Περί φασισμού ο λόγος: το επεισόδιο της ΕΡΤ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Το αδιαμφισβήτητο τοτέμ της μεταπολιτευτικής περιόδου είναι το Πολυτεχνείο. Η 17η Νοεμβρίου αναγορεύθηκε σε σχολική γιορτή ισότιμη με την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, και ολόκληρες γενιές μαθητών γαλουχήθηκαν με την αντίληψη ότι το ύψιστο ιδανικό είναι η αντίσταση στον φασισμό. Πράγμα θετικό κατ' αρχήν, εκτός αν η έννοια “φασισμός” αρχίσει να ξεχειλώνει και να ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Και επειδή το σύνθημα έλεγε “εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία”, κάθε γενιά άρχισε να ορίζει τον φασισμό όπως τη βόλευε, για να βρει αφορμή “αντίστασης” - παρ' ότι η Ελλάδα απολάμβανε πια μια πλήρη, λειτουργική δημοκρατία. Κι έτσι οι λέξεις άρχισαν να χάνουν το νόημά τους.

“Φασισμός” βαφτίστηκαν κατά καιρούς κάθε είδους νόμιμες πράξεις δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, για να βρεθούν αφορμές για “της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία”. “Φασισμός” βαφτίστηκαν όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις – και δώστου καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια: να μυηθούν τα παιδιά στους “αγώνες”, κι ας μη μπορούν μετά να πουν ούτε δυο κουβέντες στα αγγλικά, αν το φέρει ο διάολος και βγουν κάποτε στο CNN ως αρχηγοί κόμματος... “Φασισμός” βαφτίστηκε και η ιδιωτικοποίηση των λεωφορείων επί Μητσοτάκη - ενώ το δημόσιο ξεβράκωμα των νέων οδηγών από συνδικαλιστές ονομάστηκε “δημοκρατική αντίσταση”. “Φασισμός” βαφτίστηκαν και οι επιχειρήσεις “Ξένιος Δίας” για να συλληφθούν οι παράνομοι μετανάστες – και δώστου αντιφασιστικές/ αντιρατσιστικές” μοτοπορείες και συλλαλητήρια. “Φασισμός” βαφτίστηκε και η αστυνομική εκκένωση παράνομων καταλήψεων όπου κατασκευάζονταν βόμβες μολότωφ σε βιομηχανική κλίμακα. Και πολλά άλλα, όλα "φασισμός".

Σε ένα τέτοιο “αντιφασιστικό” υπόβαθρο, τι πιο φυσιολογικό από τον “αντιφασιστικό” παροξυσμό που ξεσηκώθηκε λόγω της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το “μαύρο” στις οθόνες χτύπησε την απαραίτητη συναισθηματική χορδή στις παλιότερες γενιές, ενώ στους νεότερους έδωσε την ψευδαίσθηση ότι (επιτέλους!) έχουν να κάνουν με χούντα, με το φασισμό που έμαθαν στο σχολείο ότι πρέπει να αντιπαλέψουν. Κάπως έτσι το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετατράπηκε σε “πανηγύρι δημοκρατίας”, σε “κάστρο αντίστασης κατά του φασισμού” κλπ.

Κι όμως: ο φασισμός δε βρίσκεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Αλλού βρίσκεται.

Η ελευθερία των ΜΜΕ και η πλουραλιστική ενημέρωση είναι πράγματι βασικά συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας – αλλά η απόφαση Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν τα έπληξε: το κράτος έκλεισε προσωρινά τα δικά του ΜΜΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ παρέμειναν ανοιχτά – όχι μόνο όσα ανήκουν “στους καναλάρχες και τα μεγάλα συμφέροντα”, αλλά και “Η Αυγή”, ο “Ριζοσπάστης”, ο τηλεοπτικός σταθμός “902”, ο ραδιοσταθμός “Στο Κόκκινο”, και πολλά άλλα. Επομένως η πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού δεν κινδύνεψε από την απόφαση Σαμαρά.

Από ποιον κινδύνεψε η πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού; Από το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ. Πριν ξαναμιλήσει οποιοσδήποτε για φασισμό και δημοκρατία, αξίζει να διαβάσει ολόκληρη τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που ορίζει ποιες εφημερίδες μπορούν να κυκλοφορήσουν (!), αλλά και το πρόγραμμα που επιτρέπει (!!) η ΕΣΗΕΑ στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Η ανακοίνωση μιλάει μόνη της:

"Στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Ενώσεις μας επιτρέπουν:
1. Την αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ.
2. Την μετάδοση προγράμματος από τον χώρο της ΕΡΤ σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τις εξελίξεις για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και
3. Τη μετάδοση έως τριών 5λεπτων δελτίων ειδήσεων την ημέρα, επικεντρωμένων αυστηρά στα ζητήματα των κινητοποιήσεων και των πολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με το πραξικόπημα κατά της ΕΡΤ, και με τη συμμετοχή μόνον του απολύτως αναγκαίου προσωπικού."


Εν ολίγοις, αν λέτε αυτά που θέλουμε, μπορείτε να εκπέμπετε - αλλιώς απεργήστε (= σωπάστε) υποχρεωτικά. Οι όροι αυτοί έρχονται σε συνέχεια της αρχικής απόφασης της ΕΣΗΕΑ στις 12/6/2013, με την οποία ανακηρύχθηκε απεργία σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ και ορίστηκε ότι "από την απεργία θα εξαιρεθούν τα μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ". Οι όροι αυτοί, και μάλιστα όπως εξειδικεύθηκαν χθες (βλ. παραπάνω), δεν είναι κήρυξη απεργίας, ούτε "καθορισμός πολιτικού πλαισίου" της. Είναι ευθεία υπαγόρευση του περιεχομένου του προγράμματος όλων των ΜΜΕ της χώρας, ως εάν η χώρα να βρισκόταν υπό τον έλεγχο ολοκληρωτικού καθετώστος, με αρμόδιο για την "ενημέρωση" το σοβιέτ της ΕΣΗΕΑ.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το εξής: το Σύνταγμα δίνει στους εργαζομένους το δικαίωμα να απεργούν, και γενικά θεωρείται ότι καλύπτει και το δικαίωμα των συνδικαλιστικών τους ενώσεων να κηρύσσουν απεργίες. Το Σύνταγμα όμως δεν επιτρέπει σε κανέναν να προδιαγράφει στα ΜΜΕ τι θα λένε και τι δεν θα λένε, ούτε υπό το κάλυμμα των “όρων της απεργίας”. Αυτό ναι, αυτό είναι φασισμός ή αν προτιμάτε σταλινισμός: είναι πρακτικές που θα τις ζήλευε και ο Γκαίμπελς, ή για να είμαστε πιο κοντά στο κλίμα της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ, ο Μπέρια...

Μπροστά σε αυτές τις πρακτικές, είναι φυσικά μάταιο να συζητήσουμε για "ήσσονα" ζητήματα, όπως το ότι η ΕΣΗΕΑ έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση της Δικαιοσύνης που κήρυξε την απεργία παράνομη, ή εκείνο το τμήμα της ανακοίνωσης που “επιτρέπει” σε συγκεκριμένες εφημερίδες να κυκλοφορήσουν ως επιβράβευση της τήρησης της “γραμμής” (πρακτική όχι μόνο αντιδημοκρατική και φασιστική, αλλά και βαθύτατα ανήθικη). Αυτά τα "ήσσονα" όμως, μαζί με το "μείζον" της υπαγόρευσης του περιεχομένου των εκπομπών στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, δείχνουν και την πολιτική παιδεία, αλλά και το ηθικό περιεχόμενο όσων ηγούνται της συντεχνίας που λέγεται ΕΣΗΕΑ.

"Fasces", το έμβλημα του ιταλικού φασιστικού κόμματος
"Ισχύς δια της ενώσεως"...
Και μια που είπαμε "συντεχνία", να θυμίσουμε ότι η ετυμολογία της λέξης "φασισμός" προέρχεται (και) από την ιταλική λέξη "fasci", που σημαίνει τις πολιτικοποιημένες συντεχνίες που χρησιμοποίησε ο Μουσολίνι στην επιβολή του καθεστώτος του, ενώ το σύμβολο των ενωμένων ράβδων "fasces" παρέπεμπε στο σύνθημα "Ισχύς δια της ενώσεως"... Μήπως κάτι ανάλογο πρεσβεύουν τελικά και η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι υπόλοιπες δημοσιογραφικές συντεχνίες που λυμαίνονται τα ΜΜΕ και έλεγχαν την ΕΡΤ;

Διόλου απίθανο. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη στην προ- ΣΥΡΙΖΑ εποχή ο (τότε) "Συνασπισμός" έπαιρνε στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ ποσοστά που ούτε μπορούσε να ονειρευτεί σε επίπεδο κοινωνίας. Στην ΠΟΣΠΕΡΤ βέβαια κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ (αυτά κάνει η νομή της εξουσίας, διαφθείρει τους επαναστάτες...), αλλά ο σκοπός του ελέγχου των ΜΜΕ είναι κοινός και διαχρονικός. Ο δε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμης, έχει δώσει πλουσιοπάροχα σταλινικά διαπιστευτήρια: μέσω του αλήστου μνήμης "Ιού" της Ελευθεροτυπίας πρωτοστατούσε στο στιγματισμό κάθε πατριωτικής φωνής ως "ακροδεξιάς", ενώ την ίδια ώρα υπό το κάλυμμα του κοσμοπολίτικου διεθνισμού υποστήριζε όλες τις επιλογες της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίος ο κ. Τρίμης, ούτε είναι τυχαία η σταλινική στάση της ΕΣΗΕΑ υπό την προεδρία του.

Εκεί είναι λοιπόν ο φασισμός ή αν θέλετε ο σταλινισμός – στη συντεχνία που έχει "πιάσει τα πόστα" στα ελληνικά ΜΜΕ εδώ και δεκαετίες, και απαιτεί να περνά τη "γραμμή" της με κάθε κόστος. Και θα τους δούμε σε όλο τους το μεγαλείο, αν γίνουν ποτέ κυβέρνηση.

39 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2013 στις 4:31:00 μ.μ. EEST  

Μα δεν είναι το θέμα αν είναι "φασιστικό", "δικτατορικό", χριστιανικό, παγανιστικό ή ότι άλλο. Ο όρος μας μάρανε. Ο όρος μικρή σημασία έχει. Και η δημόσια ΕΡΤ έχει θέματα (διαφθοράς) και το ιδιωτικό ΜΕΓΑ/Αντ1 κτλ.. Το καλό και το κακό υπάρχει παντού.

Είναι η παραδοχή του σαμαρά "βρείτε εσείς τώρα 2000 να απολύσουμε όπως υπογράψατε/με". Άκριτη συμμόρφωση και υπακοή στην τρόικα ενώ υποσχέθηκε "αναδιαπραγματευση" (θα έλεγα τώρα).
Λες "το Σύνταγμα δίνει στους εργαζομένους το δικαίωμα να απεργούν, και γενικά θεωρείται ότι καλύπτει και το δικαίωμα των συνδικαλιστικών τους ενώσεων να κηρύσσουν απεργίες". Τους καθηγητές του επίταξε ΜΗ αφήνοντας τους να κάνουν "συνταγματική απεργία" όπως λες και ενώ αυτή τους ανακοίνωσε τα μέτρα πριν τις πανελλαδικές. Επικαλέστηκε νόμο που αναφέρεται σε καιρικά φαινόμενα και υγεία του πληθυσμού. Πρώτα του "έβρισε" (με χυδαία ψέματα) και μετά τους επέβαλε αυτό που ήθελε.(και κερατάς και δαρμένος). Δεν ξέρω τι έκανε ο Μουσολίνι αλλα δεν νομίζω αυτές οι μέθοδοι να διαφέρουν και πολύ. Το ξύλο λείπει.
Δεν ξέρω πια είναι η λύση (όχι ο τσύριζα) αλλά αυτό που έχουμε τώρα ΔΕΝ μας σώζει, μας υποδουλώνει!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Ιουνίου 2013 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

Έρχεται ο φασισμός Οδυσσέα. Ο ορίτζιναλ. Εκεί να σε δω τι αντιστάσεις θα έχεις. Και εσύ και εγώ και όλοι οι υπόλοιποι. Κατά τα άλλα έχεις γράψει και καλύτερα κείμενα. Αυτό μου θυμίζει ΟΝΝΕΔ του '80. Κατώτερο των δυνατοτήτων σου.

ΥΓ: Τόσο πολύ ενοχλεί το Πολυτεχνείο μετά από τόση κατασυκοφάντηση και απομυθοποίηση, μετά από τόση υπονόμευση δεξιά και αριστερά (αστυνομία και "αναρχικοί"), μετά από τόσα πια χρόνια; Ανίατο ενοχικό τραύμα στη συλλογική συνείδηση της δεξιάς...

Nikos 17 Ιουνίου 2013 στις 5:28:00 μ.μ. EEST  

Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον αρθογράφο και είναι κρίμα που δεν είναι υπογεγραμμένο. Αν μπορώ απλά να συμπληρώσω ένα στοιχείο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν τολμά κανείς να παραβεί της εντολές αυτής της Σταλινικής οργάνωσης? Διότι όσο δύσκολη υπόθεση είναι να γίνει κανείς μέλος της ΕΣΗΕΑ άλλο τόσο εύκολη υπόθεση είναι και να διαγραφεί. Ε και τι έγινε θα μου πείτε? Έλα όμως που η συμμετοχή στην ΕΣΗΕΑ συνεπάγεται τα τεράστια οφέλη (συνταξιοδοτικά, εφ άπαξ, ιατροφαρμακευτικά) των ταμείων των δημοσιογράφων! Ε και τόσο πλούσιο είναι αυτό το ταμείο? Ε ναι αφού εισπράττει νταβατζηλίκι (το γνωστό αγγελιόσημο) ουσιαστικά από όλη τη κοινωνία. Διότι αν μια εταιρία, θέλει να παίξει μια διαφήμιση πληρώνει το κανάλι αλλά τσοντάρει και στον κορβανά της ΕΣΗΕΑ ένα προκαθορισμένο % επί της αξίας της διαφήμισης (νομίζω 20%), το οποίο έξτρα κόστος φυσικά μετακυλύει στο προϊόν δηλαδή σε όλους εμάς. Άρα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει στο χέρι όλα τα μέλη, αλλά και τα δυνητικά μέλη …συνήθως περιμένει κανείς καμιά 10αρια χρόνια για να μπει στο κύκλωμα. Αν δεν σπάσει αυτό το απόστημα δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Να δοθεί άμεσα ένα τέλος σε αυτή τη σαπίλα, τέλος το αγγελιόσημο ή τέλος πάντων αν γουστάρουμε τόσο πολύ να έχουν οι δημοσιογραφάρες μας τόσο καλά προνόμια ας αφαιρεθεί η διαχείριση από την ΕΣΗΕΑ.

χρήστος 17 Ιουνίου 2013 στις 5:46:00 μ.μ. EEST  

Στή χώρα πού βασιλεύει ο λαϊκισμός, τό χάϊδεμα τών αυτιών καί η αποθέωση τών μέτριων (πλήν καταφερτζήδων), ενώ η λογική, τό αυτονόητο καί η σημασία τών λέξεων έχουν χαθεί πρό πολλού, εύστοχα κείμενα σάν τό παραπάνω, από πολλούς ακούγονται σάν γραφικά καί εμπαθή διαπιστωτικά δοκίμια.
Κάνω λοιπόν καί εγώ μιά γραφική διαπίστωση:
Μακάρι νά πέφτω έξω αλλά φοβάμαι ότι ούτε τά παιδιά τών παιδιών μας θά ζήσουν ποτέ σάν ελεύθεροι πολίτες ανεξάρτητης χώρας. Αυτή η χώρα πάντα θά χρειάζεται τούς κάθε είδους νταβατζήδες, αφού τής είναι αδύνατο νά επιβιώσει βασιζόμενη σέ δικές της δυνάμεις.

Pro από Συμβασιλεύουσα 17 Ιουνίου 2013 στις 5:51:00 μ.μ. EEST  


Δεν διαφωνώ πουθενά με το άρθρο . Εγώ προσωπικά έχω βιώσει τον φασισμό μόνο από αριστερούς . Όταν έκλειναν την σχολή με το έτσι θέλω , όταν κατέβαζαν τον κόσμο από το γιαπί να απεργίσει με το ζόρι , όταν αναρχικοί ρωτούσαν , οικογενειάρχες με παιδιά , λίγα μέτρα μπροστά μου -τι εισαι εσύ Έλληνας;Έλληνας;- (εκείνη την φορά πήραν πληρωμένη απάντηση) .
Φυσικά φίλε μου ΦΚΜΚ , Ο πραγματικός φασισμός δεν θα έρθει ΠΟΤΕ . Οι δεξιοί , οι κεντρώοι και οι αριστεροι Έλληνες , δεν τον "σηκώνουν" .

Δυστυχώς φίλε μου οι ακραίοι αριστεροί που έχουν μάθει στο "Βια στην βία" , δεν διαφέρουν πουθενά από τους μπράβους που διαθέτει ο πυρήνας της Χ.Α.
Όλοι βίαιοι , αυταρχικοί , απόλυτοι , φωνακλάδες και έτοιμοι να "κοπανήσουν" . Έτσι φυσικά δημιουργήθηκε και ο Ναζισμός του Χίτλερ . Σαν αντίβαρο στην "επαναστατική γυμναστική" των τότε κομμουνιστών έφτιαξε τα δικά του τάγματα εφόδου . Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε . Το ίδιο ακριβώς βλέπουμε και σήμερα .
Εύχομαι να τα "βρούνε" μεταξύ τους για να ησυχάσουμε εμείς οι υπόλοιποι . Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα . Ακριβώς το ίδιο πράγμα .

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Ιουνίου 2013 στις 6:36:00 μ.μ. EEST  

@Pro
Κοντός ψαλμός αλληλούια φίλε Pro. Όσο για τη θεωρία των δύο άκρων κατ'εμέ είναι αλκοολούχο διάλυμα για να καταπιεί ο κεντροδεξιός το σκ... της ΧΑ χωρίς διαμαρτυρίες. Διότι κάθε θεωρία δύο άκρων καταλήγει στο μη χείρον. Στο χώρο της δεξιάς το μη χείρον είναι δεδομένο από χρόνια.
Μπορεί να βγάλετε σπυριά αλλά εγώ θα παραθέσω το κείμενο του Βαξεβάνη που γράφει αναλυτικά όσοα θα ήθελα να πω:
http://www.koutipandoras.gr/38019/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1.html

Οδυσσέας 17 Ιουνίου 2013 στις 6:39:00 μ.μ. EEST  

@ ΦΚΜΚ:
Συγγνώμη αν σε απογοήτευσε η πένα μου, ξενύχτησα να βλέπω το συναρπαστικό απεργιακό πρόγραμμα, χαχα.
Πέραν πλάκας, αν (ΑΝ) έρθει κάποτε ο ορίτζιναλ φασισμός θα δούμε τι θα γίνει - κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για το θάρρος του πριν αρχίσει το ντουφεκίδι.
Αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μια συγκεκριμένη μορφή φασισμού, που την περιέγραψα στο κείμενο (έστω όχι ικανοποιητικά για τα στάνταρ σου). Επ' αυτής το σχόλιό σου σιωπά.

ΥΓ: Για το Πολυτεχνείο με εκφράζει απόλυτα το σχετικό άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Αξίζει να το διαβάσεις.

strategy 17 Ιουνίου 2013 στις 7:58:00 μ.μ. EEST  

Ας δούμε και τα πρόσωπα πίσω από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ο Δημήτρης Τρίμης, γνωστός από τον «Ιό» της Ελευθεροτυπίας που καταδικάστηκε το 2007 σε πεντάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς για χρήση παράνομης βίας εναντίον διευθυντικών στελεχών του Ρ/Φ σταθμού «Σκάι 100,3».

Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης που μαζί με τη σύζυγό του (επίσης διορισμένη στην ΕΡΤ) εισέπρατταν παράνομα επιδόματα μεταξύ 2002-2007 με πλαστές βεβαιώσεις (επίδομα λευχαιμίας για την υγιέστατη κόρη του και επίδομα τέκνου για την παντρεμένη κόρη του).

@Νikos

Η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο για ένταξη του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ καταψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ,ΧΑ,ΚΚΕ) και 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!

@Pro

Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας της δράσης των ταγμάτων εφόδου του ΚΚΕ το 2004 όταν απαγόρευσαν στον Στ. Κουρτουά, συγγραφέα της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού» να παραστεί σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δυστυχώς η ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς έχει κυριαρχήσει πλήρως και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πέρα από τα ΜΜΕ και τον πολιτισμό. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τη θρασύδειλη επίθεση αναρχικών στο νομπελίστα καθηγητή γενετικής Τζ. Γουότσον στο Παν/μιο Πατρών το 2011 ή τη φιλοξενία του Indymedia σε σέρβερς του ΕΜΠ; Τις γιάφκες στην ΑΣΟΕΕ ή τις επιθέσεις εναντίον καθηγητών και φοιτητών που αποπειράθηκαν να μαζέψουν σκουπίδια από τη Θεολογική του ΑΠΘ;

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2013 στις 8:17:00 μ.μ. EEST  

Οι διορισμένοι αναξιοκρατικά από τρύπες και παράθυρα υπάλληλοι της ΕΡΤ τα τσούγκρισαν με τους ταγούς τους, οι οποίοι για τους δικούς τους (σίγουρα ανήθικους αν και ανομολόγητους) λόγους αποφάσισαν να τους πετάξουν στο δρόμο εν μια νυκτί- πιθανότατα για να φτιάξουν ένα "νέο" τερατούργημα αναξιοκρατίας, αφού μόνο για κάτι τέτοιο είναι ικανοί.
Στον γάμο τους δεν ήμουν καλεσμένος (μαζί τα τρώγανε χωρίς εμένα χρόνια τώρα). Μην μου ζητάνε λοιπόν να πάω μάρτυρας υπέρ του ενός ή του άλλου τώρα στο διαζύγιο. Τους σιχαίνομαι αμφότερους και ας πάνε να πνιγούν όλοι μια αγκαλιά, Κεδίκογολου, συνδικάλες, ΠΝΠ και απεργίες, ποσώς με ενδιαφέρουν.
Δεν με κάλεσαν στο γάμο, δεν θα πάω στο διαζύγιο.

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2013 στις 9:55:00 μ.μ. EEST  

Κάποια στιγμή θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί της χώρας να ασκήσουν σοβαρή πολιτική,ωφέλιμη κοινωνικά και εθνικά.Ναι,αν και λόγω δεξιών πεποιθήσεων θα με βόλευε να ταμπελοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως το αντίπαλο δέος των ακροδεξιών της ΧΑ,εντούτοις δε θεωρώ πρέπουσα τη συμπεριφορά του Α.Σαμαρά να χαρακτηρίζει ως άκρο την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Θα μπορούσα να προσάψω χίλια άλλα δύο στο ΣΥΡΙΖΑ,απο πολιτική ανευθυνότητα,λα'ι'κισμό και μικροπρέπεια,αλλά όχι συνολική ακραία ιδεολογία,παρά την ύπαρξη των περιβόητων συνιστωσών.Ακραίοι είναι το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Απο την άλλη,χαμογελούσα πριν λίγο,με τον Α.Τσίπρα,να πράττει ακριβώς το ίδιο για τη πολιτική του Α.Σαμαρά λέγοντας οτι ''σε λίγο θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος μόνο στους οπαδούς της ΧΑ΄''.Μικροπολιτικές εκατέρωθεν....

Επί του θέματος όμως,συμφωνώ απόλυτα με τον αρθρογράφο και διερωτώμαι μήπως η βούληση της μειοψηφίας να ζήσει ζωή χαρισάμενη εις βάρος της πλειοψηφίας,πλειοδοτώντας και σφετερίζοντας τόσα χρόνια έννοιες όπως τη δημοκρατία,δεν είναι φασισμός αυτός καθεαυτός(;).

@Strategy

Να ήταν μόνο αυτά...Το καλό μου δάσκαλο,υπόδειγμα ήθους,πρώην Πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιο Μάνθο τον έστειλαν σπίτι του με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κολλάρο....Ε,τι άλλο να πω για τα ιδεολογήματα που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια.....


Μέντωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 17 Ιουνίου 2013 στις 10:00:00 μ.μ. EEST  


Δυστυχώς φίλε strategy συμμέτοχη στην ασυδοσία των "επαναστατών" υπήρξε και η "ενοχική" δεξιά , την οποία εγώ όπως και κάποιοι άλλοι (φαντάζομαι) ψήφιζα . Τώρα αφού δεν προλάβαμε την αρρώστια με συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία , ΦΟΒΑΜΑΙ ότι έρχεται η εγχείρηση . Ούτε καν θέλω να σκέφτομαι τι σημαίνει αυτό , με τους ακραίους να έχουν γιγαντωθει τόσο .

Φίλε μου ΦΚΜΚ . Μακάρι να κάνω λάθος . Μακάρι να έχεις δίκιο εσύ 1000% αν Ο Θεός επιτρέψει να δούμε Τσίπρα πρωθυπουργό .

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2013 στις 10:34:00 μ.μ. EEST  

πεστα χρυσόστομε αρθρογράφε! αμάν πλέον με την υποκρίσια. Μου έχει κολλήσει στο μυαλό από τις πρώτες "αγωνιστικές" συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ τα σχόλια ενός άρθρου εδώ πριν μερικούς μήνες που υπήρξε ένα παλικάρι άνεργο με τρία παιδιά που είναι εθελοντής εθνοφύλακας. Για αυτόν ποιος "δημοκράτης" διαμαρτυρήθηκε;
Και στα καπάκια 3 ακόμα πράγματα: 1) την μέση αποζημίωση που θα πάρει ο κάθε αγωνιστής της ΕΡΤ από αυτές τις εκατοντάδες που δεν πάταγαν (δεν λέω για όλους τους εργαζόμενους, πιστεύω ήταν πολλοί που την ίδρωναν τη φανέλα) 2) τις συνδικαλιστικές ΒΔΕΛΕΣ (και η ΕΣΗΕΑ φαίνεται είναι από τους χειρότερες) που ζουν σε λάθος δεκαετία και 3) ότι πολλοί συμπολίτες μας σαν αντίδραση βλέπουν τη ΧΑ σαν λύση. Η οικονομική κρίση δεν είναι πια το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα..το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι διαλυόμαστε πια τελείως: οι βολεμένοι δεν υποχωρούν σπιθαμή από το ρούφηγμα και οι αβόλευτοι θέλουν μια θεραπεία χειρότερη από τη ασθένεια.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 17 Ιουνίου 2013 στις 10:45:00 μ.μ. EEST  

@Οδυσσέα
Ό,τι περιέγραψες ως φασισμό μέσα σε εισαγωγικά, κατ'εμέ είναι φασισμός χωρίς εισαγωγικά. Και βέβαια κάποιοι δεν ξέρουν καλά αγγλικά και μας εκθέτουν στο μαγαζί του αφεντικού αλλά αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι δε φοίτησαν στο Κολλέγιο Αθηνών. Εκεί πρέπει να είναι το μοναδικό σχολείο στο οποίο αυτός που αντιγράφει μένει ατιμώρητος ενώ αυτός που τον συλλαμβάνει απολύεται. Όπως η Ευφροσύνη Μπουλούτα που συνέλαβε πέρυσι τέτοια εποχή τον υιό Σαμαρά να αντιγράφει και απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον θείο του μικρού που είναι και το αφεντικό στο Κολλέγιο. Αναλυτικότερα: HOT DOC Ιουνίου, τεύχος 30, σελ 34-38. Γι'αυτό αγαπητέ κάποιοι βαθμοί κερδίζονται στο σχολείο και κάποιοι αγοράζονται. Όταν συνέλαβα την κόρη μου να ετοιμάζει σκονάκι την έκανα ρόμπα και με άκουσαν (μαζί με τη γυναίκα μου) δυο τετράγωνα πέρα. Αν θέλει ας το ξανακάνει.

Χρύσανθος Λαζαρίδης....Β΄Πανελλαδική, ιστορική φωτογραφία δίπλα στον Μηλιό. Μετά πήγε Αμερική και είδε το φως το αληθινό (του δολαρίου). Μια κουβέντα Οδυσσέα: τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Ό,τι και να γράφει, αλήθεια ή ψέμμα, δε με ενδιαφέρει. Το έγραψα και αλλού: είλωτας για τους Σπαρτιάτες, Σπαρτιάτης για τους είλωτες. Απόλυτη περιφρόνηση για τους προσκυνημένους.

@strategy
Για τη βίβλο του κομμουνισμού; Κρίμα που δεν ήμουν και εγώ να ρίξω μερικές στο εν λόγω υποκείμενο. Και επειδή δεν έχω άνοια ακόμη θυμάμαι και τους Κενταύρους, και τη δολοφονία Τεμπονέρα και από πού έπαιρναν χρήμα και εντολές γνωστοί και σεσημασμένοι ακροδεξιοί της σχολής (πού τους έχανες πού τους έβρισκες με τους ΟΝΝΕΔίτες γύρναγαν). Αρχές δεκαετίας του 80 βλέπεις, η δεξιά δεν είχε αποφασίσει ακόμη να εξωραΐσει την πρόσοψη και τα κονέ με την ακροδεξιά (που αναλάμβανε και τα καθήκοντα συνοδείας στην αφισοκόλληση των ΟΝΝΕΔιτών) ήταν ακόμη διάφανα. Προς επίρρωση των παραπάνω: http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/28/nikos-xatzinikolaou-polytexneio-2/. Λίγο πιο πίσω θυμάμαι και μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων από ακροδεξιούς και επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φοιτητές και συλλήψεις για οπλοκατοχή και το ποιόν του Μιχαλολιάκου - και των δύο - και άλλα πολλά. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία εδώ μέσα είναι αρκετά κάτω τον 50 δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και "παπούδες". Άρχισα να διαβάζω εφημερίδες πριν τελειώσω το δημοτικό. Ελληνικό Βορρά μάλιστα. Αργότερα βέβαια κατάλαβα και τι έλεγε και τι δεν έλεγε ο Μέρτζος (τον οποίο συνεχίζω να εκτιμώ παρά το ιδεολογικό μας χάσμα)

Όσο για τη διεφθαρμένη ΕΡΤ, κάντε τον κόπο να ψάξετε το ποιόν κάποιων ονομάτων και ας αναλογιστούμε: θα απολυθούν άραγε στη νέα ΕΡΤ;
Αιμίλιος Λιάτσος, Πέρης Χαλάτσης, Μανούσος Καμπανέλλης, Ανθή Σαλαγκούδη, Σταύρος Οικονομόπουλος, Ματίνα Ρέτσα, Μνέλαος Σεβαστιάδης, Γεώργιος Αντωνίου. Και αν βαριέστε και έχετε facebook εδώ: https://www.facebook.com/JUNGLE.Report

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2013 στις 12:12:00 π.μ. EEST  

@ Οδυσσέα

Συγχαρητήρια για το άρθρο.
Κάποτε έπρεπε να αναδειχθεί ο φασιστικός τρόπος συμπεριφοράς των "κατ' επάγγελμά υπερ-δημοκρατών" (που ρεζιλεύουν όσους πραγματικά φέρονται δημοκρατικά στην ζωή τους.



@ ΦΚΜΚ

Δυστυχώς η υπερβολική χρήση της λέξης "φασίστας/φασιστικός" λειτούργησε όπως στο παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό. Και όταν πράγματι ήρθε ο λύκος, η ευθύνη για την μη κινητοποίηση των άλλων παρά τον συναγερμό δεν ανήκε σε αυτούς που δεν κινητοποιήθηκαν, αλλά στον ψεύτη βοσκό.

Οδυσσέας 18 Ιουνίου 2013 στις 1:00:00 π.μ. EEST  

@ ΦΚΜΚ:
(1) Λες "ό,τι περιέγραψες ως φασισμό μέσα σε εισαγωγικά, κατ'εμέ είναι φασισμός χωρίς εισαγωγικά". Σεβαστή η γνώμη σου, αλλά μια τεκμηρίωση θα βοηθούσε. Αλλιώς κι εγώ πιστεύω ότι είναι φασισμός που το ανάλγητο κράτος της Δεξιάς δε μου στέλνει μια Μόνικα Μπελούτσι κάθε βράδυ.
(2) Για να μιλάς κάποια ανεκτά αγγλικά δε χρειάζεται να βγάλεις το Κολέγιο Αθηνών. Αρκεί λίγο διάβασμα στο γυμνάσιο/λύκειο, και μετά σε συντηρούν οι ταινίες και τα τραγούδια (και το διάβασμα αν ψάχνεις Αμαζον κλπ). Και ειδικά αν μιλάμε για πολιτικό, λίγη παρακολούθηση ξένων καναλιών δε θα έβλαπτε.
(3) Για το Χρύσανθο Λαζαρίδη οι αναφορές σε δολάριο κλπ είναι άθλιες, εκτός αν έχεις να τις τεκμηριώσεις... Και όσο για τους "προσκυνημένους", τα στερνά τιμούν τα πρώτα κλπ., οι χαρακτηρισμοί σου προϋποθέτουν ότι υπήρχε κάποιος "ορθός δρόμος" αλλά ο Λαζαρίδης ξεστράτισε. Προφανώς εννοείς να έμενε στην Ελλάδα και να εξαργύρωνε τη συμμετοχή του στο Πολυτεχνείο με μια κρατικοδίαιτη καριέρα διαμορφωτή γνώμης με αριστεροπροοδευτική εσάνς. Αντί γι' αυτό, ο άνθρωπος πήγε στην Αμερική, μορφώθηκε κι άλλο, δούλεψε, στάθηκε μόνος του στα πόδια του και γύρισε στην Ελλάδα με άλλες απόψεις. Ευτυχώς, χίλιες φορές ευτυχώς, που δεν έγινε ένας άλλος Μπίστης ή Δαμανάκη.

ΥΓ: Διάβασε προσεκτικά τι λέει ο φίλος παραπάνω για το φασισμό και τον ψεύτη βοσκό. Όλα εδώ πληρώνονται φίλε ΦΚΜΚ...

Μάριος 18 Ιουνίου 2013 στις 1:52:00 π.μ. EEST  

Σε ένα άρθρο τόσων εκατοντάδων λέξεων περί φασισμού περίμενα να δω έστω μια λέξη για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αντί γι' αυτό το μόνο που διάβασα είναι το πόσο φασιστική είναι η συνδικαλιστική και γενικά η αριστερή νοοτροπία.

Για το δεύτερο χωράει συζήτηση καθώς οι ΔΕΚΟσυντεχνίες στην Ελλάδα πράγματι είναι πανίσχυρες, σε βαθμό αηδίας -καμία συντεχνία όμως δεν μπορεί να κυβερνήσει και να κάνει ότι έκανε ο κος Σαμαράς και να θυμίσει σε όλους το αείμνηστον "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"...

Που μας φέρνει στο πρώτο (τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου). Γιατί αυτό το σημείο δεν θίχτηκε καθόλου κε αρθρογράφε; Οι ΠΝΠ δεν... θίγουν καθόλου τα ευαίσθητα αντιφασιστικά σας αντανακλαστικά; ΟΙ ΠΝΠ καταπατούν και παραβαίνουν τη Δημοκρατία με πολύ πιο άμεσο, ευθύ, γενικό, καθολικό και συμβολικό τρόπο, θεωρώ πολύ πιο επίκαιρο και σημαντικό. Ένα παραθυράκι του Συντάγματος που υπάρχει εκεί για περιόδους πολέμου ή άλλης (πραγματικής) έκτακτης ανάγκης διευρύνεται και γίνεται... Πύλη για το Δεσποτισμού και εσείς δεν λέτε ούτε λέξη; Μήπως σας αρέσει κατά βάθος κε αρθρογράφε; ή μήπως ο "πλουραλισμός" για τον οποίον κόπτεσθε είναι να μην ερωτώνται καν οι νόμιμα εκλεγμένοι κυβερνητικοί εταίροι χωρίς τους οποίους ο εκλεκτός σας κος Σαμαράς δεν μπορεί καν να συστήσει κυβέρνηση; Ο "πλουραλισμός" και "αντιφασισμός" σας κε αρθρογράφε είναι το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν";

Περίμενα κάτι καλύτερο από το γενικώς σοβαρό "Εν Κρυπτώ" πέρα από ένα επιεικώς μονόπλευρο δημοσίευμα το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ απλώς προεκτείνει την επιχειρηματολογία Σαμαρά.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 18 Ιουνίου 2013 στις 2:16:00 π.μ. EEST  


1. Όντως η δεξιά είναι ανάλγητη ΚΑΙ για το θέμα της Μπελούτσι. Να θυμηθώ να το καταγγείλω και αυτό. Αυτά είναι τα καλά του διαλόγου, πώς μου ξέφυγε ρε γμτ;

2. Δεν έχω αντίρρηση. Αλλά όπως φαίνεται ο τόπος το έχει να εκλέγει μέτριους ή κακούς μαθητές για τα υψηλά αξιώματα. Πάντοτε είχα απορία πως απόφοιτοι του London School of Economics γίνονται τόσο άθλιοι υπουργοί. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

3. Τι να τεκμηριώσω ρε Οδυσσέα; Δεν είπα ότι τα έκλεψε τα λεφτά ούτε του τα έσπρωξαν. Δούλεψε, κονόμησε και είδε το φως το αληθινό. Δεν είναι μόνο αυτός. Δεκάδες γνωστοί και φίλοι έκαναν την ίδια διαδρομή από το Ρήγα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ και κάποιοι έφτασαν και ως τη Δράση... Πάντοτε η ίδια αιτία: πολλά λεφτά - πανεπιστημιακοί, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρηματίες. Εμένα ο θεός με προφύλαξε από τον πλουτισμό για να μπορώ να τα χώνω σε όλους αυτούς θυμίζοντάς τους τι ήταν και τι έγιναν. Και θυμάμαι τα πάντα. Δε χαρίστηκα σε κανέναν, ούτε και σε αδελφικούς φίλους. Θα χαριζόμουν σε κάποιον που από Β΄Πανελλαδική έφτασε να γίνει συμβουλάτορας του συνεχιστή του Αβέρωφ; Για μένα οι άνθρωποι κρίνονται ως προς τη συνέπεια στις ιδέες τους. Ορθός δρόμος υπάρχει χωρίς να γίνεις Μπίστης ή Δαμανάκη. Τον ακολούθησαν πολλοί που δεν εξαργύρωσαν δεκάρα από το ταμείο της μεταπολίτευσης που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ. Είναι τιμή μου που γνώρισα και γνωρίζω ακόμη, σχεδόν πάντα κατά τύχη, αρκετούς τέτοιους ανθρώπους που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δε μιλάνε εύκολα για τότε. Α, και τα φέρνουν συνήθως δύσκολα οικονομικά. Μια ασυμβίβαστη στάση έχει πάντα κόστος. Και οι συμβιβασμοί ωστόσο έχουν το κόστος τους, αν κρίνουμε από την "Σατραπεία" του Καβάφη.

4. Ωραίο το παράδειγμα αλλά άστοχο. Τον φασίστα τον κυοφορεί κανείς μέσα του, δε γεννιέται ξαφνικά. Τον φασισμό τον καλλιέργησαν τα γρήγορα και εύκολα λεφτά, τα μαύρα λεφτά από τη χούντα και μετά. Τον εξύψωσε σε αξία η κοινωνία του Κλικ και του Νίτρο - μόνο που και στην αριστερά ακόμη λίγοι προσέξαμε τη δομική σχέση ανάμεσα στους κώλους ως αξία και τον φασισμό (πόσοι να διάβαζαν τα σημειολογικά του Ουμπερτο Έκο;). Τον θέριεψε η κοινωνία του χρηματιστηρίου, της ασύδοτης σπατάλης, της λεηλασίας του δημοσίου χρήματος και, ναι, με ευθύνη της αριστεράς που το ανέχτηκε, του εργατοπατερισμού ως υποκαταστάτου του συνδικαλισμού. Φασισμός είναι και η φοροδιαφυγή και η συστηματική εισφοροδιαφυγή και η αργομισθία και το ρουσφέτι και η κομματοκρατία και ο ωχαδερφισμός και νεποτισμός και η συναλλαγή και ο ασύδοτος ατομισμός και η απολιτίκ θέσεις. Τώρα κάποιοι πιο ψαγμένοι ίσως παρατηρήσουν ότι τέτοια φαινόμενα είναι μάλλον πρωτοφασισμός και όχι κυρίως φασισμός. Ψιλά γράμματα, όταν ήλθε η ώρα ο φασίστας ήταν πια έτοιμος. Ένδον του κόσμου έγινε η διαδικασία, δεν υπήρξε κανείς να προφυλάξει τους νέους που δεν ξέρανε τι θα πει φασισμός (από Σεπτέμβρη η Ιστορία θα δοθεί ως μάθημα πρώτης ανάθεσης και σε μη φιλολόγους, κάτι που από καιρό γίνεται ήδη στην πράξη)ούτε τους παλιότερους που τους έφαγαν τα μπουζούκια και τα ταξίδια με μαύρα λεφτά. Και τα ΜΜΕ έβαλαν τη σφραγίδα τους: κατ'έντολή του ΠΑΣΟΚ έσπρωξαν αισχρότατα το φασισταριό του ΛΑΟΣ για να κόψουν ψήφους από τη ΝΔ. Ε, έπειτα ο δρόμος για την ΧΑ ήταν στρωμένος: Φτώχεια, διαφθορά, μεταναστευτικό και εθνική υποτέλεια ήταν οι αφορμές, όχι οι αιτίες. Μια ολόκληρη κοινωνία πάσχει από φασισμό Οδυσσέα και το να το ψάχνει κανείς σε συγκεκριμένες ομάδας είναι ατελέσφορο. Είναι οι ρινόκεροι του Ιονέσκο και μένει να δούμε πόσοι είμαστε και αν θα αντέξουμε ως το τέλος να μη μεταμορφωθούμε στα γνωστά παχύδερμα. Ο Ιονέσκο ήταν πάντως απαισιόδοξος στο θέμα αυτό.

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2013 στις 7:23:00 π.μ. EEST  

"Αρκεί λίγο διάβασμα στο γυμνάσιο/λύκειο"

Στο γυμνάσιο/λύκειο δεν είχε χρόνο, έκανε καταλήψεις

Οδυσσέας 18 Ιουνίου 2013 στις 9:30:00 π.μ. EEST  

@ Μάριος:
Και έλεγα ποιος θα θέσει το ζήτημα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου... Εύλογο το ερώτημά σου. Κατ' αρχήν ο λόγος που δεν αναφέρθηκα σε αυτές είναι ότι έπιασα το θέμα "φασισμός" αποκλειστικά με την έννοια του περιορισμού της ελευθεροτυπίας και προσπάθησα να δείξω ότι αυτή δεν κινδύνεψε από την κυβέρνηση, αλλά από την ΕΣΗΕΑ. Όμως προφανώς το θέμα έχει κι άλλες πτυχές όπως οι ΠΝΠ, και εύλογα τις θέτεις. Η άποψή μου είναι η εξής:
Το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) δίνει τη δυνατότητα έκδοσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σε "έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης" και απαιτεί την υποβολή τους στη Βουλή προς κύρωση μέσα σε 40 μέρες και την έγκρισή τους από τη Βουλή μέσα σε τρεις μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση παύουν να ισχύουν.
Στην περίπτωσή μας, κατά τη γνώμη μου (και προφανώς τη δική σου) δε συνέτρεχε επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη. Όμως η κρίση αυτή (περί επείγουσας ανάγκης) επιφυλάσσεται από το Σύνταγμα στη Βουλή που θα κυρώσει (ή όχι) την ΠΝΠ. Ούτε καν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει (τουλάχιστον αυτά έλεγε κάποτε ο Βενιζέλος ως συνταγματολόγος, όταν δικαιολογούσε την περικοπή των αρμοδιοτήτων του Προέδρου με την αναθεώρηση του 1985). Άρα το Σύνταγμα έχει προβλέψει την ασφαλιστική δικλείδα: αν η Βουλή εγκρίνει την ΠΝΠ, έχει μπει η σφραγίδα της δημοκρατικής νομιμοποίησης και είναι αδιάφοροι οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε αρχικά η ΠΝΠ ως τρόπος νομοθέτησης. Αν πάλι η Βουλή αρνηθεί την έγκριση (ενδεχομένως και λόγω της έλλειψης έκτακτων περιστάσεων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο), τότε η ΠΝΠ παύει να ισχύει.
Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι στο ερώτημα "κινδύνεψε η δημοκρατία από την απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ;" που έθεσα εξ αρχής, η απάντηση παραμένει αρνητική, ακόμα και συνυπολογίζοντας το θέμα της ΠΝΠ. Από κει και πέρα, ούτε κι εμένα μου αρέσει η συνεχής χρήση ΠΝΠ ως εργαλείου νομοθέτησης (και δεν ήταν η πρώτη αυτή), γιατί υποβαθμίζει τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Από την άλλη μεριά όμως, αν ακολουθούσαν την κλασική διαδικασία με νομοσχέδιο κλπ., οι αντιδράσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ θα ήταν συνεχείς και τεράστιες. Αυτές προσπάθησαν να παρακάμψουν με την ΠΝΠ.

@ ΦΚΜΚ:
Την τελευταία παράγραφό σου την προσυπογράφω ολόκληρη, με υπογράμμιση στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που έδωσε το αρχικό "σπρώξιμο στο ΛΑΟΣ.
Το περί δολαρίων δεν ήταν σαφές, χαίρομαι που το διευκρίνισες. Βέβαια αμφιβάλλω αν ο Λαζαρίδης έκανε λεφτά στις ΗΠΑ διδάσκοντας Μαθηματικά, αλλά κι αν έκανε δεν καταλαβαίνω πού το πρόβλημα. Δεν είναι μεμπτός οποιοσδήποτε έκανε λεφτά. Και ως προς την αλλαγή απόψεων, αλίμονο αν κάποιος πιστεύει στα 50 αυτά που πίστευε στα 20.
Όπως λέει κι ο Σαββόπουλος:
"και πονώ για σένα που ήρθε η ώρα να το δεις, δόξα είναι η ευθύνη της δικής μας αλλαγής"...

Akritas 18 Ιουνίου 2013 στις 10:44:00 π.μ. EEST  

Υποτίθεται ότι η οικονομική κρίση οδηγεί «το λαό» να απορρίψει τα ορθολογικά δημοκρατικά κόμματα και να αναζητήσει καταφύγιο στους ανορθολογικούς λαϊκιστικούς ριζοσπάστες δημαγωγούς που του υπόσχονται τον κόσμο ολόκληρο. Όπως συμβαίνει συχνά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολύ πιο πολύπλοκη.

Αυτό που συμβαίνει σε μια οικονομική κρίση είναι ότι στην πολιτική διαμάχη κυριαρχούν κοινωνικοοικονομικά ζητήματα όπως η απασχόληση, οι κοινωνικές παροχές και η ανεργία. Όταν όμως στην πολιτική διαμάχη έχουμε κόμματα που ξεφτυλίζουν και χαλκεύουν κάθε έννοια συνταγματικής δημοκρατίας τότε ο λαϊκισμός βρίσκει έδαφος για ανάπτυξη.

Το Μνημόνιο τρέφει την Φασιστική ιδεολογία, η Πολιτική ανομία και η κρατική αυταρχικότητα την Φασιστική συμπεριφορά.

ΑΧΕΡΩΝ 18 Ιουνίου 2013 στις 12:12:00 μ.μ. EEST  

@Φκμκ
«Τώρα κάποιοι πιο ψαγμένοι ίσως παρατηρήσουν ότι τέτοια φαινόμενα είναι μάλλον πρωτοφασισμός και όχι κυρίως φασισμός.»
Καλή παρατήρηση.
Ὁ πρωτοφασισμός πάντως,εἶναι ἡ βάση πάνω στην ὁποία κτίζονται οἱ ἑθναρχίες,λαοκρατίες,θεοκρατίες,και ὁπωσδήποτε οἱ «εὐνομούμενες,εὔρυθμες,συντεταγμένες πολιτείες» μεταπολιτευτικοῦ τύπου.
Και ξέρεις γιατί;
Γιατί αὐτός ὁ ἄτιμος ὁ πρωτοφασισμός ἔχει την γοητεία του,ἤ τουλάχιστον τα θέλγητρα του,ὅπως:«κοιτάζω την δουλίτσα μου,διαβάζω ἐφημερίδα»,ἤ«ἄς κόψουν τον λαιμό τους»,ἤ«ἀπό την πάρτη μου μακριά,κι΄ἄς εἶναι σ΄ὅποιον θέλει».
Παράλληλα,πάλι ὁ πρωτοφασισμός εἶναι και το βάθρο πάνω στο ὁποίο θεμελιώνεται και ὁ πολιτικός μεσσιανισμός:«ἄς βρεθεί κάποιος τέλος πάντων,να κάνει αὐτό,ἐκείνο,το ἄλλο»,ἀπό τον ἑθνοσωτήρα μέχρι τον ἐργατοπατέρα, ἀρκεί βεβαίως ἐγώ να μήν χρειαστεί να χαλάσω την ζαχαρένια μου.
Ὁ πρωτοφασισμός ἑν τέλει ἴσως εἶναι και ἡ βάση για τις Ἑθνικές Μεγάλες Ἰδέες ὡς σύλληψη,ἀλλά ἑμείς οἱ Ἑλληνες ἔχουμε κατορθώσει ἀκόμη και τον πρωτοφασισμό να τον συνδέσουμε με τον μικροϊδεατισμό μας.

Γεράκι 18 Ιουνίου 2013 στις 1:22:00 μ.μ. EEST  

Ελλάδα, χώρα υπερβολής. Το χαρακτηριστικό αυτό υπονομεύει τόσο τις ενέργειες που είναι στη σωστή κατεύθυνση, όσο την κριτική αλλά και την υπεράσπισή τους. Οδηγεί στο να γίνονται τα περισσότερα με λάθος τρόπο. Η υπερβολή έχει ενισχυθεί από την κομματική εκμετάλλευση που ενίσχυσε με τη σειρά της τη δύναμη του τύπου και του συνδικαλισμού τόσο που έγιναν ανεξέλεγκτα, τα καρκινώματα της διαπλοκής. Διαγωνισμός κατάχρησης εννοιών, ασυδοσίας, υποκρισίας κι ανηθικότητας.

Η κάθε πλευρά ξεχνάει το δικό της μερίδιο ευθύνης, με φτηνό λαϊκισμό πουλάει μαγκιά κι αυτοκριτική μηδέν. Είναι γεγονός πως οι αριστεροί έκαναν σημαία το Πολυτεχνείο, το εκμεταλλεύτηκαν και το εξαργύρωσαν, μέσα από την υπερβολή. Η υπερβολή βάφτιζε φασιστικό οτιδήποτε πήγαινε κόντρα με τα δικά τους συμφέροντα. Η βία βαφτίστηκε "αγώνας" έναντι σε φαντάσματα που τη δικαιολογούσαν και η κάθε πλευρά συντηρούσε τα φαντάσματά της μέσω του λαϊκισμού και της υπερβολής.

Για την ΕΡΤ, δεν κατάλαβα γιατί ενέργησε έτσι ο Σαμαράς. Ήταν ενέργεια στη σωστή κατεύθυνση με λάθος τρόπο. Να μειωθεί το κράτος, να εξυγιανθεί και να εξορθολογιστεί, να γίνει αποδοτικότερο, αποτελεσματικότερο, ανταγωνιστικό, να πάψει να αποτελεί φυτώριο αργόσχολων "δικών μας" παιδιών που εξαργύρωναν τους κομματικούς αγώνες, να πάψει να είναι κρατικά=κομματικά, αλλά δημόσια. Αυτός είναι ο σκοπός. Όμως ο τρόπος που έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ, ήταν τέτοιος που φανερώνει νευρικότητα, προχειρότητα ακόμα και αλαζονεία κι υποκρισία. Θεωρήθηκε δεδομένο πως δεν θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι της τριτοκομματικής, δεν προέβλεψαν την αντίδραση τόσο αυτών που τους έφερε προ τετελεσμένου, όσο και της δύναμης των θηρίων που εξέθρεψαν και οι ίδιοι. Το μηχανισμό πολιτικής εκμετάλλευσης. Το φιάσκο της ΔΕΠΑ πήγαν να το πατσίσουν με κίνηση αποφασιστικότητας για τις εντυπώσεις. Μόλις στράβωσε έριξαν την ευθύνη στο νόμο του Βενιζέλου, όπως και το φιάσκο της ΔΕΠΑ που έριξαν την ευθύνη σε άλλους, τα γνωστά ξένα κέντρα, λες και δεν ήξεραν πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν βάλει στο στόχαστρο τη μονοπωλιακή πολιτική της GAZPROM, λες και τα ξένα κέντρα φταίνε που ο καταναλωτής πληρώνει τα διπλά στο φυσικό αέριο από τον Ευρωπαίο.

Οι λεπτομέρειες και η εξέλιξη του φιάσκου της ΕΡΤ δείχνουν προχειρότητα κι όχι οργανωμένη όπως λένε πολιτική. Βάσει του νόμου του Βενιζέλου που επικαλούνται είχε κατατεθεί το "σχέδιο Αλιβιζάτου" το Φεβρουάριου του 2012, αλλά οι πολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν στο να μην περάσει. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε αναδιάρθρωση με τη συγχώνευση καναλιών, τον εξορθολογισμό του οργανισμού και την απεμπλοκή από την κυβερνητική και συνδικαλιστική ομηρία, με τον οργανισμό σε λειτουργία, ενώ ο Σαμαράς τώρα αγνοώντας πως έχει τριτοκομματική κυβέρνηση κατέβασε απλώς τους διακόπτες με πρόχειρο σχεδιασμό και με την υπόσχεση πως πολλοί θα επαναπροσληφθούν δημιουργώντας μια σειρά συνειρμών τόσο για την επιλογή του χρόνου και του τρόπου της ενέργειας, όσο και για τον πραγματικό σκοπό.

Η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από τις υστερικές φωνές αυτών που καταγγέλλουν τους υπόλοιπους φασίστες σε ότι κάνουν, όπως θα πρέπει να απαλλαγεί από την υποκρισία, την προχειρότητα και την αλαζονεία. Απαιτείται σοβαρότητα, οργανωμένο σχέδιο και πνεύμα συνεργασίας, όχι μαγκιές και τρικλοποδιές από όλες τις πλευρές με σκοπό και μόνο τις εντυπώσεις.

Μάριος 18 Ιουνίου 2013 στις 2:22:00 μ.μ. EEST  

@ Οδυσσέα:

Το ότι οι ΠΝΠ οφείλουν να "νομοθετηθούν" κάποιο διάστημα μετά τη θέσπισή τους αφαιρεί κάποια από την πρακτική τους δύναμη, δεν αφαιρεί όμως 3 πράγματα:

Α) Την ικανότητά τους να προκαλούν επιπτώσεις οι οποίες μετά είναι αδύνατον να ακυρωθούν. Με λίγη φαντασία καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να πράττω κάτι και μετά από μήνες να βγω και να πω: ΟΚ παιδιά, άκυρο. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω και η δύναμη των τετελεσμένων είναι γνωστή σε όλους.

Β) Το συμβολισμό τους. Οι ΠΝΠ ισοδυναμούν με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Στην περίπτωσή μας μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν οι κυβερνητικοί εταίροι. Η αυθαιρεσία "στο τετράγωνο" δηλαδή. Γιατί ένα ζήτημα τέτοιου είδους έπρεπε να προχωρήσει με ΠΝΠ; Γιατί έπρεπε να μαυρίσουν ταυτόχρονα 3 κανάλια χωρίς "γιατί, πως, μα - μου". Δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε και συνωμοσιολογικό φίλε Οδυσσέα ότι όλος ο Δυτικός κόσμος έσπευσε να κατακρίνει την επιλογή Σαμαρά. Ο συμβολισμός της πράξης του είναι έντονος, σαφής και βαρύς.

Γ) Το ερώτημα "γιατί έτσι και όχι με τους 1000 άλλου τρόπους που ήταν δυνατόν να γίνει η εξυγίανση της ΕΡΤ". Όπου φυσικά στο "εξυγίανση" γελάμε καθώς η μισή Μεσσηνία έχει μετακομίσει/μετακομίζει σε αφράτες Αθηναϊκές καρέκλες. Αφού ο κος Σαμαράς ήθελε "εξυγίανση" γιατί δεν μείωσε τους μισθούς/έκλεισε ένα από τα τρία κανάλια απέλυσε ΚΑΠΟΙΟ από το προσωπικό; Γιατι δεν βγήκε να συζητήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη, τουλάχιστον να σώσει τα προσχήματα; Γιατί δεν δημιούργησε τη ΝΕΡΙΤ ΠΡΙΝ κλείσει ΝΕΤ/ΕΤ1/ΕΤ3;

Η απάντησή σου Οδυσσέα δεν απαντά σε τίποτα από τα παραπάνω.

Και για να μην μακρυγορούμε, για μένα είναι ολοφάνερο ότι ο αυταρχισμός είναι επιδίωξη, όχι αγαρμποσύνη. Ο κος Σαμαράς δεν "κλείνει το μάτι" απλά στη Χ.Α. όπως διατείνονται κάποιοι αλλά μάλλον προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι "βασιλικότερος του βασιλέως" και να παραβγει τους χρυσαυγίτες στον αυταρχισμό. Καταλαβαίνει ότι στις επόμενες εκλογές όχι μόνο ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ (αν υπάρχουν) θα είναι αδύναμα να τον στηρίξουν αλλά ότι ίσως να μην θέλουν καν. Και ότι ο μόνος δρόμος για την εξουσία είναι η συνεργασία με τη Χ.Α. η οποία προκειμένου να ανοιχθεί στις "μάζες" είναι σε πορεία... παράλληλη με τον ΣΥΡΙΖΑ: πολύ προσεκτικά λόγια, φίμωση "ερεθιστικών" φωνών και επιμονή σε μια προσεκτικά συγκροτημένη ρητορεία. Προσωπεία δηλαδή.

Οπότε θα δούμε το μέχρι πρότινος αδιανόητο: Τους Ναζί στην εξουσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Nikos 18 Ιουνίου 2013 στις 4:21:00 μ.μ. EEST  

Η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει και να ανασυσταθεί, όχι να αναδιαρθρωθεί και αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια όχι σήμερα. Το θέμα μας δεν είναι να φύγει μονό ο υπεράριθμος κόσμος, αυτό και με τους δυο τρόπους όποιος είναι να φύγει θα φύγει …τι να απολυθούν 2000 από τους 2600 τι να απολυθούν 2600 και να επαναπροσληφθούν 600. Το θέμα μας είναι να καταργηθούν οι προνομιακές συμβάσεις, τα παρανοϊκά οργανογράμματα και ο κανονισμός εργασίας που είχαν κόψει και ράψει στα μέτρα τους οι συνδικαλιστές. Οκ, καταλαβαίνω ότι είχαμε συνηθίσει πρωθυπουργούς που δεν είχαν διάθεση να σπάσουν αυγά και έτσι βεβαία φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Τώρα όμως τέλος, καιρός να συνηθίσουμε αλλιώς και ευτυχώς που ο Σαμαράς (με όλα τα κακά του και αυτός και με το παρελθόν που έχει) έχει δείξει τέτοια αποφασιστικότητα σε κρίσιμα ζητήματα. Και στο κάτω κάτω πολύ κουβέντα κάναμε για την ΕΡΤ, πλάκα κάνουμε τώρα…? 300εκ το χρόνο στο γκουβά για να περνάνε καλά οι βολεμένοι ενώ με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαμε να στηρίξουμε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας? Έχουμε τη νεολαία 60% ανεργία και το υπόλοιπο 40 παίρνει 300 ευρώ και θα ασχοληθούμε με την ΕΡΤ? Τέλος, μάγκες, τέλος δεν υπάρχουν περιθώρια πια! Δεν γουστάρω τα λεφτά μου να πηγαίνουν στο γκουβά και οι πιτσιρικάδες να παίρνουν τα ΑΚ επειδή δεν έχουν μέλλον και το ναυτικό να μην έχει 10 εκ να πάρει μπαταριές για τα υποβρύχια και 1000 ακόμα τέτοια παραδείγματα …και στο φινάλε φινάλε άμα ο Μ. Αλέξανδρος καθόταν να λύσει το γόρδιο δεσμό ακόμα εκεί θα ήταν και θα πάλευε… ψειρίζουμε τη ΠΝΠ και χάνουμε την ουσία…

ΥΓ Αυτό πρέπει να γίνει και με άλλους οργανισμούς με πρώτη την ΕΥΠ. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε υπηρεσία πληροφοριών χωρίς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να δίνει ο ένας τον άλλο στα ΜΜΕ…

Οδυσσέας 18 Ιουνίου 2013 στις 5:16:00 μ.μ. EEST  

@ Μάριο:
Α) Μιλάς πολύ γενικά για "δύναμη των τετελεσμένων", δεν προσδιορίζεις ποιες επιπτώσεις μιας ΠΝΠ είναι αδύνατο να ακυρωθούν. Το σίγουρο είναι ότι μέσα σε 40 μέρες η ΠΝΠ έρχεται στη Βουλή προς έγκριση, κι αν δεν εγκριθεί παύει να ισχύει. Απλά πράγματα.
Β) Ρωτάς γιατί έπρεπε να γίνει έτσι. Πιθανές απαντήσεις: γιατί ήθελαν να αιφνιδιάσουν την ΠΟΣΠΕΡΤ μην "πιάσει τα γιοφύρια", γιατί είχαμε υποσχεθεί στην τρόικα Χ απολύσεις ως τον Ιούνιο και η εναλλακτική λύση ήταν να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, γιατί Βενιζέλος και Κουβέλης έπαιζαν καθυστέρηση. Αλλά δεν έχουν σημασία οι λόγοι εδώ, ούτε έχώ όρεξη για δίκη προθέσεων. Το θέμα της ανάρτησης είναι αν ήταν αντιδημοκρατική αυτή η ενέργεια, όχι τα κίνητρά της.
Α, και παρεμπιπτόντως οι αντιδράσεις του "Δυτικού κόσμου" δε χρειάζονται συνομωσιολογία για να εξηγηθούν. Αρκεί μια αναζήτηση κοινών συμφερόντων. Π.χ. είναι απολύτως εξηγήσιμο με συμφεροντολογικούς όρους ότι δεκάδες εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων διακήρυξαν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση (δηλαδή οι ίδιοι αυτοπροσώπως) είναι αναπόσπαστα στοιχεία της δημοκρατίας κλπ. Επίσης είναι απόλυτα λογικό ότι ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλιου (Σουλτς) θα καταδίκαζε τον αυταρχισμό κλπ. κλπ. μιας δεξιάς κυβέρνησης που τη στηρίζει η χριστιανοδημοκράτισα Μέρκελ, ειδικά όταν είμαστε τρεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές. "Where you stand depends on where you sit".
Γ) Τόσο για το (Γ) όσο και για την τελευταία σου παράγραφο δεν θα σχολιάσω τίποτα, γιατί η δίκη προθέσεων δεν έχει νόημα. Κατ' εσένα ο Σαμαράς θέλει να συγκυβερνήσει με τη Χρυσή Αυγή, κατά τη δική μου γνώμη μπορεί να θέλει αυτοδυναμία, κατά τη γνώμη ενός τρίτου μπορεί να θέλει ηρωική έξοδο. Ας κρίνουμε όσα ξέρουμε, όχι όσα φανταζόμαστε.

Pro από Συμβασιλεύουσα 18 Ιουνίου 2013 στις 5:38:00 μ.μ. EEST  

Η συγκηβερνηση με την Χρυση Αυγη , ειναι το πραγματικο αλκοολουχο διαλυμα που περιγραφει ο ΦΚΜΚ , αυτην την φορα ομως για να ζαλιζονται οι αριστεροι.

Μια συγκηβερνηση ΝΔ & ΧΑ θα μετετρεπε την κυβερνηση και την ιδια την χωρα κατα επεκταση σε παρια της Ευρωπης . Σοβαρευτειτε .
Κανενας ανθρωπος με στοιχειωδεις γνωσης της πολιτικης πραγματικοτητας δεν μπορει να οργανωσει μια τακτικη η οποια θα τον καταστησει περιθωριακο και αντιπαθητικο στους ............ ΠΑΝΤΕΣ .
Θυμηθειτε τον Χαιντερ .

Ειναι ομως μια πολυ καλη αντιπολιτευτικη ΠΑΡΑΜΥΘΑ για να μας .......... ζαλιζει .

Υγ . Συμφωνω με την διαπιστωση του ΦΚΜΚ σε αλλο σχολιο οτι αν πεσει η κυβερνηση λογω Ερτ , και δεν παρει αυτοδυναμια , δεν θα εχει κανεναν για να συνεργαστει και θα εχουμε ακυβερνησια .

oikologia-gea 18 Ιουνίου 2013 στις 6:32:00 μ.μ. EEST  

Σπουδαία!

Πιάσατε τα πολιτικά και πέσατε να φάτε τον Οδυσσέα!

Όσον αφορά το ζουμί της υπόθεσης, τίποτε, και για το νόημα του άρθρου του Οδυσσέα, τίποτε!

Ο ένας το μακρύ του, ο άλλος το κοντό του, αλλά η επίθεση κατά του Οδυσσέα, ... γενική .....!

Κανονικά, αυτή η Ιστοσελίδα αφορά όλους όσοι σκέπτονται "πατριωτικά", γράφω δε "πατριωτικά" διότι αν τολμήσω γράψω ΕΘΝΙΚΑ, έτσι δηλαδή όπως σκέπτονται όλοι σχεδόν οι πολίτες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα των όμορων, θα με αποκαλέσετε "φασίστα".

Διότι τόσο δημοκράτες είσαστε ... όμως δυστυχώς δεν είσαστε δημοκράτες αλλά φθηνοί λαϊκιστές!

Ούτε καν δεν σκέπτεσθε λογικά.....!

Βρε παιδιά, έως που θα τραβά αυτή η ... βαλίτσα;

Πότε επιτέλους θα σταματήσει η φορομπηχτική επέλαση επί των αθώων έντιμων φορολογουμένων και των συνταξιούχων για να βολεύει η κάθε "συμμορία" τους δικούς της;

Το 1975 που τέλειωσε η χούντα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν μόνο 220 250 χιλιάδες και το κράτος, χωρίς τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, λειτουργούσε!

Πότε θα αποφασίσει ο Μανιτάκης να απολυθούν οι κακούργοι και υπεράριθμοι υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα (ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα και ακόμα το συζητά;) ή ο Ρουπακιώτης να υποστηρίζει με μανία τους δικηγόρους και τα ξένα συμφέροντα;

Δηλαδή, επειδή ο Σαμαράς εφαρμόζει όσα υπέγραψε ο Βενιζέλος δεσμεύοντας την χώρα, προκειμένου να πάρει δάνεια, είναι ... κάθαρμα!

Για να μην τρελλαθούμε τελείως, αυτή η ΕΡΤ, της οποίας οι μερικοί διάφοροι έπαιρναν 200.000 Ευρώ και πάνω, ενώ εμένα μου ρημάξανε την σύνταξη για να πληρώνουν σ' αυτούς παράνομα και πλασματικά μπόνους και υπερωρίες, είναι αθώοι!

Δηλαδή θα τραβούσε το πράμα χωρίς απολύσεις στο Δημόσιο, μέχρις ότου θα έπερνε τον Σαμαρά και τον όποιον Σαμαρά .... ο διάολος, έτσι ώστε να διαιωνίζετε εις βάρος του Ελληνικού Λαού το έγκλημα και έτσι τα δήθεν "δημοκρατικά" κόμματα να διατηρήσουν τον κομματικό τους στρατό...;


Ευμένης Καρδιανός

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2013 στις 6:55:00 μ.μ. EEST  

Αν δε μπορούμε να τα βρούμε στα απλά μην έχει κανείς την αυταπάτη ότι θα ξεφυγουμε από την χρεωκοπία. Τσακωνόμαστε (πολιτικοί και πολίτες) όπως πριν 20-30 χρόνια σα να μην έχει συμβεί τίποτα. Ωραία συναίσθηση κατάστασης (SA)!

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2013 στις 7:01:00 μ.μ. EEST  

Δυστυχώς διαπιστώνω οτι στη χώρα που ζούμε αρεσκόμαστε να καλλιεργούμε μύθους.Μύθους όπως οτι χωρίς καμία μεταρρύθμιση θα βγούμε απο το οικονομικό αδιέξοδο.Μύθους οτι διαθέτουμε τη κατάλληλη συλλογική συνείδηση έτσι ώστε να υπάρξει συνεννόηση και ομοψυχία για να προβούμε στις κατάλληλες αλλαγές και οτι χωρίς να σπάσουμε αυγά θα φάμε τη πολυπόθητη ομελέτα.Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας έχει αποδείξει οτι δύσκολα θα απομονωθούν τα σύνδρομα στον εργασιακό τομέα και δύσκολα θα αποδεχτεί ένα μέρος του πληθυσμού μια πραγματικότητα η οποία ενδεχομένως να είναι σκληρή,αλλά πιθανόν να έχει και αρκετά στοιχεία δικαιοσύνης.

Κακά τα ψέμματα,κεκτημένα χρόνων που προέρχονται απο το βαθύ αντιπαραγωγικό κράτος,είναι επιβεβλημένο να θιγούν,αλλά θεωρώ οτι είναι ουτοπικό αυτό να προέλθει μέσα απο μια ειλικρινή και εγκάρδια συνεννόηση(διότι πολύ απλά είναι απίθανο να υπάρξει κάτι τέτοιο),παρά μόνον εάν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.Διότι ακόμη και εάν κάναμε λόγο για σταδιακή εξυγείανση της ΕΡΤ,αυτό θα γινόταν μόνο μέσω επώδυνων μέτρων τα οποία μάλλον δε θα ικανοποιούσαν το βαθιά ριζωμένο συνδικαλιστικό και κομματικό κατεστημένο.

Όσον για το σενάριο-επιδίωξη της συγκυβέρνησης με τη ΧΑ,με συγχωρείτε,αλλά μόνο ως επιπέδου επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω....

Κατά συνέπεια ,οι αποψεις μου μάλλον ευθυγραμμίζονται με των @Οδυσσέα,@Pro και @Nikos....


Μέντωρ

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2013 στις 7:04:00 μ.μ. EEST  

@Ευμένη

Μη παραλείψω να πω οτι συμφωνώ απόλυτα και με 'σένα και οτι συμμερίζομαι την αγανάκτησή σου ....Δίκαια είσαι χειμαρρώδης!


Μέντωρ

Μάριος 18 Ιουνίου 2013 στις 7:32:00 μ.μ. EEST  

@ Οδυσσέα:

Α) περί τετελεσμένων: Μορφωμένος άνθρωπος είσαι (πιστεύω), μπορείς να φανταστείς μυριάδες πράγματα τα οποία ακόμα και αν "παρθούν πίσω" αφήνουν πίσω τους ένα προηγούμενο τέτοιο που η πραγματικότητα, ειδικά η επικοινωνιακή και ψυχολογική δεν είναι η ίδια.

Β) Λες ότι δεν έχουν σημασία οι λόγοι. Έχουν σημασία Οδυσσέα, και ο λόγος είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει χρήση ΠΝΠ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μόνον. Στην περίπτωσή μας η πλήρης απουσία ικανής αιτιολόγησης μιας ΠΝΠ δεν μπορεί παρά να αφήσει έντονα ερωτηματικά για τους λόγους αυτούς. Όσον αφορά την αντιδημοκρατικότητα δηλαδή, δεν μας ενδιαφέρουν οι λόγοι αυτοί παρά σαν επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να υποστηρίξουν τη χρήση της ΠΝΠ. Πέραν από αυτό και δεδομένης της "γκάφας" δεν μπορεί παρά να δημιουργήσουν και την περιέργεια για τα επιμέρους "γιατί", τουλάχιστον σε όποιον ενδιαφέρεται για την πολιτική.

Γ) Εννοείται ότι ο Σαμαράς δεν θέλει να συγκυβερνήσει με τη Χ.Α. Αυτό που θέλει είναι πλήρης αυτοδύναμη ΝΔ. Επειδή όμως είναι πολύ μακριά από αυτήν, παίζει όπως μπορεί για να καταφέρει να είναι στην εξουσία έστω και με το 30-% ποσοστό του. Η πρώτη γραμμή δράσης θέλει σταμάτημα της διαρροής ψηφοφόρων προς Χ.Α., η δεύτερη συνεργασία μαζί της. Η πολιτική αυταρχισμού βοηθά και στο ένα, και στο άλλο. Όπως είπε και το Γεράκι πιο επάνω, ίσως ήταν και μια απεγνωσμένη απόπειρα στροφής της κοινής γνώμης από το γκρέμισμα του "success story" λόγω Gazprom.

Pro από Συμβασιλεύουσα 18 Ιουνίου 2013 στις 7:43:00 μ.μ. EEST  


@ Μέντωρ
Μου φαίνεται ότι εμείς είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε πάντα .

@ Ευμένη
Έχεις απόλυτο δίκιο και η αγανάκτισή σου επί δικαίων και αδίκων είναι κατανοητή .

Αδέλφια .
Αν δεν φύγουν ΤΩΡΑ τα τρωκτικά του δημοσίου , που στο κάτω κάτω της γραφής ΚΑΙ έχουν κάνει τις καβάντζες τους ΚΑΙ οι ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ τους , τους φτάνουν για να ζήσουν καλά για πολλά χρόνια , ΑΥΡΙΟ θα δούμε να κλείνουν όλα τα νοσοκομεία , να απολύονται μαζικά νοσηλευτές , γιατροί , αστυνομικοί , δάσκαλοι , στρατιωτικοί και ολοι όσοι προσφέρουν . Δεν βγαίνουν τα κουκιά . Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο .

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2013 στις 7:57:00 μ.μ. EEST  

@Pro


Είναι θέμα κοινής αντίληψης και ιδεολογίας αδερφέ μου....

Μέντωρ

Vangelis M. 20 Ιουνίου 2013 στις 2:27:00 π.μ. EEST  

Συμφωνω με τον αρθρογραφο. Και μια αλλη διασταση για το ζητημα που που πυροδοτητσε ολα αυτα τα οποια παρακολουθομε και προβληματιζομαστε.

Στις περισσοτερες περιπτωσεις απο την διαχειριση των δημοσιων ζητηματων το ζητουμενο δεν ειναι η βελτιστη λυση αλλα μια καλη λυση. Και καλες λυσεις υπαρχουν αρκετες και διαφορετικες, καποιες φορες και διαμετρικα αντιθετες.

Ομως... Μια καλη λυση δεν μπορει να ειναι παραλογη. Δεν μπορει να μην ειναι και δικαιη οταν αφορα το συνολο της κοινωνιας. Δεν μπορει αν αφορα εναν παραγωγικο τομεα να καταναλωνει περισσοτερους πορους απο οσο πλουτο παραγει. Πρεπει να υπαρχει ενα κερδος (οικονομικο εκφρασμενο σε χρημα ή κοινωνικο εκφρασμενο σε χρηση της παραγωγης). Το κερδος γινεται αποδεκτο απο το συνολο της κοινωνιας οταν καταληγει στην κοινωνια φυσικα. Οχι κερδος για την μια ή την αλλη ομαδα εις βαρος του συνολου. Ακομα και αν φαινομενικα ή προσκαιρα ευνοειται η μια ή η αλλη ομαδα τελικα κερδισμενη πρεπει να ειναι η κοινωνια. Μονο ετσι δικαιολογειται στα ματια του συνολου η καταναλωση πορων και παραγωγικων δυναμεων.

Η ΕΡΤ τι παρηγαγε? Η απαντηση ειναι ευκολη. Τηλεοπτικο και ραδιοφωνικο προιον. Ενημερωση, ψυχαγωγια, καλλιεργια, μορφωση (τα δυο τελευταια στον βαθμο που μπορουν να προσφερθουν μεσα απο την ραδιοτηλεοπτικη παραγωγη). Επισης δευτερευοντως παρηγαγε και πολιτισμικο προιον μεσω των χρηματοδοτησεων, των προβολων πολιτισμικων γεγονοτων και των τριων(!) ορχηστρων της. Ποιος το καταναλωνε αυτο το προιον? Ο Ελληνας τηλεθεατης. Και τι ποσοστο του συνολου των τηλεθεατων το καταναλωνε? Η απαντηση ειναι απογοητευτικη. Συμφωνα με τις μετρησεις τηλεθεασης 3-4%. Και ποσο κοστιζε να παραχθει αυτο το προιον? Παραπανω ισως απο οσο κοστιζε να παραχθει ή αγοραστει και διατεθει το υπολοιπο προιον που προσεφερε το συνολο των ιδιωτικων καναλιων και που καταναλωνε παντα συμφωνα με τις μετρησεις το 96% του ραδιοτηλεοπτικου κοινου. Κατι παραλογο υπαρχει εδω! Εχουμε ενα προιον που παραγεται κοστιζοντας πανακριβα και καταναλωνεται απο ελαχιστους. Εχουμε με μια πρωτη αναγνωση οικονομικη ζημια. Μηπως τα αλλα οφελη για την κοινωνια, τα εμεσα, δικαιολογουν την παραγωγη του προιοντος? Η απαντηση ειναι ΟΧΙ! Απευθυνεσαι σε ενα συγκεκριμενο κοινο προσφεροντας του κατι που δεν θελει να καταναλωσει. Αν θελεις να διαδωσεις τον πολιτισμο φροντισε να φτανει σε αυτους που τον θελουν. Δεν εχει νοημα να τον βαζεις στο στομα καποιων που δεν τον θελουν και το μονο που θα κανουν ειναι να τον φτυσουν. Αν ενδιαφερεσαι πραγματικα για το πνευματικο, δωσε τους παιδεια πρωτα να μπορεσουν να καταναλωσουν και υψηλο πολιτισμο αργοτερα.

Δεν μπαινω στην ουσια της πραγματικοτητας. Δεν ασχολουμαι με το τι γινοταν, το τι κρυβοταν πισω απο το την ΕΡΤ. Δεν αναρωτιεμαι αν ηταν δημοσια ή απλα ενα μιγμα συνδικαλιστικης, κομματικης και κυβερνητικης τηλεορασης. Δεν ασχολουμαι με τις πιθανες κουτοπονηριες των κυβερνητικων οσο αφορα τα γεγονοτα. Λεω οτι η ΕΡΤ δεν μπορουσε να προσφερει ακομα και στην ιδανικη της μορφη. Ηταν λαθος σχεδιασμενη ή αν θελετε ξεπερασμενη απο την πραγματικοτητα. Ηταν ΠΑΡΑΛΟΓΗ!

Αυτη ειναι η αληθεια και καιρος να ανοιγουμε τα ματια γιατι δεν αντεχουμε αλλο να μην ξεφευγουμε απο το τελμα της κρισης.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 20 Ιουνίου 2013 στις 1:22:00 μ.μ. EEST  

@Βαγγέλη
1. Η ΕΡΤ κόστιζε πολύ και το προϊόν της δεν ήταν ανταγωνιστικό - με βάση τις τηλεθεάσεις. Προφανώς τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά είναι τα γνωστά απογευματινά δελτία τρόμου (ειδήσεων τα λένε), ο Σουλεϊμάν και το μάστερ σεφ. Έτσι θα γίνει η ΝΕΡΙΤ, οπότε ορθώς η κυβέρνηση την λουκέτιασε.
2. Η τηλεθέαση ήταν απογοητευτική, 3-4%. Μπαίνω στον πειρασμό να σκεφτώ ότι κάπου τόσο είναι και το ποσοστό του κόσμου που αξίζει να ασχολείται κανείς μαζί του στον τόπο αυτό. Για τους υπόλοιπους υπάρχει η Μενεγάκη η Μανωλίδου και η Στεφανίδου. Υποθέτω ότι και η ΕΡΤ επιχείρησε ένα τέτοιο πείραμα βλακοποίησης με την Σαλαγκούδη χωρίς, λέγεται, επιτυχία. Υπομονή, ως ΝΕΡΙΤ θα είναι αρκούντως ηλίθιο το πρόγραμμα για το 96% του λαού.
3. "Απευθυνεσαι σε ενα συγκεκριμενο κοινο προσφεροντας του κατι που δεν θελει να καταναλωσει. Αν θελεις να διαδωσεις τον πολιτισμο φροντισε να φτανει σε αυτους που τον θελουν. Δεν εχει νοημα να τον βαζεις στο στομα καποιων που δεν τον θελουν και το μονο που θα κανουν ειναι να τον φτυσουν." Αν δεν τον εκπαιδεύσεις με την τηλεόραση και εσχάτως και με το διαδίκτυο, μην περιμένεις να το κάνει το σχολείο. Το πρώτο πράγμα που κατάλαβα στην εκπαίδευση ήταν ότι η κάθε Κορομηλά (τότε) μπορούσε να χαλάσει πέντε ώρες μάθημα σε πέντε λεπτά. Αν η ΕΡΤ δεν πετυχαίνει το στόχο του εκπολιτισμού, να την αλλάξεις, όχι να την κλείσεις. Έχεις δυο θεατρικές παραστάσεις να χρηματοδοτήσεις για τηλεόραση: την Αντιγόνη και τον Σεφερλή. Ποια θα έχει τηλεθέαση; Πάρτον κάτω τον Σοφοκλή.
4. Τι ευθύνη φέρει ο κάθε ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός για την ορθότητα και εγκυρότητα των όσων μεταδίδει ή, πολύ περισσότερο, για τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα που υποστηρίζει έμμεσα ή άμεσα; Αν θεωρήσουμε ως "επιχειρήσεις" το Defencenet από τη μια (που είναι)και το "εν κρυπτώ" ή το StrategyReports από την άλλη (που προφανώς πόρρω απέχουν από κάποια εμπορική δραστηριότητα), ποιο θα διάλεγες να σποσοράρεις με "αυστηρά οικονομικά κριτήρια"; Και βέβαια ποιος έχει σχέση με την αλήθεια είναι άλλη ιστορία, όταν μιλάμε για λεφτά.
5. Η υγεία κοστίζει αλλά είναι αναποτελεσματική. Η παιδεία κοστίζει αλλά είναι ανεπαρκής. Η άμυνα κοστίζει αλλά όλες τις ασκήσεις τις βγάζουν 300 άτομα και η θητεία έχει γίνει ίσα με ένα γκάστρωμα. Οι συγκοινωνίες είναι μάπα. Οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν. Η ΕΡΤ νοσεί. ΟΙ ΔΕΚΟ προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Συμπέρασμα. Τους απολύουμε όλους και επαναπροσλαμβάνουμε τους δικούς μας με 300 ευρώ. Αυτό σκοπεύουν να κάνουν άλλωστε από Σεπτέμβρη στα σχολεία. Ωρομίσθιους που θα δουλεύουν με κουτσουρεμένα ένσημα για 12 ώρες την εβδομάδα με 300 ευρώ. Αν περιμένεις άνθρωπο εργαζόμενο σε καθεστώς δουλείας να σου διδάξει την ελευθερία, να παλέψει να σώσει τη ζωή σου, να παλέψει να σώσει την εθνική ανεξαρτησία...τότε MEGA και Σουλεϊμάν και πολύ μας είναι.
Τελειώνω: Η ΕΡΤ είναι αφορμή. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση διαλύει το κράτος με το πρόσχημα της μπακάλικης λογικής του πόσα δίνω - τι παίρνω. Το κράτος δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση. Διαχειρίζεται κοινωνικά αγαθά τα οποία κοστίζουν και δεν έχουν άμεσα μετρήσιμα κέρδη. Αυτό είναι το κράτος όμως, όπως το ορίζει στα Πολιτικά του ο Αριστοτέλης - και δεν έχω δει κάποιον πέρα από κάποιους έξαλλους νεοφιλελέδες τύπου Μάνου και Τζήμερου να το αμφισβητούν. Η άλλη λύση είναι το Metropolis του Fritz Lang. Δες το. Κάποτε ο τόπος να ξεφύγει από τα δυο άκρα: την αρσακειάδα δασκάλα (παραγεμισμένη με λογιότατους) και τον μεγαλομπακάλη της Πελοποννήσου (της πτωχής πλην τιμίας Ελλάδος)

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2013 στις 2:04:00 μ.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

αν και η ερτ για μένα ήταν παντελώς άχρηστη το όλο σου ποστ με βάζει σε πολλές σκέψεις...

μηδενιστής

Vangelis M. 20 Ιουνίου 2013 στις 2:48:00 μ.μ. EEST  

@ Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ

Φιλε μου ετσι οπως τα θετεις συμφωνω στα περισσοτερα. Θα μπορουσα να πω ακομα πιο ανατριχιαστικα για το τι υποπτευομαι να συμβαινει στην πραγματικοτητα αλλα καλυτερα να μην προχωρησω τοσο.

Εξετασα την ΕΡΤ κατα τον σκοπο της και το αποτελεσμα της. Οχι με το τι γινοταν μεχρι τωρα και το τι θα γινει στο μελλον. Πιστευω οτι στην συγχρονη εποχη η ΕΡΤ δεν μπορει εχει την θεση και την μορφη που γνωριζαμε. Πιστευω οτι το τηλεοπτικο μεσο βρισκεται σε υποχωρηση μπροστα στο σχετικα νεο μεσο το ιντερνετ. Θα προτιμουσα λοιπον η νεα ΕΡΤ να ριξει το βαρος της στο ιντερνετ (χωρις να εγκαταλειψει το ραδιοτηλεοπτικο μερος) Συμφωνω να συνεχισω να δινω τα 50 ευρω τον χρονο που δινω για την ΕΡΤ. Ομως θελω ορθολογικο σχεδιασμο, ποιοτικη παραγωγη σε ολους τους τομεις (ενημερωτικο, ψυχαγωγικο, μορφωτικο, πολιτισμικο). Οχι διαφθορα, οχι κομματοκρατια, οχι κυβερνητικη τηλεοραση, οχι σπαταλες, οχι συνδικαλιστικο φεουδο. Ποιοτικο προγραμμα (ας μην μου αρεσει ολο, δεν πειραζει) και εκμεταλλευση των νεων μεσων.

Πιστευω οτι αυτα μπορουν να γινουν; ΝΑΙ το πιστευω. Πιστευω οτι αυτα θα γινουν; ΟΧΙ δεν το πιστευω. Απο ποιους να γινουν; Απο αυτους που δεν τα εκαναν χρονια τωρα; Μια παροιμια λεει οτι του γουρουνιου την μυτη και αν την κοψεις παλι γουτς θα κανει...

Ειμαι αγαπητε μου και εγω πολυ απαισιοδοξος για την ΝΕΡΙΤ. Αυτο δεν σημαινει οτι επρεπε να δεχθω την ΕΡΤ οπως ηταν. Μπορουσε και επρεπε να ειναι πολυ καλυτερη. Ετσι οπως ηταν οχι μονο δεν ειχε λογο υπαρξης αλλα με προσβαλλε κιολας οπως με προσβαλλουν τοσες και τοσες κρατικες (κυβερνητικες να λεμε καλυτερα) επιχειρησεις και υπηρεσιες.

Εγω ως απλος πολιτης θα κανω αυτο που ειναι νομιμο να κανω. Θα υποστηριζω την αποψη μου οπου μπορω και θα συνδιαλεγομαι με αλλους πολιτες για τα ζητηματα της χωρας με σκοπο μεσα απο τον διαλογο την διαμορφωση καλυτερων αποψεων σε ολους μας. Και στις εκλογες θα τα θυμαμαι ολα τα καραγκιοζιλικια τους και θα ριξω την ψηφο μου αναλογα.

καλο μας μεσημερι!

Nikos 22 Ιουνίου 2013 στις 2:59:00 μ.μ. EEST  

η ανάλυση του καουμπόι μιλάει και μάλιστα πολύ πειστικά για την ανάγκη ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης. ειδικά το επιχείρημα με το defencenet είναι συντριπτικό! δεν μας λέει όμως γιατί αυτή η ανάγκη πρέπει να καλύπτεται από έναν στρατό 2600 ατόμων (το μέγκα έχει 600) με παχυλούς μισθούς και που οι περισσότεροι δεν πατάνε καν και κάνουν δεύτερες δουλειές. το τι σόι πράμα θα είναι η νεριτ ασε νσ το δούμε...κομματικά διορισμένοι ήταν κ στην ερτ άλλωστε...παντός το πάρτι της ερτ με τα λεφτά όλων μας έπρεπε να τελειώσει κ μαγκιά του σαμαρα που το τελείωσε...και μην έχεις αμφιβολία ότι και κάποιες πρακτικές στην εκπαίδευση ου τείναι σε βάρος του συνόλου θα τελειώσουν σύντομα
...δεν υπάρχουν πια περιθώρια για να περνούν καλά κάποιοι σε βάρος του συνόλου.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 23 Ιουνίου 2013 στις 11:07:00 μ.μ. EEST  

@Νίκο
Εγώ βλέπω στο κατέβασμα των διακοπτών της ΕΡΤ μια κίνηση φτηνού λαϊκισμού την οποία άρχισε ήδη λίγο λίγο να μαζεύει ο πρωθυπουργός, μετρώντας βέβαια και τις δημοκοπικές απώλειες. Τώρα μιλά πια για επαναπρόσληψη 2000 από τους 2600 και προφανώς ανάμεσά τους όσους διορίστηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αυστηρά κομματικά κριτήρια. Σημειώστε τα (μεγάλα)ονόματα: Αιμίλιος Λιάτσος, Πέρης Χαλάτσης, Μανούσος Καμπανέλλης, Ανθή Σαλαγκούδη, Σταύρος Οικονομόπουλος, Ματίνα Ρέτσα, Μενέλαος Σεβαστιάδης, Γεώργιος Αντωνίου. Και περιμένετε το πολύ ένα χρόνο μετά την έναρξη της ΝΕΡΙΤ. Τίποτε άλλο.

Α,και η σύγκριση με το MEGA είναι τραγική. Τα κανάλια αυτά έχουν μπει μέσα όσο και η ΕΡΤ χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε σχέση με την ΕΡΤ και ξέρουμε τι ρόλο παίζουν. Φάνηκε από το δάνειο του MEGA. Εμένα με ενοχλεί πολύ περισσότερο να ενισχύεται (με τίνος άραγε εγγυήσεις;)μια επιχείρηση προπαγάνδας της τρόικας την ώρα που υγιείς επιχειρήσεις αδυνατούν να πάρουν πολύ μικρότερο δάνειο από τα 98 εκ ευρώ που φημολογείται ότι έλαβε το MEGA. Όσο για το ποιοι περνούν καλά σε βάρος του συνόλου, μπορείς να το δεις γύρω σου αν παρατηρήσεις πού γίνεται η φοροδιαφυγή. Χωρίς το μισό της φοροδιαφυγής το κράτος δε θα χρειαζόταν να δανειστεί για να επιβιώσει. Τι έκανε η κυβέρνηση για τη φοροδιαφυγή; Να σου πω εγώ: έφερε στα ύψη την τιμή του πετρελαίου για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο, έχασε τεράστιο μέρος από τα εισοδήματα λόγω της πτώσης στην αγορά πετρελαίου και ο κόσμος εδώ πάνω ΠΑΓΩΣΕ κυριολεκτικά. Και θεωρούν ότι το μέτρο πέτυχε! Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα.

Στους πρασινογάλαζους δήμους που οι δημαρχαίοι διόριζαν κομματικά στελέχη με βυσματικό απολυτήριο λυκείου σε θέσεις που πλήρωναν με ποσά άνω των 3000 ευρώ, κλείνουν τώρα ένα ένα τα δημοτικά ωδεία για να κερδίσουν από τον ωρομίσθιο καθηγητή μουσικής που τον πλήρωνε 10-12 ευρώ την ώρα που τώρα του ζητούν να δουλέψει με τρία ευρώ την ώρα. Το ίδιο πάει να γίνει και στα σχολεία σιγά σιγά. Οι κομματικοί στρατοί ωστόσο δεν έπαψαν να υπάρχουν παρά την μείωσή τους. Οι ξαδέλφες του Παπακωνσταντίνου επίσης θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, ίσως τελικά και ο ίδιος. Όπως στο απυρόβλητο έμεινε όλη η οικογένεια: http://www.katohika.gr/2012/05/o_17.html. Χρειάζεστε και άλλα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP