Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αμυντική Πολιτική

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Toυ Μάνου Ηλιάδη

Η κρίση που κατατρώγει την Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι περίπου χρόνια και η εξαθλίωση στην οποία οδηγείται βαθμιαίως ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, κατά τρόπο που… θυμίζει καταστάσεις που προσομοιάζουν με αυτές έπειτα από ατυχή και καταστροφικό πόλεμο, επισκιάζει μια ολόκληρη σειρά άλλων ζωτικής σημασίας προβλημάτων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα προβλήματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας κατέχουν παραδοσιακά -σε ολόκληρο τον κόσμο- χαμηλότερη προτεραιότητα των ενδιαφερόντων και προτιμήσεων ενός λαού έναντι θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεώς του. Είναι, δε, φυσικό σε περιόδους κρίσεων οι απαιτήσεις για την άμυνα να περιορίζονται υπό την πίεση της κοινωνίας και της απροθυμίας της να δεχθεί περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου, πιέσεις που γίνονται ιδιαίτερα έντονες σε χώρες χωρίς υπαρκτές απειλές ή ηγεμονικές φιλοδοξίες. Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε περίπτωση που μια χώρα ευρίσκεται αντιμέτωπη με οξεία οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές. Η διεθνής εμπειρία εν προκειμένω δείχνει ότι χώρες με απειλές δεν υποβαθμίζουν τον αμυντικό τους μηχανισμό υπό το βάρος της κρίσεως, των λαϊκών πιέσεων για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κ.λπ. Ο γενικός κανόνας, δηλαδή, είναι ότι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών, εν γνώσει του γεγονότος ότι η οικονομική τους αδυναμία -που επηρεάζει δυσμενώς κάθε τομέα της λειτουργίας ενός κράτους- τις καθιστά ευάλωτες και ενθαρρύνει κάθε εξωτερική επιβουλή, προσπαθούν πάση θυσία να διατηρήσουν την επάρκεια του αμυντικού τους μηχανισμού και του εν γένει συστήματος ασφαλείας.

Στην Ελλάδα, όχι μόνο ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει, γιατί τα τελευταία τρία χρόνια ο αμυντικός της μηχανισμός και το σύστημα ασφαλείας υποβαθμίστηκε κάθετα μέσω των αλόγιστων περικοπών του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά δεν γίνεται καν συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας της χώρας. Τούτο δε ακόμη και σε περιόδους πριν από τις εκλογές, όπως στις πρόσφατες αλλά και τις επόμενες. Αν θεωρήσουμε ότι οι θέσεις των δύο μέχρι πρόσφατα κυρίαρχων κομμάτων είναι γνωστές, μέσω κάποιων γενικόλογων αναφορών ή κυρίως μέσω της θέσεως που ακολούθησαν μέχρι πρόσφατα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Το προεκλογικό πρόγραμμα

Αυτό που προβάλλεται ως αμυντική πολιτική περιλαμβάνεται σε ελάχιστες γραμμές στο εκ 18 σελίδων προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διάσπαρτες σε διάφορα σημεία του. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε τις διάφορες κατά καιρούς δηλώσεις του προέδρου του κόμματος και άλλων στελεχών του, η αμυντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αν τα παραπάνω μπορούν να χαρακτηρισθούν έτσι, συνοψίζεται στα εξής:

α) Η κλασική θέση της Αριστεράς για δραστικό περιορισμό των αμυντικών δαπανών, που, κατά την άποψή μας, επαναλαμβάνεται εκ κεκτημένης ταχύτητας ή πάγιας ιδεολογικής τοποθετήσεως. Και τούτο διότι είναι προφανές ότι το συνολικό τους ύψος, ό,τι απέμεινε, δηλαδή, έπειτα από τρεις αλλεπάλληλες και δραστικές περικοπές τους, αγνοείται από τους συντάκτες του «προγράμματος». Τις υπενθυμίζουμε με δύο λόγια: 25% το 2010 -σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009, ο οποίος ήταν ήδη μειωμένος-, 20% το 2011 και 16,22% το 2012. Όσο για τις περίφημες «υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες», αυτές έχουν ήδη περικοπεί ή, μάλλον, κουτσουρευτεί κατά 70% (!) για την προσεχή 15ετία, ανερχόμενες σε μόλις 0,3% του ΑΕΠ ετησίως, από περίπου 1,5% του ΑΕΠ που ήταν πριν από εφτά περίπου χρόνια. Τούτο δε όταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα τελευταία αυτά χρόνια δεν αγοράστηκε σχεδόν τίποτε και απολύτως τίποτε τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, κι όταν στα κονδύλια αυτά περιλαμβάνεται και η προμήθεια ανταλλακτικών, τα οποία μεταφέρθηκαν στον εξοπλιστικό προϋπολογισμό λόγω της πέραν πάσης λογικής περικοπής του λειτουργικού προϋπολογισμού.

β) Στο μείζον θέμα της θητείας, κύρια αιτία υποβαθμίσεως του αμυντικού μηχανισμού της χώρας εκ της γνωστής τοις πάσι λειψανδρίας, η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -βλ. συνέντευξή του στο περιοδικό Schooligans, Απρίλιος 2008- ήταν ότι πρέπει να καταργηθεί, όπως και… οι στρατοί. Μέχρι τότε, πάντως, όπως είχε δηλώσει, θα πρέπει να υποκατασταθεί από την ισόχρονη κοινωνική θητεία, δηλαδή «αντί να πηγαίνεις στρατό, να μπορείς να προσφέρεις κοινωνικές υπηρεσίες». Στο θέμα της φυγοστρατίας, μια γνωστή παθογένεια που στερεί το στράτευμα από χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, η θέση του κόμματος, όπως εκφράζεται στο πρόγραμμα, δεν είναι σαφής. Υπάρχει, όμως, μία συγκεκριμένη θέση (σελίδα 11) για τους αντιρρησίες συνειδήσεως, η οποία είναι ότι «η άρνηση στράτευσης πρέπει να προστατεύεται. Να καταργηθεί η επιτροπή ελέγχου συνείδησης με δημιουργία επαρκών δυνατοτήτων για κοινωνική θητεία». Μια άλλη άποψη που εξέφρασε προ ολίγων ετών η νεολαία του κόμματος ήταν ο περιορισμός της θητείας στο χρόνο της βασικής εκπαιδεύσεως, που τότε ήταν περί τις τριάντα ημέρες! Η στήλη δηλώνει αδυναμία σχολιασμού των παραπάνω θέσεων.

γ) Αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο πρόγραμμα του κόμματος (σελίδα 18), «δεν θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και αγωνιζόμαστε για τη διάλυσή του». Ομοίως, «το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Άμεση κατάργηση των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου». [Σ.Σ.: Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τέτοιες θέσεις θα εξασφάλιζαν την αμέριστη πολιτική και κυρίως «υλική» υποστήριξη της τότε ΕΣΣΔ. Στην εποχή μας, τι σχέση έχουν όλ' αυτά με την πραγματικότητα; Για να μην πούμε και ποιος δίνει δεκάρα ή, μάλλον, ρούβλι για τέτοιες θέσεις ή ότι τα μυαλά ορισμένων κόλλησαν στη δεκαετία του '80;]

δ) «Απεμπλοκή από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες και δραστηριότητες που συνδέονται με το λεγόμενο “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, οι οποίες υπηρετούν μόνο λογικές περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, καταστολής κινημάτων και αντιστάσεων στα ηγεμονικά σχέδια των ΗΠΑ και των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ». Αν δεχθούμε ως ορθή τη θέση αυτή, τρομοκρατία δεν υπάρχει.

ε) «Αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές που συνιστούν επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού σε ξένα εδάφη, ιδίως στο Αφγανιστάν αλλά και στα Βαλκάνια». Ορθή η θέση για το Αφγανιστάν, αλλά για τα Βαλκάνια δεν δέχεται ούτε καν μια συμβολική μας παρουσία -γιατί τέτοια είναι στα Βαλκάνια-, λίγο έξω από την αυλή, δηλαδή, του σπιτιού μας, όπου οργιάζει η Τουρκία με την έντονη στρατιωτική και πολιτική της παρουσία. «Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας». [Σ.Σ.: Η θέση αυτή θεωρείται εφικτή. Διότι με την προστασία τους δικαιώματος αρνήσεως της στρατεύσεως δεν θα έχουμε στρατιώτες όχι μόνο έξω από τα σύνορα, αλλά ούτε και εντός Ελλάδας.]

στ) «Καταγγελία της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και απεμπλοκή από κάθε σχεδιασμό στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν και στη Συρία και στήριξη του αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967». Αν αφαιρέσουμε την τελευταία θέση, με την οποία ουδείς μπορεί να διαφωνήσει, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντίθεση σε κάθε μορφής ενισχύσεως της ελληνικής άμυνας, ακόμη κι αν αυτή είναι στην ουσία… ανέξοδη.

ζ) Στη σελίδα 18 υπάρχει ακόμη η μάλλον… μπαγιάτικη επιδίωξη για απομάκρυνση, μη αποθήκευση ή διέλευση πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, που, από απόψεως σοβαρότητας, θυμίζει στους παλαιότερους εκείνη την περίφημη ταμπέλα «Δήμος Δάφνης: Αποπυρηνικοποιμένη Περιοχή».

η) Στις σελίδες 18 και 19 υπάρχει η αναφορά στην «εξωτερική πολιτική στη βάση της υπεράσπισης της ειρήνης και στον αποκλεισμό του πολέμου…». Ο πόλεμος, δηλαδή, εξοβελίζεται, στα πρότυπα της γνωστής απαγορεύσεως του πολέμου των τάξεων που «επέβαλε» ένας γραφικός υπουργός των τότε «αποστατών» στη δεκαετία του ’60. Στο τέλος υπάρχει και η έμμεση αναφορά στην αφελή θέση της αμοιβαίας μειώσεως των εξοπλισμών με την Τουρκία. Σύντομο σχόλιο: Η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία καλύπτει το 52% των αναγκών της, απασχολεί πάνω από 70.000 εργάτες, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 8 δις δολάρια και εξαγωγές περί το 1,1 δις δολάρια το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς εκτιμά ότι όλα αυτά η Τουρκία μπορεί να τα θυσιάσει προκειμένου να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Αντί των προφανών συμπερασμάτων, λίγες μόνο λέξεις: Άλλο πράγμα ο ακτιβισμός κι άλλο η πολιτική. Αυτό που κρίνεται στις επόμενες εκλογές είναι η πολιτική. Και πολιτική χωρίς μια ρεαλιστική σοβαρή θέση για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας -και δη υπό τις παρούσες συνθήκες- είναι επικίνδυνη. Στην επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι η διεκδίκηση της εξουσίας με σοβαρές πιθανότητες οδηγεί αναπόφευκτα σε αναθεώρηση θέσεων και απόψεων, είναι πιθανό κάποια από αυτά τα σημεία να επανεξεταστούν. Η ίδια η πραγματικότητα σε αυτή την περιοχή και η ευθύνη για την ασφάλεια ενός λαού δεν αφήνουν περιθώρια.

Επίκαιρα (24-05-2012)

35 σχόλια:

Αρματιστής 27 Μαΐου 2012 στις 8:15:00 μ.μ. EEST  

Ο κύριος Μάνος Ηλιάδης, είναι ένας έγκυρος και πάντα καλά ενημερωμένος αμυντικός αναλυτής. Από το άρθρο του αντλώ τις ακόλουθες πληροφορίες:

1) Στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια ο αμυντικός της μηχανισμός και το σύστημα ασφαλείας υποβαθμίστηκε κάθετα μέσω των αλόγιστων περικοπών του αμυντικού προϋπολογισμού

2) Οι αμυντικές δαπάνες το 2009 είχαν ήδη μειωθεί από τη τότε κυβέρνηση σε σχέση με το 2008 (δεν αναφέρεται το ποσοστό της μείωσης).

3) Οι αμυντικές δαπάνες τα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή τα χρόνια του μνημονίου που την εξουσία άσκησαν σε πρώτη φάση το ΠΑΣΟΚ και σε δεύτερη το συμμαχικό σχήμα (ΠΑΣΟΚ + ΝΔ + ΛΑΟΣ) μειώθηκαν ως εξής:

α) 2010: 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2009
β) 2011: 20%
γ) 2012: 16,22%

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: συνολική μείωση τη τριετία 50%)

4) Οι εξοπλιστικές δαπάνες έχουν περικοπεί κατά 70% (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στη πραγματικότητα ότι έχει απομείνει, αφορά πληρωμές προμηθειών παρελθόντων ετών)

5) Τη προσεχή 15ετία οι εξοπλιστικές δαπάνες θα ανέρχονται ετησίως στο ΜΕΓΑ 0,3% του ΑΕΠ.

6) Τα τελευταία χρόνια δεν έχει αγοραστεί «σχεδόν τίποτε».

7) Η κύρια αιτία υποβάθμισης του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, είναι η γνωστή «τοις πάσι λειψανδρία», (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: που οφείλεται στις 2 πέρα από κάθε λογική μειώσεις της θητείας που αποφάσισαν μονομερώς οι στρατιωτικοί εγκέφαλοι του Παπαντωνίου και Μειμαράκη –κατά 6 και 3 μήνες αντίστοιχα).

Επειδή ασχοληθήκαμε υπέρ το δέον με τις δηλώσεις ανόητες του Μπαλάφα, θα παρακαλούσα να πληροφορήσει κάποιος (όποιος βεβαίως γνωρίζει) για το τι σκοπεύουν να πράξουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ στο τομέα της άμυνας, αν αναλάβουν της εξουσία, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συμμαχία. α) Σκοπεύουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα των μειώσεων; β) Σκοπεύουν να σταθεροποιήσουν τη κατάσταση στα σημερινά επίπεδα; γ) Σκοπεύουν να αυξήσουν τη θητεία; δ) Οτιδήποτε άλλο που αναφέρεται στο πρόγραμμά τους.

Αυτό είναι τα βασικά ερώτηματα. Δεκτές και απαντήσεις που θα ξεσκεπάζουν τις υποχθόνιες επιθυμίες του κάθε Μπαλάφα που θέλει να παραδώσει την Ελλάδα στους προαιώνιους εχθρούς της.

ΥΓ. Τις διαπιστώσεις του κυρίου Ηλιάδη τις έγραψα όσο πιο απλά μπορούσα, για όσους έχουν δυσκολίες με την ανάγνωση αυτών που δεν τους αρέσουν.

Ανώνυμος 27 Μαΐου 2012 στις 9:29:00 μ.μ. EEST  

@Aρματιστή

Απο την μία έχουμε την δεδηλωμένη πρόθεση να καταργήσουν το στράτευμα (ουσιαστικά περι αυτού πρόκειται)και απο την άλλη την αβεβαιότητα ότι μπορεί και να συνεχισθούν οι περικοπές.

Αγαπητέ φίλε παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα γραπτά σου για το θέμα, και με όλο τον σεβασμό, νομίζω ότι είσαι ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι.

Υπηρέτησες την πατρίδα ενόπλως, για αυτό και μόνο είναι θλιβερό το θέαμα, του να υποστηρίζεις με θέρμη τους αρνησιπάτριδες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να τζογάρουν με την εθνική μας ακεραιότητα.

Δίκαιη η κριτική για την Ντόρα (και εδω μεσα έφαγε αρκετό κράξιμο κατα περιοδους) αλλα εν παση περιπτωσει οι αποψεις της δεν αποτελούν παρα μια μικρη μειοψηφία εντός του μπλε τσίρκου.

Αντιθέτως φαίνεται ότι ο σχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμποτισμένος με τον θολωμένο τυχοδιωκτισμού του κ.Μπαλαφα, απο την πρώτη μέχρι την τελευταία συνιστώσα

Αρματιστής 28 Μαΐου 2012 στις 12:22:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 27 Μαΐου 2012 9:29:00 μ.μ.

Αγαπητέ φίλε

Κάνεις λάθος στο συμπέρασμά σου αναφορικά για το τι υποστηρίζω. Θα το επαναλάβω λοιπόν μήπως και το καταλάβεις:

Υποστηρίζω ανυποχώρητα ότι οι Ε.Δ. της πατρίδας μας θα πρέπει να αποτελούν ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο διατήρησης της ειρήνης, αποτροπής του πολέμου και διεξαγωγής νικηφόρων πολεμικών επιχειρήσεων εφόσον απαιτηθεί. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι οι ΕΔ θα πρέπει να διαθέτουν σε επάρκεια όλα εκείνα τα σύγχρονα μέσα διεξαγωγής του πολέμου που θα τους δίνουν ανώτερη ή ισοδύναμη ισχύ από τους εν δυνάμει αντιπάλους της χώρας. Ακόμη πιστεύω ότι θα πρέπει να διαθέτουν το απαιτούμενο εκπαιδευμένο προσωπικό για την εκτέλεση της αποστολής τους. Επίσης πιστεύω στο στρατό θητείας, χωρίς βεβαίως να αποκλείω ένα αριθμό εθελοντών ως χειριστών κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Οπωσδήποτε επιβάλλεται όπως στις ΕΔ επικρατεί απόλυτα η ισότητα και η ισονομία, επειδή η υπηρεσία σε αυτές, αποτελεί φόρο ζωής - ελευθερίας και αν απαιτηθεί φόρο αίματος. Και όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.

Και όλα τα παραπάνω χωρίς εκπτώσεις, αστερίσκους και συμβιβασμούς.

Μάλιστα πιστεύω ότι σήμερα που διερχόμαστε μια πολιτική και οικονομική κρίση που δεν έχει αντίστοιχο στην ιστορία μας, επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να εξορθολογηστούν οι αμυντικές δαπάνες και να τεθούν κάτω από πολύ απαιτητικούς ελέγχους, όπως και όλες οι υπόλοιπες δαπάνες του δημοσίου. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συμφωνώ με το επίπεδο των μειώσεων που έγιναν και με την απουσία εξοπλιστικών δαπανών.

Όμως για μένα η ασφάλεια της χώρας και τα ζητήματα δημοκρατίας και κυριαρχίας, είναι πάνω από κόμματα και ως εκ τούτου δεν ψηφίζω με νοοτροπία οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας.

Βεβαίως δεν απάντησες στα ερωτήματα που έθεσα και αυτό δείχνει ένα επίπεδο αντίληψης.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 2:02:00 μ.μ. EEST  

Aρματιστή, άσε το "επιπεδο αντίληψης" του καθενός και ρίξε μια ματιά εδώ:

ΑΥΓΗ: Απαράδεκτο σκίτσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Δες τι μήνυμα περνά προς τα έξω η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και κατσε ξανασκέψου αυτά που γράφεις.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 2:52:00 μ.μ. EEST  

@28 Μαΐου 2012 2:02:00 μ.μ. EEST

ποιός σου είπε οτι ο αρματιστής δεν είναι του συριζα;;;;

μπορεί να είναι και ο ίδιος ο τσίπρας...

στο ίντερνετ είμαστε - μην το ξεχνάμε.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 4:32:00 μ.μ. EEST  

Οταν το Νοεμβριο οι Τροϊκανοι πιεζαν αφορητα μια μαλλον μικρη περικοπη 300 εκ. ευρω, ο ανεκδιηγητος Αντωνακης Σαμαρας ειπε στους αλλους αρχηγους "Καλα, καλα, ας τους πουμε οτι θα τα κοψουμε απο τις αμυντικες δαπανες και βλεπουμε"
Το μνημονιο απαιτει πρωτογενες πλεονασμα 4,5 % του ΑΕΠ η 9 δισ ευρω την περιδο 2014-2020. Ποτε καμμια μη πετρελαιοπαραγωγος χωρα δεν πετυχε κατι τετοιο για τοσο μακρυ χρονικο διαστημα. Η Κυβερνηση θα κληθει απο την Τροϊκα να επιβαλει φορους και περικοπες 11 δισ. ευρω τον Ιουνιο,και ο αμυντικος προϋπολογισμος ειναι ο προφανης ευκολος στοχος.

Σε οτι αφορα τον ΣΥΡΙΖΑ, εφοσον κανει οσα λεει ο Στατος Ξηρας απλουστατα θα παυσει υφισταμενος.

Αρματιστής 28 Μαΐου 2012 στις 5:25:00 μ.μ. EEST  

Όταν απουσιάζει η λογική και ο κριτικός λόγος, αρχίζει η σχιζοφρένια.

Κρίνουμε σκληρά και αν θέλετε δικαίως, τις προ διετίας δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του κάθε άσχετου και ανόητου Μπαλάφα και αποφεύγουμε σαν το διάβολο το λιβάνι, να κρίνουμε, να σχολιάσουμε, να εκτιμήσουμε, να ρωτήσουμε και να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα, για τη κατάσταση των ΕΔ, την οποία μας περιγράφει εξόχως ρεαλιστικά ο κύριος Ηλιάδης. Κρίνουμε προθέσεις και αποφεύγουμε να κρίνουμε πράξεις και γεγονότα. Αν αυτό δεν είναι σχιζοφρενικό, τι άλλο μπορεί να είναι.

Και ο αρθρογράφος μας ενημερώνει:

«τα τελευταία τρία χρόνια ο αμυντικός της μηχανισμός και το σύστημα ασφαλείας της χώρας ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΘΕΤΑ μέσω των αλόγιστων περικοπών του αμυντικού προϋπολογισμού ….»
«Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 50% τα 3 τελευταία χρόνια….»
«Οι εξοπλιστικές δαπάνες την επομένη 15ετία θα φθάνουν μόνο για τη προμήθεια ανταλλακτικών»
«Η κύρια αιτία ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ της χώρας, είναι η γνωστή τοις πάσι ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ».

ΕΡΩΤΗΜΑ: Τι είναι πλέον επικίνδυνο;
Η παραπάνω κατάσταση των ΕΔ που περιγράφει ο κος Ηλιάδης και για την οποία ευθύνονται στο ακέραιο τα «πατριωτικά» κόμματα ΝΔ + ΠΑΣΟΚ + ΛΑΟΣ, ή οι μπαγιάτικες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ;;;

Δυστυχώς ο κύριος Ηλιάδης επιθυμώντας να «απαξιώσει» την μπαγιάτικη «αμυντική πολιτική;;;» του ΣΥΡΙΖΑ στη περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας (;), μας παρουσίασε τις θλιβερές επιδόσεις των «πατριωτικών» κομμάτων στο τομέα της εθνικής άμυνας. Και πολύ λίγα έγραψε. Αποσιώπησε πάρα πολλά.

Κατά τη γνώμη μου, αποφεύγοντας να συζητήσουμε τις παραπάνω θλιβερές «επιδόσεις» στην εθνική άμυνα των πρώην κομμάτων εξουσίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, επικεντρώνοντας τη κριτική μας μόνο στις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μη θέτοντας σοβαρά ερωτήματα σε όλα τα κόμματα για την αμυντική πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν, τους προσφέρουμε το άλλοθι για να συνεχίσουν να ασελγούν επί των ΕΔ και στην ασφάλεια της χώρας.

Δυστυχώς όμως ο διάλογος, αν υπάρχει, διεξάγεται στη βάση παρωχημένων στερεότυπων. Όπως, «πατριώτες - προδότες;». «δεξιοί - αριστεροί;». «εθνικόφρονες - εθνομηδενιστές;». «Βενιζελικοί - βασιλικοί;». Εσκεμμένα ξεχνάμε ότι τα διχαστικά διλήμματα πληρώθηκαν πολύ ακριβά.

Αν αυτά που γράφω ενοχλούν, μπορείτε να με χαρακτηρίζετε όπως θέλετε. Ακόμη ότι είμαι και ο ίδιος ο Τσίπρας.

Αρματιστής 28 Μαΐου 2012 στις 6:00:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 2:02:00 μ.μ

Την είδα την γελοιογραφία. Στέλνει ένα μήνυμα. Ο κάθε ένας το διαβάζει σύμφωνα με τις αντιλήψεις του και αυτά που καταλαβαίνει. Εσύ το αντιλαμβάνεσαι σαν προσβολή εναντίον του στρατού. Δικαίωμα σου.

Εγώ το αντιλαμβάνομαι πολύ διαφορετικά. Έχω τη γνώμη ότι ο γελοιογράφος μας λέει ότι κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των εθνικοφρόνων και των προδοτών, με όχημα τις δηλώσεις του Μπαλάφα για τις ΕΔ.

Ο καθείς ανάλογα με την αντίληψη. Θέλω να σου πω μόνο, ότι κάποια χρονιά πριν το 1981, ήμουν σε κάποια μονάδα χειριστής και των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων των κληρωτών.

Αυτό λοιπόν που αισθάνομαι για εκείνη τη περίοδο, είναι θλίψη και ντροπή. Όχι τόσο διότι εγώ ως διευθυντής του 3ου γραφείου είχα και το 2ο και αναγκαστικά τους φακέλους, αλλά κυρίως για τα αίσχη που διάβαζα, για το επίπεδο και για τα καρφώματα στο μικρόκοσμο της κοινωνίας.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 6:11:00 μ.μ. EEST  

1) Oι "δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ" δεν είναι καθόλου μπαγιάτικες. Με αυτές πορεύτηκε σε εθνική εκλογική αναμέτρηση πριν 2 βδομάδες και οδευει στις 17/6. Μόλις προχθές τα έλεγε ο Μπαλάφας.

2)Οι όντως αυτοκτονικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον τομέα της άμυνας, όπως η μείωση της θητείας και η περικοπή λειτουργικών δαπανών, όχι μόνο δεν στιγματίστηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλα και καταχειροκροτήθηκαν (ειδικά η μείωση της θητείας) ενεκα των γνωστών αγκιλώσεων.

Οπότε αγαπητέ Αρματιστή στην συγκεκριμένη περίπτωση προσπαθείς να σβήσεις την φωτιά στο σπίτι σου, ψεκάζοντας κηροζίνη.

Οι "νεωτερισμοί" του ΠΑΣΟΚ και ο μονομερής αφοπλισμός που επεβαλε η κυβερνηση ΚΚ στιγματίστηκαν και σχολιάστηκαν καταλλήλως και σε αυτό τον ιστοχωρο όταν έλαβαν χώρα.

Αυτή την στιγμή καλώς η κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ρεύμα και έρχεται οσονούπω και στα της Άμυνας.

Μας ζητάς επίμονα να σχολιάσουμε τον Βασιλάκο και τον Παπαντωνίου για τα όσαν έγιναν τότε, και να κανουμε γαργάρα τον προελαυνοντα θίασο του κ.Τσίπρα που ομολογεί κυνικα ότι θελει να τζογάρει με την εθνική μας ακεραιότητα.

ΤΩΡΑ όχι πριν 3 μήνες ή 3 χρόνια.

Ε κατα την γνώμη μου, αυτό είναι σχιζοφρένεια

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 6:17:00 μ.μ. EEST  

Η κυρία Μπακογιάννη της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πρόσφατα ευθαρσώς ότι θα περικόψει τις αμυντικές δαπάνες στη νέα διακυβέρνηση(δηλαδή εκτός από τις εξοπλιστικές δαπάνες και το ειδικό μας μισθολόγιο).

Προσωπικά θα στηρίξω με τη ψήφο μου εθνικά και πατριωτικά κόμματα που τιμούν τις ιδέες του Έθνους, της Ορθοδοξίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτά είναι ονομαστικά:

1.)Η Χρυσή Αυγή

2.)Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

3.)Ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας(δεν κατεβαίνει ξανά)

4.)η Κοινωνία

5.)Η Δημοκρατική Αναγέννηση του Παπαθεμελή

6.)Το ΛΑΟΣ

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα αφισοκολητών Οννεδιτών και νεοφιλελεύθερων βουτυρόπαιδων που ράβουν από τώρα Υπουργικά κουστουμάκια στο ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας.

Δεν μου πάει με τίποτα το χέρι να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία αν και στο παρελθόν είχα κάνει το μέγα σφάλμα να τη ψηφίσω πολλάκις.

Όμως δεν θα δώσω εγώ τη ψήφο μου για να γίνει Υπουργός ο μεταναστολάγνος Παυλόπουλος, ο Αρούλης της Μυκόνου, ο Βαρβιτσιώτης της Γλυφάδας και ο Μπουμπούκος της Μανωλίδου.

Ομοίως δεν θα ψηφίσω Δημιουργία Ξανά, καθώς στο φόρουμ τους για την Άμυνα τα στελέχη τους υποστηρίζουν εξάμηνη στρατιωτική θητεία και μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.
Έπειτα η σύμπραξη με το Βαλιανάτο και τη Φιλέλεύθερη Συμμαχία δεν είναι και ότι καλύτερο.

Αγαπητοί συντάκτες του εν κρυπτώ πολύ ευχαρίστως να ακούσω την προτίμηση σας ανάμεσα στα 6 κόμματα που προανέφερα αριθμητικά, αλλά αν και παραδοσιακός δεξιός ψήφο σε Νέα Δημοκρατία και Δημιουργία Ξανά δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω.

Οδυσσέας 28 Μαΐου 2012 στις 6:20:00 μ.μ. EEST  

@ Αρματιστή:
1. Κατ' αρχήν εγώ τουλάχιστον δεν ενοχλούμαι από όσα γράφεις, αν και διαφωνώ. Το να μπορούμε να διαφωνούμε με τρόπο δομημένο και καταλαβαίνοντας ο καθένας πού ακριβώς διαφωνεί με τον άλλο, είναι σημαντικότερο από το να συμφωνούμε συνέχεια. Δυστυχώς μπαίνουμε σε ταραγμένες εποχές και θα χρειαστεί μετριοπάθεια, ειδικά στις διαφωνίες.
2. Επειδή βλέπω ότι επανέρχεσαι στο ζήτημα "διχαστικά εμφυλιοπολεμικά διλήμματα" κλπ, το οποίο έθιξε κι ένας άλλος σχολιαστής στο άρθρο του Θεοδωράτου, θέλω να είμαι σαφής: δεν αναπαράγουμε εδώ παλιά στερεότυπα, ούτε θεωρούμε εκ προοιμίου κάθε αριστερό προδότη και εθνομηδενιστή. Βασιζόμαστε σε απτά στοιχεία, όπως οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή οι προγραμματικές του διακηρύξεις, και επ' αυτών διεξάγεται η συζήτηση - όχι επί εμφυλιοπολεμικών διπόλων και συνθημάτων. Αλλά επειδή δε μ' αρέσει να φυγομαχώ στα ζητήματα που τίθενται, βεβαίως θεωρώ το ΣΥΡΙΖΑ εθνομηδενιστικό κόμμα, και υπάρχει άφθονη τεκμηρίωση για να παρατεθεί επ' αυτού αν χρειάζεται.
3. Τα λάθη των πολιτικών ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον τομέα της εθνικής άμυνας (εξοπλιστικές μίζες, μείωση θητείας, αδράνεια) είναι μεγάλα και τα έχουμε στηλιτεύσει επανειλημμένα εδώ. Όμως υπάρχει διαφορά τάξης μεγέθους:
Είναι άλλο πράγμα κάποιος να εφαρμόζει ανεπαρκείς πολιτικές για κάτι που αποδέχεται επί της αρχής (την εθνική άμυνα) και εντελώς άλλο το να μην αποδέχεται ούτε επί της αρχής αυτή την ανάγκη, να στοχεύει ρητώς στην αποδυνάμωση της χώρας και να λέει ότι με την Τουρκία "θα το ρισκάρουμε". Το ένα είναι μια πολιτική αστοχία, που διορθώνεται με την τοποθέτηση ικανότερων/εντιμότερων προσώπων. Το άλλο είναι συνειδητή πολιτική, με ιδεολογική ραχοκοκαλιά, που θα υπηρετηθεί πιστά από οποιονδήποτε ΣΥΡΙΖΑίο υπουργό Αμυνας.
Δεν το καταλαβαίνεις φίλε Αρματιστή;

enkripto 28 Μαΐου 2012 στις 6:39:00 μ.μ. EEST  

@ 28 Μαΐου 2012 2:52:00

Ο Αρματιστής δεν είναι ο κ.Τσίπρας, επ'αυτού μπορώ να σε διαβεβαιώσω.

@Αρματιστή

Κατα τη γνώμη μου, την δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος την επιδιώκουν αυτοί που θέλουν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα, λόγω ελλειψης προγραμματικού λόγου και στερεων επιχειρημάτων.

Το "ας κόψουμε τις δαπάνες και ας ρισκάρουμε" πχ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αντί να μας εξηγήσουν τι ακριβώς εννοεί ο κ.Μπαλαφας και γιατι δεν τον μαζεύουν οι συντροφοι του, πετάνε μια φωτοβολίδα για "αντικομμουνιστικές εμμονές" και καθαρίζουν.

Πριν απο δυο βδομάδες οι Χρυσαυγίτες μας εγκαλούσαν για το ακριβώς ανάποδο.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 7:05:00 μ.μ. EEST  

...πριν κάτι χρόνια ειχα κάνει εγχειρηση σε γερμανικό νοσοκομείο, έκατσα λίγες μέρες μέσα και απο συζητήσεις με το προσωπικό του νοσοκομείου έμαθα ότι οι τραυματιοφορείς, οι μαγειρες και μερικές ακόμη ειδικότητες ήταν παιδιά που έκαναν κοινωνική θητεία. Πιστευω κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευκολα στην ελλάδα και με τεράστιο όφελος για το συστημα υγείας.
Ο νόμος περί εναλλακτικής θητείας ειναι απαγορευτικός όχι μόνο στη διαρκεια αλλά και στον τόπο εκπλήρωσης και θα πρέπει να αλλάξει, βρέθηκα σε μονάδα που τα 3/5 των στρατιωτών ήταν αοπλοι και τους είχαν να βγάζουν φωτοτυπίες και να πουλάνε πορτοκαλάδες στο κψμ.
Ας σταματήσει επιτέλους αυτη η ομηρεία των νέων ανθρώπων.

TAMBO 28 Μαΐου 2012 στις 7:48:00 μ.μ. EEST  

Επειδή έχω αναφερθεί στα διάφορα λεγόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον Αρματιστή θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ ότι διακατέχομαι από κανένα σύνδρομο ή διχαστική διάθεση.
Έχω αναφέρει ήδη ότι θεωρώ τεράστιες τις ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων (είτε μιλάμε για επιλογές, για μίζες, για αδράνεια και τόσα άλλα).
Συμφωνώ όμως με τον Οδυσσέα όσων αφορά την επί της αρχής διαφωνία με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω αναφέρει ήδη ότι προβληματίζομαι αφάνταστα για το τι θα πρέπει να επιλέξω στις επερχόμενες εκλογές.
Ίσως το μεγαλύτερο κακό των πολιτικών της μεταπολίτευσης είναι η απαξίωση στην οποία οδήγησαν την πολιτική. Απαξίωση η οποία απωθεί τους "άριστους" από το να ασχοληθούν με τα κοινά.
Ειλικρινά, σκέφτομαι πως αν αύριο μάθαινα ότι κάποιο άτομο που εκτιμώ ιδιαίτερα (πχ Αρματιστής ή Οδυσσέας, έστω και αν τους γνωρίζω μόνο μέσω
του ιστολογίου) αποφάσιζε να ασχοληθεί με την πολιτική το πρώτο πράγμα που θα τους έλεγα θα ήταν τι τους ήρθε να ασχοληθούν με τα σκ__ά. Γνωρίζω ότι είναι λάθος αλλά δυστυχώς είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 8:10:00 μ.μ. EEST  

γιαυτο οι άξιοι απέχουν και αφήνουν τους φελλούς να παίζουν μπάλα

Οδυσσέας 28 Μαΐου 2012 στις 8:12:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 7.05:

Αυτό που ονομάζεις "ομηρεία των νέων ανθρώπων" είναι η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ως Ελλήνων πολιτών να συμμετέχουν στην άμυνα της χώρας. Και ο νόμος περί εναλλακτικής θητείας είναι "απαγορευτικός" μόνο για λουφαδόρους - για όσους πραγματικά πιστεύουν στην κοινωνική προσφορά αντί της στρατιωτικής θητείας, είναι μια χαρά.
Η μεγαλύτερη διάρκεια της κοινωνικής θητείας είναι απόλυτα λογική, γιατί η στρατιωτική θητεία είναι πιο επίπονη και επικίνδυνη. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η εναλλακτική θητεία είναι ακόμα και διπλάσια σε διάρκεια από τη στρατιωτική (πχ. Φινλανδία 6/12) και πάντως μεγαλύτερη. Όσο για τον τόπο εκπλήρωσης, αν επιτρεπόταν η κοινωνική θητεία σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα ήταν σα να δεχόμασταν και με τη βούλα ότι δουλεύουν τον κόσμο...

Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, ο Τσίπρας που μιλάει στους Schooligans για "κατάργηση των στρατών" και "ως τότε, εναλλακτική θητεία", απλά έβαλε βύσμα έναν ΠΑΣΟΚο και λούφαρε στο Ναυτικό... Άμα είναι ο άνθρωπος αγωνιστής και πιστός στις πεποιθήσεις του...

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 8:17:00 μ.μ. EEST  

Κατ' αρχήν ο τίτλος του άρθρου είναι άστοχος! Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν το έχει επικαιροποιήσει, οι συνιστώσες εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν την συνισταμένη τους και πιθανότατα να προλάβουν να μας παρουσιάσουν, πριν τις ερχόμενες εκλογές, τις επικαιροποιημένες πια θέσεις τους σχετικά και με την άμυνα.

Η απάντηση για το πως επιλέχθηκε από τόσους ψηφοφόρους ως εν δυνάμει κυβερνητική πολιτική δύναμη, είναι εύκολη αρκεί να σκεφτεί πως επέλεξε και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που μας έφεραν εδώ.

Βεβαίως αν τα καυτηριάσεις σε κάποιον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ την απουσία προγράμματος και στοιχειώδους σοβαρότητας στις δηλώσεις, τις κωλοτούμπες και το τι ακριβώς πρεσβεύουν η απάντηση είναι εξίσου εύκολη. Είδαμε και τους προηγούμενους (που επέλεγα)!

Αυτό είναι το τραγικό, επιλέγουν όπως επέλεγαν! Ποιος θα τους τάξει νέους διορισμούς, αύξηση μισθών, ποτάμια με μέλι και νεαρές παρθένες. Από ουσία μηδέν. Το ανάθεμα θα ρίχνεται πάντα σε ξένα κέντρα, σε προδότες, στους Εβραίους, στις λέσχες, στα λόμπι και στους εγχώριους κατέχοντες!

Αυτή την λαϊκίστικη ρητορική την εκμεταλλεύτηκαν οι περισσότεροι από όλες τις μεριές. Κάποιοι πετάνε και κανένα πατριωτικό και δέσαμε. Προηγουμένως πχ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ένα κριτήριο επιλογής θεωρώντας κατάλληλα τα εθνικά και πατριωτικά κόμματα που τιμούν τις ιδέες του Έθνους, της Ορθοδοξίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σεβαστό. Αναρωτιέμαι όμως αν λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό και τα δείγματα γραφής ίσως και η λογική πχ του Μιχαλολιάκου, ή του Καρατζαφέρη ή του Καμμένου ή απλά καλύπτεται με τον (δήθεν) πατριωτικό λόγο που προσωπικά το χαρακτηρίζω πατριδοκάπηλο;

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει σωτηρία, κι αν την αξίζουμε κι όλας αν οι περισσότεροι επιλέγουν να μας καθορίσουν το μέλλον τύπους που πουλάνε πατριωτισμό, ή άλλους που πουλάνε ψεύτικες ελπίδες πλούσιων εισοδημάτων και προσλήψεων ή άλλους που με τη παρανοϊκή τους στάση κατάφεραν να σκάψουν το λάκκο το δικό τους και το δικό μας μαζί.

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 8:20:00 μ.μ. EEST  

@TAMBO

"Μία από τις τιμωρίες να μην καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου"
Πλάτων

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

αύριο στις 11.00 ο Τσίπρας πάει επίσκεψη στο ΥΠΕΘΑ

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 8:40:00 μ.μ. EEST  

Οδυσσέα
Γράφεις "Αυτό που ονομάζεις "ομηρεία των νέων ανθρώπων" είναι η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ως Ελλήνων πολιτών να συμμετέχουν στην άμυνα της χώρας."
Έλληνες πολίτες δεν είναι και οι γυναίκες?
Βάσει συντάγματος είναι υποχρεωμένες σε στρατιωτική θητεία ( το Συνταγμα αναφερεται σε Έλληνες πολίτες και οχι σε άρρενες Έλληνες πολίτες)
Αυτές λοιπόν κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να κάνουν τουλάχιστον άοπλη θητεία
Αν και όπου τις συμφέρει επικαλούνται τα διακαιώματα τους ( προσφυγές για "ίση μεταχείριση σε ό,τι αφορά είσοδο σε στρατιωτικές σχολές ή πρόσληψη ως ΕΠΟΠ) και εκεί κάνουν ΚΡΑ για να κρατήσουν και όπλο...

Αρματιστής 28 Μαΐου 2012 στις 9:21:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι εν κρυπτώ και Οδυσσέα

Η φράση μου:
«Δυστυχώς όμως ο διάλογος, αν υπάρχει, διεξάγεται στη βάση παρωχημένων στερεότυπων»,
ειλικρινά και δεν αφορά εσάς προσωπικά. Αφορά τον τρόπο που γίνεται γενικά ο διάλογος, στα μμε, στο διαδίκτυο κλπ. Άλλωστε εσύ Οδυσσέα και ο «εν κρυπτώ», στα τελευταία σχετικά άρθρα δεν είχατε άμεση παρέμβαση για να αναφέρομαι σε σας.

Η αποστροφή « … αν υπάρχει διάλογος … παρωχημένα στερεότυπα …» αφορά κάποιες προτάσεις που είναι καθαρά αφοριστικές και ορισμένες μάλιστα προς τα γραφόμενα μου, χωρίς να μπαίνουν στο κόπο να αντιπαρατεθούν σε αυτά που αναφέρω με επιχειρήματα, όπως:

«Υπηρέτησες την πατρίδα ενόπλως, για αυτό και μόνο είναι θλιβερό το θέαμα, του να υποστηρίζεις με θέρμη τους αρνησιπάτριδες …»

«…ποιός σου είπε οτι ο αρματιστής δεν είναι του συριζα;;;;»

«Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!»

«Σήμερα όμως σου βγήκε το κρατικοδίαιτο ένστικτό αυτοσυντήρησης και με την ανάρτησή σου αναθεματίζεις τους υπεύθυνους για την υψηλή σύνταξη και τα προνόμια που απολαμβάνεις ακόμα ως κρατικοδίαιτος...»

«Ξέρω πολύ καλά πόσο αμείβονται οι στρατιωτικοί και πόσο εργάζονται...
30 χρόνια ε...μαζί με την σχολή... κι αυτή συντάξιμη...και κατοικία πληρωμένη ... και φαΐ στη λέσχη…..» κλπ

Η διαφωνία Οδυσσέα είναι υγεία, αρκεί βεβαίως να γίνεται με επιχειρήματα. Και θέλω να πιστεύω ότι ούτε εσείς στο «εν κρυπτώ», ούτε και εγώ, έχουμε να προσάψουμε προς αλλήλους διαφωνίες με συνθήματα…

Όμως Οδυσσέα είσαι πολύ επιεικής όταν περιγράφεις αυτά που έγιναν στις ΕΔ τα τελευταία χρόνια, ως «λάθη». Περιγράφοντας ως λάθος τη κάθετη υποβάθμιση του αμυντικού μηχανισμού και του συστήματος ασφάλειας της χώρας, νομίζω ότι δίνεις άλλοθι στους υπεύθυνους. Και οπωσδήποτε οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στις ΕΔ δεν οφείλονται σε ανεπάρκεια. μόνο…

Εν κρυπτώ. Ειλικρινά δεν σας εγκαλώ σε τίποτε. Σέβομαι απόλυτα το χώρο που μου παρέχετε και σέβομαι τον τρόπο με τον οποίο καλύπτετε τα εθνικά ζητήματα και τα θέματα που αφορούν τις ΕΔ.

Κατά τα άλλα. Αυτά που είπε ο Μπαλάφας τα χαρακτήρισα αφελή ανόητα και επικίνδυνα. Δυστυχώς δεν μπορώ να αυτομαστιγωθώ για τις θέσεις του Μπαλάφα.

Θα περιμένω να ακούσω τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ενημέρωση τους στο ΥΕΘΑ. Ομοίως θα ήθελα να ακούσω και τις δηλώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το τι προτίθενται να πράξουν με τις ΕΔ.

Μέχρι τώρα έχω ακούσει μόνο:
* Τις δηλώσεις της ΔΗΜΑΡ (του ετέρου πιθανού κυβερνητικού εταίρου). Θα μειώσουν τον Π/Υ των ΕΔ κατά 4 δις, όταν αυτός είναι 3,7 δις!!! και
* Τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη, της εν δυνάμει μελλοντικής αρχηγού της ΝΔ, ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν.

Εγώ είμαι υπέρ της λελογισμένης αύξησης των αμυντικών δαπανών, υπέρ της αύξησης της θητείας (τουλάχιστο στους 15 μήνες), υπέρ της καθολικής θητείας ανδρών και γυναικών στα 18, υπέρ του στρατού θητείας και υπέρ της επικράτησης της ισότητας της ισονομίας και της δικαιοσύνης στις ΕΔ.

Και όταν πλέον δεν διαθέτεις πόρους για εξοπλισμούς και το δόγμα σου είναι αμυντικό, επιβάλλεται να αντικαταστήσεις τα όπλα που λείπουν με έμψυχο υλικό.

Όμως γεννάται ένα μείζον ζήτημα: Οι στρατιώτες που θα προέρχονται από οικογένειες που βρίσκονται στην απόλυτη ένδεια, ή στα πρόθυρα της δυστυχίας, σε ποιο κράτος οφείλουν υπηρεσία και για ποια πατρίδα θα πρέπει να αγωνιστούν. Και οι στρατιώτες αυτοί, είθισται να αποτελούν τους μαχητές των συνόρων. Αυτοί που δεν έχουν ανάγκη, γνωρίζουμε που και πως υπηρετούν...

Ανώνυμος 28 Μαΐου 2012 στις 10:07:00 μ.μ. EEST  

Βρε βρε βρε!!!
Ώστε αγαπητέ Αρματιστή, ως τρίτο γραφείο είχες πρόσβαση σε φακέλους στρατιωτών...ήταν όντος αισχρό...
Φαντάσου όμως τι γινόταν εκείνη την εποχή, εκεί που κυβερνούσαν οι ομογάλακτοι του Τσίπρα: Ούτε φακέλους είχαν , ούτε αγγαρείες...μόνο ομαδικούς τάφους είχαν...

Alexandros 29 Μαΐου 2012 στις 12:21:00 π.μ. EEST  

@ TAMBO,

Αναμφισβήτητα έχεις δίκιο όσον αφορά την απαξίωση της πολιτικής, ενώ κι εγώ συμφωνώ απολύτως και αν είχα το δικαίωμα να ψηφίσω (Έλλην εξωτερικού) θα είχα τρομερό πρόβλημα, αφού κατά βάση διαφωνώ με όλους σε πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία είναι βασικότερα, για μένα τουλάχιστον, από το μνημόνιο και αυτά έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με τους γείτονες αλλά και με τον ρόλο μας στο ΝΑΤΟ, όσο και με τον πολιτιστικό μας ρόλο. Είμαι εθνικιστής, αλλά πολιτιστικά εθνικιστής, τρελαίνομαι που βλέπω να μικραίνουν τον Ελληνισμό και στη συνέχεια την Ελλάδα. Δεν είναι του παρόντος να το αναπτύξω, αλλά δυστυχώς την μόνη πολύ προσωρινή λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία θα συμμετέχει οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, μόνον τότε μπορεί να πιστέψω ότι κάποιος έβαλε το κόμμα μετά την πατρίδα!

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2012 στις 12:32:00 π.μ. EEST  

Ειχα γράψει προ δύο ημερών,ανταποκρινόμενος σε προ(σ)κληση του ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, ότι θα υπάρξει σαφής διόρθωση στο θέμα των δηλώσεων Μπαλάφα. Αύριο ,29/5 ο Τσίπρας πάει να δεί τον Φραγκούλη. Καρτεράτε να δείτε τί θα δηλώσει μετά ο -κατα το ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ- "εθνομηδενιστής".
Σας προκαλώ να δημοσιεύσετε τις δηλώσεις του.
Ακόμα μιά είδηση :πάτε στοίχημα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ο στρατηγός Φραγκούλης θα παραμείνει Υπουργός Αμυνας;Πάτε ,επίσης στοίχημα, ότι αν βγεί πρώτο κόμμα η ΝΔ-ΠΑΣΟΚοκρατία θα έχουμε ΥΠΑΜ όχι τον Φραγκούλη ούτε τον Γράψα αλλά ξανά τον τον στρατηγό Βαγγέλα;;
Ακόμα μιά επισήμανση, για το σκίτσο της Αυγής καί ιδίως για την επ` αυτού φιλολογία : να χρωστάτε χάρη που με όλα τα καψόνια,την ηλίθια ΕΗΔ,τις διακρίσεις καί την εγκληματική συμπεριφορά που αντιμετωπιζαν οι αριστεροί στο Στρατό ( η δική μου προσωπική εμπειρία είναι από το 1977-79 αλλά ξέρω από άλλους ότι καί μέχρι τα μέσα του `90 περίπου τα ίδια γίνονταν),ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΧΑΡΗ που η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών παιδιών έμειναν πατριώτες,έστω καί αντιμιλιταριστές. Καί να θυμάστε ότι οι Αριστεροί σ` αυτήν την χώρα δεν βαρύνονται με το ύψιστο αμάρτημα της εθνοκαπηλείας. Οπου χρειάστηκε(π.χ.1940-50) οι αριστρεροί πολέμησαν,εθελοντικά, με πολύ ικανότητα καί γενναιότητα. Καί πέθαναν για τις ιδέες τους καί για την Ελλάδα που οραματίζονταν! Ξεκολλήστε,ο πατριωτισμός καί η στρατιωτική ικανότητα δεν είναι θέμα στολών ,body building, διασήμων καί παρελάσεων.Καλά είναι αυτά αλλά δεν φτάνουν καί γίνονται φαρσοκωμικά στοιχεία όταν λείπουν τ` α@@@ καί η ιδεολογία.
Με την ευκαιρία , μια πρόταση στο Εν Κρυπτω καί στους λάτρεις των Ειδικών Δυνάμεων : οι εθνομηδενιστές του ΔΣΕ είχαν δημιουργήσει ομάδες Σαμποταριστών -Ελευθεροσκοπευτών ,όπως τις ονόμαζαν.(Εφθασαν μάλιστα το `49 καί σε επίπεδο ταξιαρχίας ,υπό τον ΒΡΑΤΣΑΝΟ (=μόνιμο υπολοχαγό της ΣτΕ Αγγελούλη) που δρουσε στα μετόπισθεν του Εθνικού Στρατου ανάμεσα Σμόλικα καί Γρεβενά).Γιατί δεν ψάχνετε λίγο ιστορικά το θέμα να δείτε πώς διάολο είχαν εκπαιδευθεί καί πολεμούσαν σκυλίσια αυτοί οι ανθέλληνες;Είχαν άραγε στολές ψηφιακής παραλλαγής;;
Αριστερός.

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2012 στις 12:38:00 π.μ. EEST  

@ οδυσσέα, οι τοπικοί περιορισμοί δεν αφορούν μόνο την Αθηνα/θεσσαλονικη αλλά τον τόπο κατοικίας και καταγωγής, ακόμα και αν κάποιος μένει σε ένα χωριό 500 κατοικων πάλι δεν μπορεί να κάνει εναλλάκτική θητεία εκεί.
Εκτος απο αυτό η επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις για εναλλακτική θητεία δεχεται μόνο όσους έχουν θρησκευτικούς λόγους. Οπότε το ποιος κοροιδευει ποιον άστο...

Εγω διαβάσει το άρθρο 4 του συντάγματος, και αναφέρεται σε όσους μπορούν να φέρουν όπλο, οι άοπλοι τι δουλειά έχουν; οι σερβιτόροι;
Επισης κατοχυρώνει την στρατολογική ισότητα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, ούτε για τις γυναίκες, ούτε για τους βυσματίες προφανώς.

enkripto 29 Μαΐου 2012 στις 8:45:00 π.μ. EEST  

@29 Μαΐου 2012 12:32:00 π.μ.

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λές. Και για τον Τσίπρα και για τον ΥΕΘΑ. Οψόμεθα.

Alexandros 29 Μαΐου 2012 στις 12:22:00 μ.μ. EEST  

@29 Μαΐου 2012 12:32:00 π.μ.


Δεν μου αρέσει να μπαίνω καθόλου στα ζητήματα του εμφυλιου, απλά επειδή με τις δηλώσεις περί αριστερών πατριωτών, για το οποιο δεν αμφιβάλλω, εμπλέκεις το ΔΣΕ, ο ΔΣΕ ήταν πατριωτικός στρατός που πολεμούσε για την πατρίδα η μήπως πολεμούσε γιατί μερικοί ήθελαν να μοιάσουν στον TITO? Για να ξέρουμε και τι λέμε, εκτος και αν καυχιέσαι για τα "κατορθώματα" του ΔΣΕ έναντι του εχθρού, που παρεπιμπτόντως ήταν άλλοι Έλληνες. Αν η αριστερά είχε δημοκρατικό χαρακτήρα και δεν είχε υπάρξει το "αιματικυλισμα" του εμφυλιου τότε θα ήταν διαφορετική και η πορεία της αριστεράς αλλα και της χώρας και μονο προς το καλύτερο, ας όψονται οι εγχώριοι TITO και STALIN!

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2012 στις 5:02:00 μ.μ. EEST  

@Αρματιστή
«…ποιός σου είπε οτι ο αρματιστής δεν είναι του συριζα;;;;»
εγώ έγραψα το πάνω για να δείξω οτι μέσα απο το ίντερνετ κανείς δεν ξέρει ποιός είναι ο άλλος. οι πολιτικές σου πεποιθήσεις πραγματικά δεν με ενδιαφέρουν. για τις στρατιωτικές σου απόψεις σε άλλες διαφωνώ και σε άλλες συμφωνώ.
συγνώμη που σε χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα στην κουβέντα.

@εν κρύπτω
κύριοι κάνει μπαμ ο αρματιστής οτι δεν είναι ο κύριος τσίπρας. ο αρματιστής ξέρει που είναι η κάνη σε ένα τυφέκιο. συνεχίστε τη καλή δουλειά.

enkripto 29 Μαΐου 2012 στις 7:04:00 μ.μ. EEST  

Ειχα γράψει προ δύο ημερών,ανταποκρινόμενος σε προ(σ)κληση του ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, ότι θα υπάρξει σαφής διόρθωση στο θέμα των δηλώσεων Μπαλάφα. Αύριο ,29/5 ο Τσίπρας πάει να δεί τον Φραγκούλη. Καρτεράτε να δείτε τί θα δηλώσει μετά ο -κατα το ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ- "εθνομηδενιστής".
Σας προκαλώ να δημοσιεύσετε τις δηλώσεις του.


Έχεις να προσθέσεις κάτι ανώνυμε φίλε; Όπως βλέπεις και πήγε και μιλησε και δημοσιευσαμε τις δηλώσεις του. Που είναι η σαφής διόρθωση των δηλώσεων Μπαλάφα;

http://www.enkripto.com/2012/05/blog-post_2045.html

Ανώνυμος 30 Μαΐου 2012 στις 7:38:00 μ.μ. EEST  

κάπου διάβασα ότι τα 2 τελευταία υποβρύχια για τα οποία υπέγραψε ο Μπεννυ και θα παραλάβουμε το 2017 κάνουν 2,5 δις.Όσο το πρωτογενές έλλειμμα μας, και θα τα παραλάβουμε χωρίς τορπίλες.
κατα τα άλλα δεν έχουμε λεφτά για φάρμακα.

Alexandros 31 Μαΐου 2012 στις 1:21:00 π.μ. EEST  

Είναι καλό πριν γράφουμε κάτι να το ελέγχουμε και λίγο εκτός και αν θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Λοιπόν, επειδή πολλά ακούγονται για τα υποβρύχια, το πρόβλημα δεν ήταν ότι πήραμε υποβρύχια εξ αρχής, αλλά ο τρόπος που έγινε η συγκεκριμένη επιλογή, τα υποβρύχια αυτά είναι απολύτως απαραίτητα, τα 4 έχουν πληρωθεί σχεδόν στο 90% και κόστισαν 2,5 δις, οπότε οποιαδήποτε κουβέντα περί ακύρωσης είναι τουλάχιστον αστεία, τα δυο επόμενα θα κοστίσουν 1,2 δις και δεν γνωρίζω αν έχει πληρωθεί οτιδήποτε. Το αν θα πρέπει να αποκτηθούν τελικά θα πρέπει να άπτεται της αρμοδιότητας του ΓΕΕΘΑ, αν κρίνονται απαραίτητα πρέπει να τα πάρουμε, ειδικά μετά τις αποτυχημένες αναβαθμίσεις, μάλλον θα είναι απαραίτητα. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να υπολογιστεί είναι πως αυτά τα υποβρύχια δίνουν δουλειά στους ναυτεργάτες, διότι με αυτά που ισχύουν σήμερα, πρέπει όλοι να πάνε σπίτια τους χωρίς παραγγελίες από το ΠΝ, τι θα γίνουν τόσες οικογένειες;

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2012 στις 5:53:00 μ.μ. EEST  

τα ναυπηγεία ειναι αραβογερμανικών συμφερόντων και οι περισσοτεροι εργάτες αλλοδαποί.

Alexandros 1 Ιουνίου 2012 στις 11:58:00 π.μ. EEST  

Κατά την άποψη μου είναι συμφέρον μιας χώρας να λειτουργούν τα ναυπηγεία στο έδαφος της ασχέτως του από που κατάγεται αυτός που του ανήκουν η τα διαχειρίζεται, δεν ξέρω τι καθεστώς ισχύει ακριβώς, το να έχεις ναυπηγεία στο έδαφος σου όμως μονο όφελος είναι, τώρα το αν οι εργαζόμενοι είναι αλλοδαποί, είναι κάτι το οποιο δεν μπορώ να το ελέγξω, αλλα δεν ξέρω αν πρέπει να με ενοχλεί κιόλας, οποιος άνθρωπος έχει δουλειά και ζει σύμφωνα με τους νομους του Ελληνικού κράτους, θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενος και μακάρι να μπορεί το ελληνικό κράτος να του παράσχει ο,τι πρέπει ώστε να αγαπήσει την Ελλάδα πραγματικά και να γίνει Έλληνας και αυτός. Δεν είναι όλοι οι μετανάστες επιζήμιοι για ένα κράτος, μην μπερδεύεστε, τα αφύλακτα σύνορα μας έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα που έχουμε!

Ανώνυμος 3 Απριλίου 2013 στις 10:39:00 μ.μ. EEST  

Περιμένουμε ανάρτηση για τη σημερινή συνέντευξη Τσίπρα για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ανώνυμος 30 Ιουλίου 2013 στις 1:23:00 μ.μ. EEST  

ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ & ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP