περιοχης,εως τους εξειδικευμενους κατευθυνομενους οπως DM-701 SMART,θερμοβαρικα οπλα αν ειμαστε αρκετα μαγκες ωστε να τα αποκτησουμε,και βεβαιως πληρη κατα το δυνατον εποπτεια πεδιου μαχης και θετρου επιχειρησεων,αλλοιως βαραμε ΓτΚ,ητοι Γαμο του Καραγκιοζη.Απαιτουνται ανεπανδρωτα αεροχηματα,αρκετα και μεγαλων δυνατοτητων,δορυφορικη επισκοπηση(τωρα δεσαμε...),αλλα και επιγεια συστηματα οπως ρανταρ αντιΠ/Β ικανα και επαρκη.Εννοειται οτι ισχυρη Αεροπορια Στρατου ειναι εκ των ων ουκ ανευ,και αν ειχαμε και Α-10 δεν θα ηταν ασχημα,αλλα περα απο την επιβαρυνση της Π.Α με ενα επιπλεον τυπο και μια επιπλεον αποστολη,θα απαιτουσε και πολιτικα κοτσια να πεισεις τους Αμερικανους να σου τα δωσουν.Το θεμα βεβαιως ειναι συνθετο και συναρπαστικο,και δεν μπορει να αναλυθει στο πλαισιο ενος σχολιου,παντως κλεινοντας θα διευκρινησω οτι στην δικη μας περιπτωση δεν χρειαζεται να επιδιωξουμε πολυ μεγαλες εμβελειες,διοτι δεν πρεπει να ξεχναμε οτι το δογμα FOFA δεν ειναι αυτοσκοπος,δλδ θα ειναι δωρον αδωρον να εξουδετερωσουμε τις τουρκικες ακολουθουσες συναμεις εαν οι αντιστοιχες πρωτου κλιμακιου δεν αναχαιτιστουν επι του Π.Ο.Τ(προσθιο οριο τοποθεσιας):ακομη και αν οι Τουρκοι μεινουν χωρις ακολουθουσες δυναμεις,εμεις ειναι επιεικως αμφιβολο αν καταφερουμε να τους απωθησουμε απο τον Νεστο π.χ αν φθασουν ως εκει.
Αυτο,για δυο λογους:πρωτον μας λειπουν,και απο οτι φαινεται θα εξακολουθησουν να μας λειπουν οι εφεδρειες,και δευτερον,οι οποιες διθνεις διαμεσολαβησεις,θα μας καταδικασουν σε αποδοχη των εις βαρος μας τετελεσμενων,οπως το 1974.

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2011 στις 4:26:00 μ.μ. EET  

Ναι, πιο ολοκληρωμενο καταλογο των αναγκαιων μεσων δεν εδωσα γιατι ειναι προφανες οτι το π/β θελει κ το support του.Ιδιως για τα μεσα επιτηρησης αλλα οχι και A-10.Παραπαει για τα δικα μας μετρα.

Ανώνυμος 26 Ιανουαρίου 2011 στις 9:37:00 π.μ. EET  

Εξαιρετικό άρθρο!Συγχαρητήρια!
Πολλά απο στρατηγική δεν γνωρίζω μιας και ήμουν ενας απλός καταδρομέας της 2ας ΜΑΛ.Αυτό που γνωρίζω όμως και κανένας σας δεν αναφέρει είναι το σθένος των λίγων.Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του διοικητή μου λίγο πριν απολυθώ.
"τα πράγματα είνα άσχημα αλλά να θυμάσται ότι τον τόπο μας θα τον σώζουν πάντα τριακόσιοι άνθρωποι"..ήρωες λέω εγώ.

Λιγότερη ηττοπάθεια παιδιά..έως καθόλου.

Σ.Σ Ο προπάππος μου σκοτώθηκε στο Αφιόν καραχισάρ..

Ευχαριστώ
Άλλος ενας αναλώσιμος

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:11:00 π.μ. EET  

ενδιαφεροντα τα οσα αναφερονται παραπανω...
εαν ημουν τουρκος αναλυτης πληροφοριων απο ηλεκτρονικες πηγες θα ημουν ευτυχης οταν η αντιστοιχη δνση συλλογης πληροφοριων μου εδινε ολα τα παραπανω αναγραφομενα με τις επισημαμασμενες ολες τις αδυναμιες των ελληνικων ΕΔ...ωστε να μη χρειαζεται να κανω και πολλα εγω ωστε να καταληξω σε μια πολυτιμη Εκτιμηση πληροφοριων...με λιγα λογια κυριοι αθρογραφουντες και σχολιαζοντες(οσοι αναφερεστε σε δυναμεις, ορια, δυνατοτητες και αδυναμιες) ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ σταματηστε να γραφετε στο διαδικτιο που αποτελει κυρια πηγη πληροφοριων ανοιχτων πηγων για τους "απεναντι" και συνεχιστε την οποια αναλυση στις λεσχες σας...
SIGINT ε.α

enkripto 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:00:00 μ.μ. EET  

Πρέπει να γνωρίζεις ότι σε αυτό εδώ το blog, σε αντίθεση με άλλες ιστοσελίδες όπου επανειλημμένα έχουν αποκαλυφθεί απόρρητα στοιχεία από ανευθυνότητα των συμμετεχόντων, τα σχόλια ελέγχονται πριν ανέβουν, και όσα κρίνεται ότι αποκαλύπτουν απόρρητα στοιχεία δεν δημοσιεύονται. Π.χ. δες την απάντησή μας σε φίλο που το σχόλιό του "κόπηκε".

http://www.enkripto.com/2010/09/balyoz.html#comment-9133655504545249536

Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε από αξιωματικό εν αποστρατεία, που γνωρίζει τι είναι απόρρητο και τι όχι. Κατά τη γνώμη μας, πέτυχε εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στη χρήση κάποιων απτών παραδειγμάτων (από καταστάσεις προ δύο τουλάχιστον δεκαετιών) και στην τήρηση του αναγκαίου απορρήτου.
Από κει και πέρα, αν εσύ παραπάνω εντοπίζεις κάποια πληροφορία που όντως είναι άγνωστη στον αντίπαλο, μπορείς να μας την υποδείξεις (είτε με σχόλιο είτε με email) για να εξετάσουμε την αφαίρεσή της.

Αρματιστής 4 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:37:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2011 10:11:00 π.μ.

Ειλικρινά θα περιμένω να μου επιδείξεις τα σημεία του άρθρου, στα οποία αναφέρονται στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία πιστεύεις ότι είναι "μυστικά" και ότι δεν γνωρίζει ο αντίπαλος.

Αντιλαμβάνομαι όμως ότι μάλλον δεν έχεις καμιά απολύτως επαφή για ότι αναρτάται στο διαδίκτυο και γράφεται στο τύπο σχετικά με τις Ε.Δ. και την άμυνα της χώρας. Τα πάντα είναι γνωστά. Δεν υπάρχει τίποτε το κρυφό.

Εύχομαι να παραμένουν στο σκοτάδι τα σχέδια και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την κινητοποίηση και τη στρατηγική συγκέντρωση, οι διαθεσιμότητες, τα αποθέματα και κάποιες ειδικές δυνατότητες.

KonTim 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:44:00 π.μ. EET  

Για το θέμα που είχε τεθεί για την ανάγκη συγκροτήσεως συνταγμάτων προκαλύψεως αντιγράφω από το τεύχος του Σεπτεμβρίου του 2010 του περιοδικού "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ":

"Για να υλοποιηθεί η αποσύζευξη από τις στατικές δυνάμεις,η δομή δυνάμεων του 2007 προέβλεπε εκ παραλλήλου τη συγκρότηση τριών συνταγμάτων προκαλύψης(14ο και 37ο στον βόρειο Έβρο και 15ο στον νότιο Έβρο) που το καθένα θα περιλάμβανε τρία τάγματα προκάλυψης που ως αποστολή θα είχαν τη στατική άμυνα στην παρέμβρια περιοχή.Εξοπλισμένα με δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αντιαρματικών όπλων,επιχειρώντας σε μικρές ομάδες,έχοντας αργανώσει με μόνιμα ή μη έργα εκστρατείας την περιοχή άμυνάς τους,εκμεταλλευόμενα την αυξανόμενη αστικοποίηση αλλά και το πυκνό δίκτυο αρδευτικών έργων,τα συγκροτήματα αυτά θα ήταν ικανά όχι μόνο να απορροφήσουν το πρώτο πλήγμα αλλά και να απομειώσουν σε μεγάλο βαθμό την ισχύ κρούσης του του αντιπάλου.Ας σημειωθεί ότι το ανάλογο τους,τα συντάγματα κυνηγών αρμάτων του Γερμανικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου,είχε ανάπτυχθεί,σε ένα αντίστοιχο με το ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον.Όμως η δημιουργία των συνταγμάτων προκάλυψης δεν είναι πλέον δυνατή καθώς δεν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό."

Ανώνυμος 14 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:59:00 μ.μ. EET  

Με ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας στο Αιγαίο, κυριολεκτικά από το πουθενά, και δημιουργία μιας ανάλογης κατάστασης όπως αυτή των ετών 1994-1997 όταν η τουρκική Αεροπορία ήταν η μόνη που επιχειρούσε βλήμα ΑΙΜ-120 AMRAAM στο Αιγαίο κάτι που έκρινε εν πολλοίς και την τύχη της κρίσης στα Ίμια, κινδυνεύει η Π.Α. λόγω πιθανής απόκτησης του βλήματος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, Μεteor από την τουρκική Αεροπορία. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA αποκάλυψε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του βλήματος που θα φέρεται από το μαχητικό F-35, 120 μονάδες του οποίου αποκτά η Τουρκία.ΓΙΑΥΤΟ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θεοδωράτος Σπύρος 29 Απριλίου 2011 στις 5:23:00 π.μ. EEST  

Δεν γνωρίζω τίποτε απο στρατηγική. Μια επισήμανση μόνο... Το βιβλίο του Νταβούτογλου το έχετε διαβάσει; Καλώς οι στρατιωτικοί ασχολούνται με τη στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουν για να είμαστε έτοιμοι... Όλοι εμείς οι άλλοι όμως, μήπως θα ήταν σωστό να ασχοληθούμε με τα ρήγματα της εξωτερικής πολιτικής μας, πριν βάλουμε το κουλό μας να ρίξει ψήφο; Διαβάστε την πολύ διαφωτιστική συνέντευξη του Νεοκλή Σαρρή σε αυτή εδώ τη σελίδα και θα καταλάβετε...

Caspian 11 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:26:00 π.μ. EEST  

κ. Αρματιστή εξαιρετικό το άρθρο σας. Δυστυχώς δεν έπεσε νωρίτερα στην αντίληψή μου. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί σας, έχετε απόψεις και προτάσεις τεκμηριωμένες.

1)Όσον αφορά τις "πολιτικές λύσεις" τις οποίες αναφέρετε στην αρχή, φυσικά από μόνες τους δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά όπως και ο ίδιος αναγνωρίζετε, αποτελούν κρίσιμη παράμετρο που θα μπορούσε να προσδώσει ευελιξία στην ελληνική διάταξη και επηρρεάσει συνολικά τη ροή των επιχειρήσεων σε μέγιστο βαθμό. Στις "πολιτικές λύσεις", θα ήθελα να προσθέσω ακόμα μία. Την πιθανότητα συμφωνίας (μυστικής;) με τη Βουλγαρία ώστε σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας, να ανοίξει τα φράγματα που υπάρχουν στην πλευρά της ώστε να πλημμυρίσει την περιοχή. Νομίζω πως το σκηνικό μίας πλημμυρισμένης και βαλτωμένης περιοχής, μόνο τον αμυνόμενο θα μπορούσε να βοηθήσει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που από τη στιγμή της επίθεσης, κάθε ώρα που περνάει θα είναι κρίσιμη για την κινητοποίηση των δικών μας εφεδρειών στα κατάλληλα σημεία.

2)Θα συμφωνήσω πως -τηρουμένων των αναλογιών-,υπάρχει πολύ ισχυρή συσχέτιση της συλλογιστικής και της εκτέλεσης του τουρκικού σχεδίου του 1922 με αυτό της "Βαριάς", απόδειξη ότι μόνο τα μέσα αλλάζουν και όχι οι αρχές που διέπουν την πιθανότητα επιτυχίας μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

3)Επίσης, επειδή δε θεωρώ αμελητέο τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι Α/Μ καταδρομικές ενέργειες των τούρκων στα μετόπισθεν και ειδικά σε ορεινούς όγκους, θεωρώ πολύ σωστή την πρόταση για την άμεση κάλυψη και εξασφάλιση των ορεινών διαβάσεων από δυνάμεις επιπέδου ταξιαρχίας συνεπικουρούμενες από δυνάμεις καταδρομών.Σε αντίθετη περίπτωση,ακόμα και αν καταφέρναμε να επανακαταλάβουμε (με τι κόστος;) τις θέσεις αυτές,αυτό θα γίνονταν με κρίσιμο χρονικό κόστος, το οποίο ίσως να έκρινε το αποτέλεσμα ολόκληρης της σύρραξης.Συνεπώς, η φύλαξη των θέσεων αυτών από δυνάμεις ετοιμοπόλεμες είναι εκ των ουκ άνευ.

4)Θεωρώ πολύ σωστή την πρόταση για αναθεώρηση της τριαδικής σύνθεσης.Αλλά εδώ απόφαση για τη μετακίνηση ενός στρατοπέδου δεν μπορούν να πάρουν,πόσο μάλλον για μία τέτοια ριζική αναδιάρθρωση της οργάνωσης.

5)Πολύ σωστά επισημαίνετε την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η ενίσχυση του Α/Κ ΠΒ σε σχέση με τα ΤΟΜΑ. Δεν ονομάζεται τυχαία "βασιλιάς της μάχης", ενώ ακόμα και με την εμφάνιση των ΤΘ μάχης, διατήρησε ανέπαφη, κάτι που φαίνεται και από τις επιχειρήσεις στο Ιράκ (1991&2003), στο Αφγανιστάν, ακόμα και στη Λιβύη. Πολύ σωστά προτείνεται η προμήθεια συνδιαστικά με μτχ ΤΟΜΑ, των PzH-2000. Για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς, απλώς δεν έχουν αντίπαλο, ακόμα και σε περίπτωση που υστερούν αριθμητικά, καθώς ο όγκος πυρός τους είναι 3πλάσιος από αυτόν του Μ109, συνδιαζόμενος με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Τα ΤΟΜΑ θα πρέπει να μεταφέρουν με ασφάλεια το πεζικό ώστε να εκκαθαρίσει τις νησίδες αντίστασης που έχουν επιβιώσει του μπαράζ του ΠΒ και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την υποστήριξη που μπορούν να παρέχουν τα άρματα ή το ΠΒ. Να τα χ#σω τα πυροβόλα 100mm στο ΤΟΜΑ αν είναι να στείλω το πεζικό να επιτεθεί σε ανέπαφη ή έστω μερικώς οργανωμένη τοποθεσία και να το υποστηρίζουν τα πυροβόλα των... ΤΟΜΑ.Κάτι τέτοιες λογικές είναι που οδήγησαν το πεζικό να έχει το παρατσούκλι "cannon food". Αν θέλουμε να βλέπουμε έτσι τους συμπολίτες μας που θα πάνε να πολεμήσουν, πάει καλά, αλλιώς μόνο ο όγκος πυρός από το ΠΒ μπορεί να εξασφαλίσει σε (κάποιον βαθμό τουλάχιστον), ότι το πεζικό δε θα γίνει βορά σε κάθε είδους διαμέτρημα που θα εκτοξεύσει ο αντίπαλος.

Caspian 11 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:33:00 π.μ. EEST  

6)Σε κάποιο σημείο αναφέρεστε στην ύπαρξη δυνάμεων μακρυά από τον Έβρο.Πιστεύετε ότι τα σύνορα με τα Σκόπια&την Αλβανία πρέπει να μείνουν αφύλακτα σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία;Ή έχετε να προτείνετε κάποια εναλλακτική στην κάλυψη αυτών;Δε νομίζετε πως θα έπρεπε να καλύπτονται τουλάχιστον από επιστρατευόμενες μονάδες,έστω&με κατώτερης ποιότητας εξοπλισμό;

7)Σε άλλο σημείο αναφέρετε τη διασπορά που χαρακτηρίζει τις ΕΔ. Νομίζω πως αυτό δεν γίνεται από επιλογή αλλά από αναγκαιότητα την οποία επιβάλλει η γεωμορφολογία της χώρας μας.Με άλλα λόγια το πρόβλημα αυτό -που εντοπίζεται κυρίως στα νησιά- είναι μάλλον δυσεπίλυτο&η διασπορά των δυνάμεων αναγκαίο κακό.Έχετε κάποια πρόταση για το πως θα μπορούσαν να διαταχθούν οι δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ ή του ΕΣ γενικότερα ώστε να αποφευχθεί η διασπορά&να επιτευχθεί η συγκέντρωση;Πάντως τα διδάγματα του πολέμου στον Ειρηνικό έδειξαν ότι όταν πρόκειται για νησιωτικά συμπλέγματα,συγκεντρωτικές λύσεις για τον αμυνόμενο δεν υπάρχουν&την πρωτοβουλία την έχει ο επιτιθέμενος.Το μόνο που μπορεί να κάνει ο αμυνόμενος είναι να διατηρήσει ανοιχτούς τους θαλάσσιους διαύλους με το ναυτικό του,ώστε να μπορεί να υποστηρίζει/ενισχύει κατά περίπτωση τη νήσο που δέχεται επίθεση(σε αυτό απέτυχαν οι Ιάπωνες).Αλλά&σε αυτήν την περίπτωση έχουμε απλώς θεραπεία του συμπτώματος&όχι του αιτίου,καθώς παραμένει η διασπορά των δυνάμεων,ενώ η σύγκρουση στο έδαφος (νησί),θα κριθεί ουσιαστικά από την έκβαση της ευρύτερης αεροναυτικής σύγκρουσης στον περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο.

8)Σε πολλά σχόλια,τόσο εδώ όσο&αλλού,αναφέρεται πως ο ΕΣ θα πρέπει να εφαρμόσει επιθετικό σχέδιο,με κατεύθυνση προς τα ανατολικά,αντί να περιμένει την τουρκική επίθεση.Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό με τον παρόντα συσχετισμό ισχύος στη Θράκη;Όταν έχει κάποιος ένα ΣΣ απέναντι σε τρία,η λογική δεν υπαγορεύει να τον περιμένεις στη θέση σου,αμύνεσαι&εφόσον αυτό γίνει επιτυχώς, τότε αντεπιτίθεσαι;Aκόμα όμως&σε αυτήν την περίπτωση,όπου θα έχουν αντιμετωπισθεί τα 2 επιτιθέμενα ΣΣ, υπάρχει&ένα 3ο εφεδρικό.Προσωπική άποψη είναι πως επιθετική ενέργεια είναι παράλογη (εκτός&αν εξασφαλιστεί αεροπορική υπεροχή).Από την άλλη πιστεύω πως έμφαση πρέπει να δωθεί στην άμυνα&πως αυτή πρέπει να είναι ενεργητική&όχι παθητική.Αν πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους επιθετικό πνεύμα είναι σε τοπικές αντεπιθέσεις&όχι σε προελάσεις προς την Κωνσταντινούπολη.Μόνο υπό εξαιρετικές συνθήκες θα μπορούσε να επιτευχθεί το τελευταίο&σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να είναι η προκρινόμενη λύση.

Caspian 11 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:34:00 π.μ. EEST  

9)Όσον αφορά την αεροπορική διάσταση μίας σύγκρουσης στον Έβρο, έχει σχολιαστεί η ύπαρξη των AH-64.Εγώ θα ήθελα να επισημάνω την ύπαρξη των Α-7 στο οπλοστάσιό μας, η οποία μπορεί να αποβεί μεγαλύτερης σημασίας στις χερσαίες επιχειρήσεις,ιδίως κατά την ημέρα.Είναι δεδομένο πως το Α-7 δε θα σταλεί για αεράμυνα.Με δεδομένη την ύπαρξη των νεότερων F-16, δε θα σταλεί ούτε για βομβαρδισμό. Συνεπώς, ο ρόλος του θα είναι αποκλειστικά αυτός της εγγύς υποστήριξης σε Έβρο/Αιγαίο,πιθανώς υπό την προστασία Μ-2000/F-16.Με τον τρόπο αυτό, το Α-7 μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο που κανένα άλλο οπλικό μέσο των 2 χωρών δεν μπορεί να επιτελέσει. Αυτό φάνηκε&στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, όπου τα υπερσύγχρονα δυτικά αεροσκάφη τόσες&τόσες φορές χτύπησαν αντικαθεστωτικούς αντί για κανταφικούς.&αυτό γιατί η εγγύς υποστήριξη είναι ειδική αποστολή που χρειάζεται ειδικό Α/Φος για να επιτύχει.&κανένα Α/Φος πλην του Α-10 δεν κάνει καλύτερα αυτή τη δουλειά από το Α-7.Με πιθανότερο το γεγονός να μην αποκτηθεί εναέρια υπεροχή από καμία πλευρά,μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η δράση των ΑΗ-64&Α-7 δε θα έχει τόσο μεγάλες εμπλοκές από την ΤΑ η οποία θα αναγκαστεί να διαθέσει τον κορμό του αεροπορικού της στόλου σε αποστολές καταστολής αεράμυνας, εναέριας επικράτησης&φυσικά υποστήριξης,αλλά δύσκολα θα εμπλέξουν τα χαμηλού προφίλ Α-7&ΑΗ-64 που κύριο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν από πυρά εδάφους.&αυτά, ειδικά από τη στιγμή που θα επιχειρούν σχετικά κοντά στα σύνορα&όχι σε πολύ μεγάλο βάθος στην ενδοχώρα.Συνεπώς,αν&θα ήταν πολύ καλό να είχαμε έναν πολυπληθέστερο&επιχειρησιακό στόλο σύγχρονων ΑΗ-64(θεωρητικά 6-7 από αυτά μπορούν να ξεκάνουν ολόκληρη ΤΘΤ),νομίζω πως σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας&του ευάλωτου χαρακτήρα του Ε/Π σε πυρά κάθε είδους από το έδαφος, ύψιστη προτεραιότητα θα πρέπει να δωθεί στις διαθεσιμότητες των Α-7.&εν γένει,ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθεί μελλοντικά η ΠΑ, το Α-7 θα πρέπει να παραμείνουν επιχειρησιακά όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι αν&Α/Φος 2ης γενιάς,δεν είναι ίδια περίπτωση με το F-4 για π.χ,απλά γιατί δεν έχει αντικαταστάτη.Εκτός&αν αποφασίσουμε να πάρουμε το Α-10.Συμπερασματικά,η δράση των Α-7&των ΑΗ-64 πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψην στα συμπεράσματα&τις απόψεις που διατυπώνονται περί μίας Ε/Τ σύγκρουσης στον Έβρο

Ευχαριστώ.

Οδυσσέας 11 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:18:00 π.μ. EEST  

Πολύ σωστές παρατηρήσεις.
Ειδικά για το θέμα της αξίας των Α-7 να υπερθεματίσουμε κι εμείς. Την ίδια άποψη είχαμε καταθέσει επιγραμματικά και εδώ. Τα Α-7 είναι υπερπολύτιμα σε περίπτωση σύρραξης και πρέπει να παραμείνουν επιχειρησιακά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

mpampis 4 Οκτωβρίου 2011 στις 3:58:00 μ.μ. EEST  

Με όλο το σεβασμό στον συντάκτη του Έβρου θα ήθελα να προσθέσω τις παρατηρήσεις μου:
Η αναλογία του πυροβολικού εκτιμώ ότι δεν ισχύει. Τα ελληνικά 170 που αναγράφει ο αρματιστής είναι πολύ λίγα από τα παραγματικά που υπάρχουν. Στην ΠΕ της 50 Μ/Κ πάνω από 100 είναι τα δικά της και τα εισερχόμενα. Επίσης στο τριαδικό δικό μας σύστημα θα πρέπει να προστεθούν και τα ΤΕ σε κάθε ταξιαρχία, τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με τις Μ/Κ ή ΤΘ μονάδες αλλά καλό είναι και να μην απαξιώνονται.Συμφωνώ απόλυτα με την μεταφορά των σχηματισμών που εδρεύουν μακριά από τον Έβρο (ακόμα και στην Ροδόπη) εντός του Έβρου. Τι δουλειά έχουν στην κοιλάδα του Αξιού; Απαιτούνται βέβαια νέα πολυδύναμα στρατόπεδα. Αλλά τζάμπα δεν γίνεται τίποτα. Μεγάλο λάθος η διάλυση της 37 Μ/Κ ΤΑΞ. Οπωσδήποτε πρέπει η 21 ΤΘ να ανέβει βόρειο Έβρο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα λυθούν. Ασκήσεις των δυνάμεων στο έδαφος που θα κληθούν να ενεργήσουν και όχι αστείες αναγνωρίσεις ανα χ μήνες... Ούτε χ ημέρες για επιστράτευση ούτε χ ημέρες για μεταφορά ούτε χ μέρες για εκπαίδευση. Έλεως αν πραγματικά θέλουν να υπάρχει αποτελεσματικός αγώνας πρέπει να υλοποιηθούν τα ελάχιστα που αναφέρονται και από τον αρματιστή. αλλιώς θα περιμένουμε την ΙΙ που δεν θα φτάσει ποτέ. Ο σχεδιασμός για κάτι περισσότερο από άμυνα υπάρχει βέβαια αλλά χρειάζεται να τύχει μεγαλύτερης ενασχόλησης από τα επιτελεία και τις Μονάδες... ΤΑΑΣ ΤΑΜΣ κτλ.

Αρματιστής 10 Οκτωβρίου 2011 στις 8:38:00 μ.μ. EEST  

Caspian καλησπέρα
Διάβασα σήμερα τα σχόλια σου και θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες απαντήσεις:

Επί του ερωτήματος (6)
Απέναντι των Σκοπίων και της Αλβανίας, προβλέπονται και υπάρχουν δυνάμεις, που κατά βάση είναι επιστρατευόμενες. Οι χώρες όμως αυτές δεν συνιστούν απειλή με τη καθαρά στρατιωτική έννοια του όρου. Μπορούν όμως να προέλθουν ασύμμετρες απειλές, που όλοι μπορούμε να φανταστούμε. Οι απειλές όμως αυτές, δεν χρειάζονται ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες για να αντιμετωπιστούν.

Επί του ερωτήματος (7)
Δυστυχώς η γεωγραφία δεν είναι με το μέρος μας και αυτό επιβαρύνεται από το δεδομένο ότι τη πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο αντίπαλος, ή εμείς οικιοθελώς την έχουμε παραχωρήσει στον αντίπαλο. Τα υπόψη δεδομένα καθιστούν την άμυνα του Ελληνικού χώρου και ιδιαίτερα του νησιωτικού συμπλέγματος του Αιγαίου, άκρως αντιοικονομική. Απαιτούνται μεγάλες δυνάμεις για την άμυνα των νησιών, που σε περίπτωση επιχειρήσεων δεν μπορούν να μεταγγιστούν στις προσβαλλόμενες περιοχές.
Αυτό ασφαλώς είναι λάθος, αλλά η αντίθετη θέση απέναντι στην αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής, απαιτεί αποφάσεις, λύσεις και επενδύσεις που καμιά Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση, αλλά ούτε διαθέτει και τη θέληση να αναλάβει. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν πχ η καθολική στράτευση ανδρών και γυναικών στα 18, η αυξημένη θητεία, τουλάχιστο διετής, η άκρως απαιτητική και σκληρή επιχειρησιακή εκπαίδευση, ο εξοπλισμός με πολύ σύγχρονα μέσα, η καλλιέργεια επιθετικού πνεύματος στις Ε.Δ. και στη κοινωνία, η απόκτηση ναυτικών μονάδων που θα εγγυώνται τη ναυτική κυριαρχία και οπωσδήποτε η απόκτηση απόλυτης αεροπορικής υπεροχής στη περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου, με δυνατότητες μακράς κρούσης. Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να συνοδεύονται βεβαίως και από τον ανάλογο σχεδιασμό.
Αν διαθέταμε την απόλυτη αεροπορική και ναυτική υπεροχή απέναντι στον αντίπαλο, αν στους σχεδιασμούς μας υπήρχε και το δόγμα του 1ου πλήγματος, αν είχαμε αρκετά μέσα αεροπορίας στρατού για τη μεταφορά σε μια διαδρομή μια μεγάλης δύναμης σε κάποιο σημείο που θα απειλείτο, θα μπορούσαμε τότε στα νησιά του Αιγαίου να είχαμε πολύ λιγότερες χερσαίες δυνάμεις.
Αλλά αν διαθέταμε την απόλυτη αεροπορική και ναυτική υπεροχή, ή ακόμα και κυριαρχία, θα μπορούσε ποτέ η Τουρκία να φανταστεί ότι θα είχε τη δυνατότητα να απειλεί;
Σκέψου όμως, ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί περισσότερα εργοστασιακά μαχητικά Α/Φ από τη Τουρκία από το 1974 και εντεύθεν. Πλην όμως η Ελλάδα προμηθεύτηκε μαχητικά σε διαδοχικές παραγγελίες με κύριο χαρακτηριστικό τη πολυτυπία και την έλλειψη μακρόπνοου στρατηγικού (και βιομηχανικού) σχεδιασμού, σε αντίθεση με τη Τουρκία:
ΕΛΛΑΔΑ: [60 Α-7 + 40 Mirage F1 + (36 + 8 + 36 F-4) + 40 Mirage 2000 + (40+40+60+30 F-16) + 15 Mirage 2000-5] = 405 μαχητικά
ΤΟΥΡΚΙΑ: [(40 + 8 + 36 F-4) + (240+30 F-16)] = 354 μαχητικά

Επί του ερωτήματος (8) Νομίζω ότι μόνος σου δίνεις τις απαντήσεις

Επί του ερωτήματος (9)
Θα σου πω λίγα για το Α-7. Έχω λάβει μέρος σε πάρα πολλές ασκήσεις, κυρίως ως ασκούμενος, με συμμετοχή μαχητικών για παροχή ΕΑΥ. Σε κάποιες από αυτές συμμετείχαν Α-7. Είναι φανταστικά. Εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά με μεγάλη ταχύτητα, ρίχνουν το φορτίο τους από ρουκέτες κατ’ ευθεία στο κέντρο του στόχου και εξαφανίζονται. Αν αυτό το βλέπεις από την απόσταση των 300-400 μ, είναι κάτι το μοναδικό. Κανένα άλλο μαχητικό δεν δημιουργεί αυτή την αίσθηση. Προς το παρόν η ΠΑ τα διατηρεί. Για πόσο ακόμη, δεν ξέρω. Μια φορά εδώ στη πατρίδα μας, έχουμε μανία μόνο με τα καινούργια. Η ΠΑ του Ισραήλ, διατηρεί σε εφεδρεία ακόμη τα Α-4 που είναι παλαιότερα του Α-7 και υποδεέστερα.

Αρματιστής 10 Οκτωβρίου 2011 στις 9:09:00 μ.μ. EEST  

mpampis καλησπέρα

Πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος, τουλάχιστο μεγάλο. Οπωσδήποτε μιλώ για την αναλογία πυροβόλων που βρίσκονται τώρα στη Θράκη και δεν υπολογίζω τα εισερχόμενα. Φαντάζομαι ότι η Τουρκία διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή για ενίσχυση της 1ης Στρατιάς. Αν δεν κάνω λάθος στη Θράκη βρίσκονται οι 8 Α/Κ Μοίρες των Ταξιαρχιών (8Χ18=144 σωλήνες) και δύο μοίρες με τα πάντσερ (2Χ12=24). Δηλαδή 168. Αν κάνω λάθος διόρθωσε με χωρίς να αναφερθείς σε λεπτομέρειες.

Από την άλλη πλευρά και με βάση αυτά που γνωρίζω από ανοικτές πηγές, οι 11 Ταξιαρχίες της 1ης Τουρκικής στρατιάς, διαθέτουν από 2 μοίρες των 24 σωλήνων, δηλαδή 11Χ2Χ24 = 528 σωλήνες, εκ των οποίων περίπου 150 τόσοι Φιρτίνα, όπως περίπου με διόρθωσε κάποιος άλλος φίλος σε κάποιο άλλο άρθρο. Δεν μπορώ να θυμάμαι με ακρίβεια αριθμούς και δεν έχουν και τόση σημασία οι απόλυτοι αριθμοί. Επιπλέον θα πρέπει να προσθέσουμε και τα πυροβόλα των δύο συνταγμάτων ΠΒ, των 2ου και 5ου Τουρκικών ΣΣ. Δεν γνωρίζω την ακριβή σύνθεση αυτών των μονάδων, αλλά αν διαθέτουν από 2 μοίρες των 24 πυροβόλων εκάστη, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε 2Χ2Χ24= 96 πυροβόλα.
Επομένως το σύνολο θα πρέπει να είναι 624 περίπου.

Κάθε διόρθωση η πληροφορία στα παραπάνω, με χαρά δεκτή

Ανώνυμος 11 Μαρτίου 2012 στις 1:56:00 μ.μ. EET  

kalo

Ανώνυμος 30 Ιουνίου 2012 στις 5:16:00 μ.μ. EEST  

ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΦΟΒΟ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ!Ο ΕΛΛΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ!!!ΟΣΑΝ ΝΕΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ!!!ΔΥΝΑΜΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ !!!ΔΕΝ ΜΕ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΡΙΘΜΟΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ!!!ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΙΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ .ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΛΙΡΟΝΟΜΗΣΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΩ ΑΚΑΙΡΕΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΜΟΥ...ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!!!!

Ανώνυμος 28 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:34:00 π.μ. EEST  

Ενα σχετικο κειμενο του αειμνηστου κ αξεπεραστου Παναγιωτη Κονδυλη. Αν δεν το εχετε διαβασει, αξιζει να διαβαστει απο ολους σας. Οσους δεν θελουν να κρυβουν το κεφαλι τους στην αμμο.

http://library.antibaro.gr/text/Kondylhs/_Kondylhs_.pdf

Ανώνυμος 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:41:00 μ.μ. EET  

ΣΕ ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:Α) ΗΓΕΣΙΑ, Β) ΗΘΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ, Γ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΆΜΥΝΗΣ,
Δ)ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ε)ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ, ΣΤ) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ, Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ-ΆΤΑΚΤΟΙ, Ζ) ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ.
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΩΣ ΆΝΩ ΣΧΕΔΙΟ, ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΟΜΕΝΟ ΆΡΘΡΟ (ΌΠΩΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΆΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ) ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΜΑΧΗΣ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ, ΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
ΌΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΌΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΕΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ, ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ.
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΥΚΤΑΙΟ.
ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟΝ ΘΕΩΡΙΕΣ.

Ανώνυμος 23 Απριλίου 2013 στις 7:56:00 μ.μ. EEST  

καλησπερα
αργα διαβασα την αναρτηση.
ενα εχω να πω τα αποβατικα να φοβαστε τα αποβατικα.στην πλατη μας θα βρεθουν .εκει που δεν θα υπαρχει ουτε λειοκανο

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2016 στις 3:02:00 μ.μ. EEST  

Τα θερμά μου συγχαρητήρια, εκθέσατε την υφιστάμενη κατάσταση ορθώς. Λυπούμαι που διάβασα την ανάρτηση σας αργά το 2016, αλλά ακόμη και σήμερα είστε αληθής, ίσως θα θεωρουσα την υφιστάμενη σύγχρονη - κατάσταση επιβεβαρυμμένη. Λυπούμαι αλλά ιστορικά ,δυστυχώς, δεν μαθαίνουμε από τα πρότερα λάθη μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP